שתף קטע נבחר
 

למה חולי סוכרת סובלים מיותר בעיות בשיניים?

מעששת חמורה דרך כיבים וזיהום בחלל הפה ועד לאיבוד של שיניים - חולי סוכרת נמצאים בסיכון הרבה יותר גדול לסבול מבעיות בחניכיים ובשיניים. החדשות הטובות - ניתן למנוע את רוב הבעיות. ד"ר איתן בלומר מסביר איך

מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מגלים שאנשים מבוגרים שסובלים ממחלת הסוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לאובדן שיניים ובעיות אחרות בפה בהשוואה למבוגרים שאינם חולים במחלה.

 

רמות סוכר גבוהות בדם בשל סוכרת, עשויות להוביל לבעיות בחלל הפה. ולא רק זאת – הן מסוגלות גם לגרום להאטה של תהליך הריפוי לאחר פרוצדורות רפואיות. אם הסוכרת לא מטופלת בצורה נאותה, רמות הסוכר הגבוהות עלולות לפגוע בחלקים שונים בגוף, ובפרט - באזור הפה והשיניים.

 

בעיות נוספות שמקורן באזור הפה נקשרות לסוכרת וכוללות: פטרת הפה, זיהום הנגרם על ידי פטריות, יובש באזור הפה הגורם לכאב, כיבים וזיהום בחלל הפה.

 

בדיקת סוכר עם מכשיר מיוחד (צילום: Shutterstock)
סוכרת. השפעה על בריאות הפה(צילום: Shutterstock)

 

קיראו עוד על בריאות השן

 

למה זה קורה? למשל, רמות גבוהות של סוכר בתוך הרוק מעודדות התפתחות חיידקים שגורמים לשינויים ולפגיעה באזור הפה, כולל מחלות חניכיים, זיהום, עששת ואובדן שיניים. הסוכר והעמילן מספקים לחיידקים מצע נוח להתפתחות, מה שמוביל לייצור חומצות הפוגעות בציפוי השן (תופעה שנקראת אנמל).

 

בנוסף, סוכרת פוגעת ביכולת הגוף להתנגד לזיהומים, כאשר החניכיים הם הרקמה אשר מושפעת מכך ונפגעת תחילה. זיהומים באזור הפה נוטים להיות חמורים יותר אצל סוכרתיים. אם לא יטופלו, הדבר עשוי להוביל לפגיעה בעצם ובמבנים התומכים בשן. משם הדרך לאיבוד השיניים קצרה מאוד.

 

אנשים עם סוכרת, במיוחד החולים שאינם שולטים ברמת הגלוקוז בגוף, סובלים ממנגנון הגנה חלש ביותר. כך למשל, זיהום קל באזור הפה, עלול לגרום לדלקות ובבואנו לנסות לרפא את הדלקות, תהליך הריפוי יהיה איטי במיוחד. אם נוסיף לכך שאותם אנשים חולי סוכרת מעשנים וצורכים אלכוהול על בסיס קבוע, הדלקות באזור החניכיים עשויות אף להחריף ולהחמיר.

 

גם כאשר מדובר בילדים ובבני נוער הסובלים מסוכרת מסוג 1, נצפתה בעיית חניכיים באחוזים גדולים בהרבה מילדים בריאים בגילם.

 

חשוב לדעת שלהבדיל מבעיות אחרות בשיניים, מחלות חניכיים ניתנות למניעה וכמובן לטיפול. לכן קריטי ממש לעשות זאת, לא רק כדי למנוע איבוד שיניים אלא גם למנוע מחלות לב והתקפים לטווח הרחוק, מכיוון שכבר הוכח שקיים קשר בין התקפי לב ומחלות חניכיים הנובעות מצמיחת חיידקים מזיקים.

 

מה סוכרתיים יכולים לעשות כדי למנוע מראש בעיות בשיניים ובחניכיים?

  • בראש ובראשונה – הקפידו לשמור על רמות סוכר מאוזנות בדם.

 

  • חולי סוכרת ומעשנים? אתם מסבכים את העניינים. העישון חושף אתכם לזיהומים פטרייתיים.

 

  • יש להקפיד על הסרת אבנית כל 2-3 חודשים. האבנית היא שיוצרת את רוב הבעיות בשיניים בעיקר בקרב חולי סוכרת.

 

  • יש לכם שיניים תותבות? הקפידו להסיר אותן מדי יום, לנקות את השיניים ובעיקר את החניכיים.

 

  • להקפיד על היגיינה אוראלית מעולה בבית. לא רק צחצוח פעמיים ביום, אלא גם שטיפות עם מי פלואוריד, שימוש במתז מים בלחץ ושימוש בקיסמים מנקי שיניים.

 

  • לפני פעולות כירורגיות, כמו עקירות, ניתוחי חניכיים או השתלות, הרופא חייב לקחת בחשבון שהחלמה וריפוי פצעים בקרב חולי סוכרת שאינם מאוזנים תימשך זמן רב הרבה יותר מאשר אצת מטופל ללא המחלה.

 

  • כשקובעים תור לרופא השיניים, עדיף להגיע בבוקר כשעה וחצי עד שלוש שעות לאחר ארוחת הבוקר ומתן האינסולין.

 

  • להצטייד במשקה ממותק ובזריקות אינסולין לפני תחילת הטיפול – על כל מקרה שלא יהיה.

 

  • יצאתם מאיזון? הסוכרת החמירה? עדיף לדחות את הטיפול אצל רופא השיניים עד שהמצב יתייצב.

 

  • אתם עומדים לעבור טיפול כירורגי נרחב בפה? התייעצו עם רופא השיניים לגבי טיפול אנטיביוטי לפני הטיפול למניעת זיהומים שלאחר ההליך הכירורגי.

 

הכותב הינו רופא שיניים - לכניסה לאתר 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אובדן שיניים. חולי סוכרת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים