יום המודעות להפטיטיס: חשיבות האבחון והטיפול
היום מצוין בארץ ובעולם יום המודעות הבינלאומי למחלת ההפטיטיס. כדי לברר כמה חולים יש בישראל, מהו הטיפול בה ולמה חשוב לאבחן את המחלה כמה שיותר מוקדם הזמנו לאולפן ynet צוות מומחים שיסביר
בשיתוף עמותת חץ
היום (א') חל יום המודעות הבינלאומי להפטיטיס (World Hepatitis Day) המצוין ברחבי העולם במהלך חודש יולי, מדי שנה. מטרתו הינה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות המחלה, תפוצתה וסיבוכיה ולעודד מניעה, אבחון וטיפול.
בשנת 2010 הכריז ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization) על יום ההפטיטיס כיום בינלאומי רשמי. זהו אחד מ-8 ימי מודעות עולמיים המצוינים על ידי הארגון.
יום זה מוכר כיום ביותר מ-100 מדינות ברחבי העולם, לרבות בישראל, בה מציינת הכנסת את יום המודעות, מדי שנה.
כדי לדון בהשלכות המחלה, הזמנו לאולפן ynet את חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ, פרופ' זיו בן ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד, בית חולים שיבא ואת ד"ר יובל דאדון מלשכת המשנה למנכ"ל משרד הבריאות.
צפו בדיון:
הפטיטיס או "צהבת" בלשון העממית, פירושה דלקת של הכבד. דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס C) מועברת בדרך כלל במגע של דם עם דם נגוע בנגיף (הנגיף מחולל המחלה). בישראל חיים כ- 100,000 נשאי נגיף ההפטיטיס C, שהם כ 2% מכלל האוכלוסייה. רובם (כ-80% מהם) אינם מודעים כלל למחלתם, כיוון שאינם חשים תסמינים כלשהם. נגיף הפטיטיס C גורם לדלקת כרונית בכבד שעלולה לפגוע בתפקוד הכבד ולהוביל לשחמת. הפטיטיס C הוא הגורם העיקרי לסרטן כבד ולצורך בהשתלת כבד.
לפי הערכה, ישנם כ-180 מיליון אנשים בעולם הסובלים מהמחלה ובכל שנה נדבקים ממנה כ-4 מיליון בני אדם. מחקרים עדכניים מראים עליה בתחלואה, שיעורי אשפוז גבוהים יותר, ושיעורי תמותה גבוהים פי שלושה מאלו של האוכלוסייה הכללית.
בין 20% ל 30% מהחולים הכרוניים בהפטיטיס C מפתחים שחמת כבד, ו-1-4% מפתחים גם סרטן ראשוני בכבד. כשמדובר על סרטן הכבד, אחוז התמותה גבוה מאוד, מכיוון שתקופת ההישרדות עם סרטן כבד מוגבלת. כשמדובר על שחמת הכבד, 33% מהחולים עם הפטיטיס כרונית נפטרים תוך 10 שנים.
קיימות מספר אוכלוסיות עיקריות הנמצאות בסיכון להידבק במחלה:
מי שקיבל/ה עירוי דם נגוע לפני 1992 (כשהתחילו לבדוק כל מנת דם לקיומו של הנגיף).עולים ממדינות חבר העמים לשעבר.
קבוצות סיכון נוספות כוללות:
חולי כליות המטופלים בדיאליזה, נשאי/חולי איידס.
עובדי מערכת הבריאות שנדקרו ונחשפו לדם נגוע בנגיף.
מי שנולד לאם חולה במחלה.
כיום, בזכות טיפולים מהפכניים, ניתן להירפא לחלוטין מהנגיף באמצעות טיפולים חדשניים, הנלקחים למשך זמן קצר וללא תופעות לוואי. כל הטיפולים נמצאים בסל הבריאות, וכל החולים זכאים להם ללא קשר לדרגת חומרת המחלה.
חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ, מסכם ואומר כי ישראל התחייבה לעמוד ביעד ארגון הבריאות העולמי למגר את מחלת הפטיטיס -C עד 2030. ישנם כמאה אלף אנשים שחולים בהפטיטיס סי, אבל רובם לא יודעים זאת. בנוסף ישנם 30,000 חולים מאובחנים במחלה שלא מטופלים, כי אינם יודעים שהנגיף מסוכן ושיש היום טיפולים יעילים שיכולים לרפא את המחלה.
"הם נמצאים בסיכון אמיתי לאי ספיקת כבד ואף סרטן כבד ועלולים להזדקק להשתלה. זו חובת המדינה לאתר את כל החולים. כיום, בזכות טיפולים חדישים ופורצי דרך ניתן למגר לחלוטין את הנגיף מחולל המחלה וכל הטיפולים האלה נמצאים בסל הבריאות לכלל החולים".
בשיתוף עמותת חץ