קלון ועבודות שירות לראש מועצת תמר
דב ליטבינוף, ראש המועצה האזורית תמר שהורשע בהסדר טיעון בהפרת אמונים, ירצה שלושה חודשי עבודות שירות. השופט הטיל עליו קלון: "מעשי הנאשם היו נגועים בשחיתות שלטונית". ליטבינוף ייאלץ להתפטר מתפקידו
בית משפט השלום בתל אביב גזר הבוקר (יום ג') שלושה חודשי מאסר שיומרו לעבודות שירות על ראש המועצה האזורית תמר דב ליטבינוף, שהודה והורשע בהסדר טיעון בעבירת הפרת אמונים בפרשת השחיתות המיוחסת למפלגת ישראל ביתנו. בנוסף הוטל על ליטבינוף קלון, ובעקבות כך הוא ייאלץ להתפטר מתפקידו.
במקביל לעבודות השירות, נגזרו על ליטבינוף שישה חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך עשרת אלפים שקלים.
השופט אביחי דורון ציין בנוגע לקלון כי "חומרת המעשים ונסיבות ביצועם המחייבת עונש מאסר אינה מאפשרת שלא להטיל קלון. מעשי הנאשם היו נגועים בשחיתות שלטונית אינם מאפשרים להימנע מהטלת קלון, במעשיו דבק קלון".
עוד ציין השופט דורון בגזר הדין כי "הנאשם הודה והורשע בהסדר בעבירת הפרת אמונים. מצאתי כי המסקנות הבאות עומדות לחומרה לנאשם: המועצה והוא קיבלו כספים שלא היו זכאים להם אך עמלה אפשרה העברתם, במעורבותו הישירה של הנאשם. אין שום ספק שאותם אנשי ביניים שמשחררים פקקים הקלו על העברת הכספים, ואמורים היו לקבל כסף זו שחיתות שלטונית.
"הנאשם לא היה שותף זניח, הוא לא 'נאנס' אלא השתתף במתווה הקלוקל. כל הנורות היו צריכות להידלק כנורות אזהרה אצלו. בחנתי את נטילת האחריות שלו, התנהגותו החיובית ותרומתו לחברה ונסיבות אישיות - אלו עומדות לקולא (שיקולים להקל עמו. ג"מ) עבורו. יש להתייחס גם לשיהוי הרב בהגשת הכתב האישום והשפעתו על עינוי הדין והפרסומים הרבים שאיתם הנאשם היה צריך להתמודד. לכן יש להעמיד את את העונש ברף התחתון".
"ראש מועצת תמר זה לא ג'וב, זה מפעל חיים"
ליטבינוף עצמו אמר אחרי מתן גזר הדין: "אני מאוכזב, לא כך תכננתי לסיים מפעל חיים מפואר בים המלח. כואב לסיים בצורה כזאת, אבל אני מקבל את הכרעת בית המשפט. הייתי בורג קטן בסיפור הזה, לקחתי אחריות וצר לי שכך דברים נגמרים. 16 שנה זה לא הולך ברגל, מבחינתי ראש מועצת תמר זה לא תפקיד, זה לא ג'וב, זה מפעל חיים, צר לי. אני לא מערער, אני מקבל את הכרעת בית המשפט ויוצא לדרך חדשה".
פרקליטתו של ראש המועצה, עו"ד דפנה וינברג, אמרה: "בהתחשב בכך שראש המועצה הודה בכתב אישום שאינו מייחס לו שחיתות אישית כלשהי ועוסק בעניין שכולו נועד לשרת את ציבור תושבי המועצהץ הופעתנו מהשתת הקלון שלשיטתנו אינו תואם את חומרת העבירה על נסיבותיה. לאחר שנלמד את גזר הדין נשקול כמובן הגשת ערעור".
ד"ר מאור אבן חן, סגן מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה שניהל את התיק, אמר: "בית המשפט קבע שמעשיו של הנאשם מהווים פעולה שלטונית מושחתת. בית המשפט קיבל את עמדתנו העקרונית שבמעשיו יש קלון. לקביעה זו תהיה השפעה מיידית על הימשכות כהונתו של הנאשם כראש מועצה".
ליטבינוף ידע על מקור הכספים
במסגרת הסדר הטיעון שנחתם עם הפרקליטות באוקטובר בשנה שעברה, ליטבינוף הודה בין היתר כי במסגרת גיוס תקציבים לבניית מכון מחקר בים המלח, נמסר לו מאיש קשר שישראל ביתנו תקצה לכך תקציבים, אבל לשם כך יש לשלם עמלה של 25% לאדם שקשור למפלגה. ליטבינוף התבקש להעביר את התשלום לחברה פרטית.
חלק מהתקציב שקיבלה המועצה הועבר באמצעות החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית אל אותה חברה פרטית. לפי ההסדר, ליטבינוף ידע שהכספים מגיעים מתקציבי מדינה בשליטת ישראל ביתנו, וידע כי העמלה תעבור לאיש שקשור למפלגה.
לפי הסדר הטיעון, ליטבינוף לא מנע העלאת הצעה לתשלום כספים ללוביסטים שהציגו את עצמם כמי שיש בידם להשפיע על העברת תקציבים או שחרור תקציבים שכבר אושרו למועצה ולרשות הניקוז, אף ששיער שכספים אלה יגיעו לעובדי ציבור.
במסגרת ההסדר נקבע כי ליטבינוף יורשע בעבירת הפרת אמונים ללא סעיף מרמה. שיקולי הפרקליטות להגעה להסדר היו נטילת האחריות של ליטבינוף וההודאה במעשים. ברקע הדברים יצוין כי הפרקליטות ביקשה לגזור על ליטבינוף תשעה חודשי מאסר.