בכפר קאסם לא אוהבים את החיבור עם ברק: "מרצ תקבל פחות קולות הפעם"
החיבור בין מרצ לישראל דמוקרטית התקבל בכפר קאסם בתחושות מעורבות. "הוא התנצל כדי להגיע למטרה שלו על חשבוננו", טענה אחת התושבות. "החיבור יפגע בייחוד של מרצ ובעקרונות כי ברק קצת ימני", אמר תושב אחר. והיו גם קולות אופטימיים: "זו ההזדמנות של ברק להוכיח שהוא השתנה"
בחברה הערבית קיבלו בחשדנות רבה את האיחוד בין מפלגת מרצ ל"ישראל דמוקרטית" של אהוד ברק. אחרי ההודעה על הקמת "המחנה הדמוקרטי", יצאנו לבדוק מה חושבים תושבי כפר קאסם, שם ניצחה מרצ בבחירות הקודמות, על האיחוד, על ההתנצלות של ברק והאם המהלך יפגע בתמיכת התושבים, שהצביעו מרצ?
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
בבחירות שנערכו רק לפני כמה חודשים זכתה מרצ במירב הקולות בקרב תושבי כפר קאסם – 3,623 תושבים תמכו במפלגת השמאל, מאות קולות יותר מאלו שקיבלה הרשימה של רע"ם-בל"ד ויותר מאלף קולות מאלו שקיבלו חד"ש-תע"ל. אבל החיבור עם אהוד ברק, במסגרת "המחנה הדמוקרטי", התקבל בתחושות מעורבות ונראה שבבחירות הקרובות התוצאה תהיה שונה.
"הפעם מרצ לא תיקח את אותו מספר קולות", אמר ל-ynet ד"ר אחסאן פריג', תושב המקום. פריג' הוא בן דודו של ח"כ עיסאווי פריג', שמתמודד שוב מטעם מרצ ב"מחנה הדמוקרטי", והוא הבהיר כי "יש סיכוי גדול שאני אצביע למרצ".
עם זאת, הריצה המשותפת עם ברק הייתה לדבריו טעות. "זה נראה לי לא מתאים בגלל ההיסטוריה של ברק – מה שהיה באוקטובר 2000 וההתנצלות שלו. ההתנצלות הזאת באה מאוחר מאוד, היא הייתה צריכה להיות בזמן שהוקמה ועדת אור, שקבעה שכל המפקדים לא אשמים".
"החיבור יפגע מאוד בייחוד של מרצ ובעקרונות שלה, כי ברק קצת ימני ולא דוגל באותן העקרונות, אבל אני מבין את האילוץ – יכול להיות שזה יהיה לטובת הגוש", הסביר עדנאן סאלח פריג'.
הוא הוסיף: "אני מצביע מרצ מלידה, זה לא ישפיע על ההצבעה שלי. אני גם לא חושב שאחוז המצביעים למרצ ירד, כי מצביעי מרצ הם בדרך כלל מצביעים עקשניים, עקביים".
גם עזמי בדיר חושב שבסופו של דבר התמיכה במרצ לא נפגעה בעקבות האיחוד עם ברק: "מצביעי מרצ ומנהיגיהם הבינו בסופו של דבר שזה מהלך מסוכן ללכת לבד, הם פחדו שלא יעברו את אחוז החסימה. אני חושב שמצביעי מרצ יבינו אותם ויצביעו להם בסופו של דבר".
אבל גם הוא חושב שהחיבור עם ברק לא היה נכון: "מרצ הולכת להיפגע קצת מהאידיאולוגיה שברק מחזיק בה. הם לא באותה אידיאולוגיה בכלל. בנוסף, אחוז גבוה בחברה הערבית לא אהבו את הצעד הזה בגלל העבר הלא כל-כך מפואר של ברק עם החברה הערבית ובמיוחד בעקבות אירועי אוקטובר".
בניגוד לאופטימיות של חלק מהתושבים, יש כאלה שכבר הודיעו שלא יכניסו הפעם מרצ לקלפי. "אני לא מוכנה להיות שותפה להכניס לכנסת רוצח שהיה אחראי על רצח 13 שהידים מהחברה הערבית", אמרה תושבת כפר קאסם. "איפה הוא היה כל השנים? למה לא שמענו אותו מדבר על אירועי אוקטובר? הוא התנצל עכשיו בגלל הבחירות, כדי להגיע למטרה שלו על חשבוננו. אדם כמו ברק צריך להיות מאחורי הסורגים ולא בכנסת. על מרצ להתבייש".
מנגד, יש כאלה שחושבים שצריך לתת לברק הזדמנות שניה: "אם הוא ייבחר לכנסת זו תהיה לו הזדמנות פז להראות שהוא משנה מדיניות ומשנה את הקו שלו", אמר עו"ד עאדל בדיר. "הכהונה שלו הייתה הקצרה ביותר מבין ראשי ממשלות ישראל בגלל ההתנהלות שלו, שהייתה קלוקלת לא רק כלפי האוכלוסייה הערבית, אלא בכלל. אם הוא רוצה מועד ב' בפוליטיקה הישראלית, עליו להוכיח שהוא באמת השתנה".
אל מול הקולות הספקניים של התושבים יש בכפר קאסם קול ברור שתומך באיחוד – ח"כ עיסאווי פריג' (המחנה הדמוקרטי). לדבריו, "התגובות הכלליות חיוביות, אני מודע לקולות פה ושם לגבי אהוד ברק, וזה אכן נכון. יש בין ברק לחברה הערבית משבר אמון עמוק, שלא פותרים אותו בין לילה".
הוא הוסיף: "אנחנו אף פעם לא שוכחים וסולחים, אבל הדרך ממשיכה והחיים צריכים להימשך. העבר הוא חשוב מאוד, אבל הוא צריך להיות מינוף לעתיד בטוח ומבטיח. ברק עשה צעד אמיץ מאוד לפנות בצרה חדה וברורה ולהתנצל. זו פתיחה טובה להמשך שרשרת של מעשים כדי לתרגם את הכוונות של אהוד ושל כל המחנה כלפי החברה הערבית לדברים טובים".
האתגר של "המחנה הדמוקרטי" בכפר קאסם בבחירות הקרובות הוא משולש. בכנסות האחרונות היה לכפר קאסם נציג אחד ש"שלט" בקולות הכפר – ח"כ עיסאווי פריג' ממרצ, ובזכות כך קולות רבים הגיעו לידי מפלגת השמאל. בבחירות הקרובות צפוי להתמודד תושב נוסף בבחירות – מטעם הרשימה המשותפת והקרב בכפר קאסם צפוי להיות מאתגר יותר.
גם העובדה שהמפלגות הערביות הודיעו שיתמודדו ברשימה אחת צפוי להקשות על "המחנה הדמוקרטי" לגייס קולות בקרב המגזר הערבי. אם בבחירות הקודמות הייתה אי שביעות רצון מהח"כים הערבים, הרי שאחרי תוצאות הבחירות באפריל, רשימה ערבית מאוחדת צפויה לקבל קולות רבים במגזר.