ניצחון לטראמפ: יוכל לממן את החומה בכספי הפנטגון
בית המשפט העליון בארה"ב, שבו רוב שמרני, התיר לטראמפ להפנות 2.5 מיליארד דולר מתקציב הפנטגון לצורך מימון הגדר בגבול עם מקסיקו. "ניצחון גדול", הכריז טראמפ בטוויטר. במקביל, הוא חתם על הסכם עם גואטמלה שמטרתו להקשות עוד יותר על ההגירה ממרכז אמריקה
בית המשפט העליון בארה"ב העניק היום (שבת) ניצחון משמעותי לנשיא דונלד טראמפ לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, והתיר לו להפנות 2.5 מיליארד דולר מתקציב הפנטגון למימון בניית החומה בגבול עם מקסיקו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
העברת הכספים, שהתאפשרה לאחר שטראמפ הכריז על מצב חירום בגבול הדרומי של ארצו בתחילת השנה, הוקפאה בחודש מאי על-ידי שופט פדרלי בקליפורניה. ממשל טראמפ ערער על ההחלטה, וחמשת השופטים השמרנים - שלהם רוב בבית המשפט העליון - קיבלו את עמדתו, בעוד ארבעת השופטים הליברלים התנגדו.
Wow! Big VICTORY on the Wall. The United States Supreme Court overturns lower court injunction, allows Southern Border Wall to proceed. Big WIN for Border Security and the Rule of Law!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 26, 2019
השימוש בכספי הפנטגון נעשה על-ידי טראמפ במטרה לעקוף את הקונגרס. אחרי עימות עם הדמוקרטים, שהביא אף להשבתת הממשל הפדרלי ל-35 יום, אישרו לו המחוקקים רק 1.4 מיליארד דולר למימון החומה – אחת מהבטחות הבחירות המרכזיות ביותר של טראמפ בבחירות ב-2016. מדובר בסכום נמוך בהרבה מה-5.7 מיליארד שטראמפ דרש. בחודש פברואר האחרון הוא הכריז על מצב חירום, מה שאפשר לו להעביר כספים נוספים למימון החומה.
בכוונת הממשל להשתמש בתקציב שאושר כעת לבנות 160 קילומטר של חומה, או ליתר דיוק גדר, בכמה מקטעים שונים לאורך הגבול. פרויקט אחד יחליף 74 ק"מ של גדר ישנה בניו מקסיקו, בעוד אחר יחליף 100 ק"מ של גדר ישנה באריזונה. שני פרויקטים נוספים אך קטנים יותר מתוכננים באריזונה ובקליפורניה.
טראמפ מיהר לברך על ההחלטה, וצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "וואו. ניצחון גדול לחומה. בית המשפט העליון הפך החלטה בערכאה נמוכה יותר ואיפשר להמשיך ב(בניית) החומה בגבול. ניצחון גדול לביטחון בגבול ולשלטון החוק!".
הדמוקרטים בקונגרס הביעו זעם על ההחלטה. יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, האשימה שטראמפ "חותר תחת מוכנת הצבא שלנו וגונב מהחיילים והחיילות כדי לבזבז מיליארדים על פרויקט בזבזני ולא-יעיל של חומה בגבול, שאותו דחו שני הצדדים בקונגרס שוב ושוב". לדברי פלוסי, פסיקת בית המשפט "חותרת תחת החוקה ושלטון החוק".
הנשיא רשם הישג נוסף במאמצו להגביל את ההגירה לארה"ב, ואמר הלילה כי ממשלו חתם עם גואטמלה על הסכם "מדינה שלישית בטוחה". ההסכם יחייב מהגרים ממרכז אמריקה, בהם מאל סלבדור והונדורס, שנכנסים לגואטמלה בדרכם לארה"ב, להגיש בקשת מקלט בגואטמלה, ולא בגבול ארה"ב.
ההסכם נחתם בתום משא ומתן שנמשך כמה חודשים בין המדינות, ולאחר שטראמפ איים השבוע להטיל מכסים נוספים על סחורות מגואטמלה, אם לא תחתום עליו. עם זאת, יצוין, לא לגמרי ברור אם ההסכם יוכל להיכנס לתוקף, שכן בעבר בית המשפט החוקתי בגואטמלה קבע שהסכמים כאלו דורשים את אישור הקונגרס במדינה.
מאז שנכנס לתפקידו נקט טראמפ מדיניות קשוחה בניסיון לצמצם את מספר המהגרים הלא-חוקיים הנכנסים למדינה. בחודש שעבר הוא הגיע להסכם אחר, עם מקסיקו, לצמצום ההגירה הבלתי-חוקית לארה"ב. מאז דווח על עלייה במספר המעצרים והגירושים של מהגרים לא-חוקיים.