החופש הגדול לא חייב להיות "תיק"
רוב הקייטנות מסתיימות בימים אלו, וההורים עסוקים בשאלת השאלות - מה לעשות עם הילדים? במקום להסתער על אוגוסט כמשימה שצריך לסיים בהצלחה, אפשר להתייחס לתקופה קצת אחרת. וכן, כדאי גם לפרגן לעצמכם על ההשקעה וההתמודדות
הפעוטון או הקייטנה מסתיימים בימים אלו, ויש לא מעט הורים שחוששים מכיוון שהם יאלצו למצוא דרך להעסיק ולשעשע את הילדים, להתמודד עם עוד הוצאה כספית ולמצוא פתרונות מתאימים. החששות אינם רק מהעול הכלכלי, אלא נוגעות גם לעול הרגשי. ההרגשה שזמננו נגזל, שאנחנו הופכים לליצני החצר וועדת תרבות, והמחשבה של איך נשרוד את זה בכלל?
שיחות נסובות על "מה אתם עושים עם הילדים?" או "לאן אתם נוסעים?" ומעט מאוד "שיחות חופש גדול" מטופלות באור ותקווה לשהייה בלתי מוגבלת עם המשפחה. כעת אתם עומדים בפני תקופה שבה יש להעביר ימים שלמים ביחד. כשמדובר במתבגרים אנחנו מוצאים עצמנו יותר מתוסכלים, משום שהם מפגינים סדר יום המשדר חוסר מעש ובטלה, ומהווים באר שואבת לכספים. והאם יש לנו זכות להציע להם לבלות איתנו?
איך מגשרים על הפער בין התכניות שלנו שמלאות כוונות טובות לבין מה שקורה במציאות?
השלב הראשון - ההכנה המנטאלית שלנו ההורים
1. קחו לכם רגע, שבו במקום נוח ובחרו תמונה של הילדים, של כל אחד מהם בנפרד. עצמו עיניים ונסו להיזכר באירוע בו הילדים שמחו. השמחה שלהם שמחה אתכם וגורמת לכם גם עכשיו לחייך מבלי להתאמץ.
2. הרשו לעצמכם להתרגש, להתמלא בחום פנימי, ולהיזכר שאתם אלו שהבאתם את הקסם הזה לעולם. נכון, יש גם הרבה רגעים מתסכלים ומעצבנים, אבל מי היינו בלעדיהם? פחות בוגרים, כנראה פחות שמחים ופחות מלאי תעסוקה, עניין, וסקרנות.
אם נודה על האמת, הילדים שלנו הם הרבה פעמים הסיבה הטובה שבגללה אנחנו קמים בבוקר לעוד יום עבודה, הסיבה שהכרנו עוד כמה חברים חדשים והסיבה שבה אנחנו מתחדשים, כמעט בלי להרגיש, בידע עדכני או מוזיקה עכשווית. בזכותם אנחנו משפחה. בזכות הילדים אנחנו חלק מיישות שהיא גדולה מאיתנו ומעניקה לנו משמעות עמוקה לחיים.
מגדירים את עצמכם כהורים טובים? צפו:
השלב השני - תכנון החופשה
1. קחו מלוח השנה את העמוד של חודש אוגוסט וכתבו בצד ימין את כל החובות (ימי העבודה, שיעורי בית, קניית ציוד לבתי הספר ועוד), ובצד שמאל את כל החלקים הכפיים ותוכניות שכבר קבעתם.
2. ארגנו את מעגלי העזרה והתמיכה האפשריים סביב ימים שאתם עובדים. בררו בדיוק תאריכים ושעות, והתכוננו מראש.
3. שתפו את הילדים בכל הגילאים בחובות ובהנאות. שתפו בהכנת הרשימה שגם הם יראו מה התוכניות. גם ילדים שאין להם קשיים בהתארגנות מאוד אוהבים לדעת מראש מה קורה וימצאו עצמם חוזרים ומתבוננים בלוח.
קראו עוד:
כך אתם עוצרים את ילדיכם מלהגשים חלומות
ההורים שטסו להודו עם שבעה ילדים
4. חשבו מה באמת ישמח אתכם שיתחדש בקשר עם הילדים. איזו פעילות יכולה ליצור חוויה של "ביחד" משפחתי?
5. ימים שנשארו פנויים ללא תוכניות, השאירו אותם כך. גם בתכנון - צריך זמן חופשי. זה בסדר לתכנן יום בו לא עושים כלום.
6. זכרו: אין זה משנה אם התוכניות עשירות ומגוונות, כגון נסיעות לחו"ל וקייטנות אקסטרים, ובין אם התוכניות צנועות יותר. החלק החשוב הוא שהילדים יבחינו שאנחנו פנויים אליהם, מעניקים להם את מלוא תשומת הלב ועושים את הכי טוב שאנחנו יכולים.
7. בכל יום הזכירו לעצמכם "להתפעל בגדול בחופש הגדול", כי עם כל הקושי, העומס הכלכלי והרגשי, הצלחתם ליצור את היחידה המופלאה הזו ששמה משפחה. זה לא מוכן מאליו וזה לא קל. הורים עובדים כל השנה ממש קשה כדי ליצור, להחזיק, לשמר, לעדכן, ללמד, לחנך, לתת העשרה, לחשוב ולדאוג לעתיד.
פרגנו לעצמכם שהצלחתם עוד שנה להשקיע ולהתמודד. סלחו לעצמכם ולילדיכם על הטעויות של השנה. החופש הגדול הוא תקופה נפלאה להקדיש תשומת לב וליהנות מהיותנו משפחה, והזדמנות לראות את עצמינו ואת ילדינו מזווית קצת שונה: זה לא עולה כסף, אלא מיקוד, קצת זמן לתכנון ולב פתוח.
הכותבת היא עובדת סוציאלית, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, עם התמחות במצבי משבר במשפחה במרכזי ME-Mental Experts לסיוע רגשי ונפשי