משרד הפנים על גירוש ילדי הפיליפינים: "צורך בסיסי לשוב למדינת המוצא"
רשות האוכלוסין וההגירה פרסמה הודעה בעניינו של כדורגלן ארגנטינאי שנאלץ לעזוב את ישראל - אך רמזה גם לסוגיית גירוש העובדות הזרות מהפיליפינים עם ילדיהם שנולדו וגדלו בארץ: "משפחות ששבות למדינה שבה מדברים את שפתם"
רשות האוכלוסין וההגירה התייחסה היום (שישי) למבצע גירוש העובדות הזרות הבלתי חוקיות, רובן מהפיליפינים, וילדיהן שנולדו וגדלו בישראל. מהרשות נמסר כי הסוגיה "טמונה בצורך הבסיסי לשוב למדינת המוצא. מדובר במשפחות ששבות הביתה, למדינה שבה מדברים את שפתם, שבה נמצאת כל המעטפת המשפחתית ולעיתים ילדים נוספים ממתינים שם יחד עם ההורה האחר".
ההתייחסות שולבה במסגרת הודעה על סיומו של ההליך המשפטי בעניין שהייתו בישראל של הכדורגלן הארגנטינאי פדרו גלבאן, שהופסק אתמול, יומיים לאחר עזיבתו את הארץ. גלבאן ובני משפחתו עזבו את ישראל בתחילת השבוע.
"עזיבתו של גלבאן העלתה שתי סוגיות מרכזיות שעמן אנו מתמודדים", נמסר מהרשות. "אדם שנשאר לשהות בישראל שלא כחוק ומקבל עצות מכל עבר שאינן מסייעות לו להגיע להחלטות הנכונות והליכים משפטיים הכרוכים בעלויות גבוהות. על אף שהודיע גלבאן כבר בשבוע שעבר כי בכוונתו לעזוב את הארץ, נמשך ההליך המשפטי אשר התעלם לחלוטין מהודעה זו והעסיק מערכת שלמה במכוון".
השבוע החל מבצע הגירוש של כ-100 עובדות זרות וילדיהן, ובשלב זה שוהים במתקן המעצר "יהלום" שבנמל התעופה בן גוריון שתי אימהות ושלושה ילדים, שהגישו ערר על ההחלטה לגרשם.
ביום שלישי הקפיא בית הדין לעררים בתל אביב את גירושם של אופרסינה קוואנקה ובנה מייקל ג'יימס בן ה-12, לפחות עד ל-5 באוגוסט, אז יתקיים דיון נוסף בעניינם, לאחר שעורך דינם זרי חזן יגיש בקשה הומניטרית מתוקנת להשארתם בישראל. עם זאת, לפי שעה הם עדיין שוהים במעצר, מאז יום ראשון לפנות בוקר, אז נתפסו בביתם שביהוד.
אתמול הוקפא גם גירושם של ג'רלדין אסטה וילדיה קיאן בן ה-10 וקתרין בת ה-5 שנעצרו ביום שלישי בביתם ברמת גן, לאחר שפקחי ההגירה נאלצו לפרוץ לדירה. דיון בעניין יתקיים ביום ראשון בבוקר בבית הדין לעררים בתל אביב ועד אז, לכל הפחות, הם יישארו במעצר.
בחודשים האחרונים החלו ברשות האוכלוסין וההגירה בגל מעצרים של עובדות זרות לא חוקיות ותמורת שחרורן בחזרה לילדיהן חייבו אותן לחתום על מסמכים שעל פיהם יעזבו את הארץ ביחד איתם עם תום שנת הלימודים. מדובר בעובדות שחלקן נמצאות שנים רבות בישראל ללא מעמד.
ב-2010 הוחלט להשאיר בישראל ילדים מעל גיל חמש שנולדו בארץ, ביחד עם משפחותיהם. הילדים המועמדים לגירוש כעת הם אלה שבשנת 2010 היו בני פחות מחמש.