שתף קטע נבחר

האם דור 5 של הסלולר מסוכן לבריאות?

בעקבות ההכרזה של משרד התקשורת על פריסת התשתיות עבור דור 5 בסלולר, האמור לשפר משמעותית את העברת המידע ברשת ולגרום לנו להתמכר עוד קצת למכשיר החכם, נבחנת שוב שאלת הקרינה הסלולרית והצבת האנטנות בסמיכות למשתמשים בה

משרד התקשורת  פרסם באחרונה מכרז לפריסת התשתיות לדור 5 בסלולר, פרסום המהווה את יריית הפתיחה לכניסת הטכנולוגיה המתקדמת. טכנולוגיית הדור החמישי תאפשר הגדלה דרמטית של תעבורת המידע ברשת. לא רק כמות המידע שמאפשרת הרשת תגדל, אלא גם מהירות העברתו תגבר משמעותית. 

 

אלא שמומחים להשפעות הקרינה האלקטרומגנטית מתריעים כי הכנסת הטכנולוגיה תוביל להקמת פי 10 יותר אנטנות סלולריות וכי השפעת התדרים העוצמתיים על בריאות הציבור טרם נחקרה.

 

התקנת התשתית של הדור החמישי היא חיונית לא רק בגלל הדרישה ההולכת וגוברת של הצרכנים להעברת המידע ברשת, אלא גם כדי לאפשר את מהפכת ה-IOT, מהפכת האינטרנט של הדברים.

 

על פי החזון, בעתיד הלא רחוק, מרבית החפצים שמשמשים אותנו ביום יום יהיו מחוברים לרשת - מהמכונית שתשלח אות הפעלה למזגן מספר דקות לפני שאנחנו נכנסים הביתה ועד החולצה שנלבש שתנטר את מצבנו הפיזיולוגי. כדי שכל החפצים יוכלו לקלוט ולשדר את המידע יש לאפשר את פריסת טכנולוגיית הדור החמישי.

 

 

דור חמש. מה תהיה השפעת התדרים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דור חמש. מה תהיה השפעת התדרים?(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

בשנה אחת: 55 אלף ישראלים עם פגיעות בכף היד מהסמארטפון

מומחית: "משרד הבריאות טועה - טלפונים סלולריים מסוכנים"

לא רק קרינה: הנזקים הגופניים שגורמים לנו הסמארטפונים

 

יותר אנטנות, יותר קרינה

"כיום, צורת השידור של דור 3 ו-4, היא בתדר של כ-1.9 ג'יגה הרץ. בדור החמישי התדרים יהיו גבוהים פי 10 - עד לרמה ל כ-28 ג'יגה הרץ", מסביר ד"ר פול בן ישי, מומחה לקרינה אלקטרומגנטית מהמחלקה לפיזיקה של אוניברסיטת אריאל.

 

המומחה מוסיף ומפרט כי טווח השידור של האנטנות בדור החמישי נמוך משמעותית מטווח שידור האנטנות כיום, דבר שיחייב התקנת אנטנות חדשות רבות.

 

"להערכתי המעבר בין הטכנולוגיות יצריך להציב פי 10 יותר אנטנות. היום, האנטנות של דור 3 ו-4 מכסות רדיוס של בין קילומטר לשניים. אנטנת דור 5 משדרת למרחק של מאות מטרים. זה יצריך הקמת הרבה יותר אנטנות".

 

הד"ר מסביר כי התקן שאומץ בארץ לחשיפה מקסימלית של קרינה לאדם נקבע בשנת 1996. "על פי התקן מותר לאדם לספוג 1.6 ווט לכל קילוגרם. זה סטנדרט שלא עודכן שנים ארוכות והוא כבר אינו רלוונטי.

 

"התקן הזה נקבע על רקע החשש מחימום הרקמות, אבל השפעת הקרינה היא לא רק על ידי חימום. זה תקן שאינו נכון. בדור החמישי כמות המידע שתעבור תהיה רבה הרבה יותר. כבר כיום רוב האנשים חשופים לקרינה החורגת מהתקן והשימוש בסלולר רק הולך וגובר".

 

 

אישה מדברת בטלפון קרינה סלולרית נזקים בריאות דור חמש  (צילום:shutterstock)
קרינה. תתגבר עם כניסת המכשיר החדש(צילום:shutterstock)

 

קשר בין סרטן לחשיפה לקרינה בתדרי רדיו

"המחקר על ההשפעות הבריאותיות של הקרינה על בני האדם הוא מאוד דל עד לא קיים", מתאר המומחה, "מחקרים אפידמולוגיים מראים התאמה בין תחלואה בסוגי סרטן שונים ובין חשיפה לקרינה.

 

ניסויים על עכברים שנחשפו לקרינה אלקטרומגנטית מדור 3 ו-4 העלו ממצאים מחרידים. אחרי שנתיים של חשיפה פיתחו העכברים גידולים סרטניים נדירים שאין להם הסבר מלבד הקרינה. הניסוי הזה גרם לסערה גדולה בארצות הברית".

 

חוקרים בתחום עדיין חלוקים בדעתם האם קרינה בלתי מנייננת גורם לנזק בריאותי שלא על ידי חימום, אך המחקרים בתחום הובילו את ארגון הבריאות העולמי (WHO) לקבוע בשנת 2011 כי הקרינה בתדרי רדיו היא "מסרטן אפשרי" בבני אדם.

  

ד"ר בן ישי מסביר כי החשש העיקרי שלו הוא מפני נזקי הקרינה שיפלטו מכשירי הסלולר ומכשירי הקצה. "התקן נקבע לפי החזקת המכשיר במרחק של 2 ס"מ. בעתיד נהיה מוקפים מכשירים פולטי קרינה. כבר קיום ספיגת הקרינה היא מסוכנת בעיני ועוצמתה ויכולת הספיגה שלה רק גוברות.

 

"באופן אישי אני משתדל שלא לשים את מכשיר הסלולר שלי בכיס אלא בתיק ולדבר רק עם דיבורית", הוא אומר.

 

"נושא הנזק הבריאותי לבני האדם נתון למחלוקת ולצערי העמדות של הגורמים השונים לא מבוססות על ידע מחקרי", מסכם ד"ר בן ישי, "70% מהמחקרים בתחום ממומנים על ידי החברות המסחריות ורק 30% מהמחקר הוא במימון ציבורי".

 

פרופ' סטיליאן גלברג, מנהל אגף מניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה, דוחה את טענותיו של ד"ר בן ישי. "כבר כיום כמות הקרינה עולה כל שנה פי 2 בגלל השימוש ההולך וגובר ברשת", מסביר המומחה, "המדינה צריכה לעודד את הקמת תשתית הדור החמישי ולא לסכל אותה. אנשים משתמשים יותר ויותר בסלולר. השימוש הגובר גורם לעלייה בקרינה. המעבר לטכנולוגיה מתקדמת יותר תאפשר יותר העברת מידע בפחות קרינה". 

 

הוא מוסיף כי "אין סיכוי שיוצבו פי 10 יותר אנטנות. להקים אנטנה עולה כרבע מיליון שקלים. חברות הסלולר לא יוכלו להרשות לעצמן להציב כמות כזו של אנטנות. הערכות שלנו מדברות על 30 אחוז יותר אנטנות, שבלעדיהן כמובן לא הייתה יכולה להיות שום תקשורת סלולארית".

 

סלולר. שימוש יומיומי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סלולר. שימוש יומיומי(צילום: shutterstock)

 

השפעות קרינת הסלולר: לא מדע מדויק

מרכז "תנודע" של מכון גרטנר הוקם בעקבות החלטת ממשלה כדי לרכז את הידע המדעי בתחום השפעת הקרינה הבלתי מייננת על בריאות הציבור. במענה לפנייתנו ציינו במרכז כי תקן החשיפה שנקבע על ידי המשרד להגנת הסביבה לקרינה הינו מחמיר יותר מהמלצות ארגון הבריאות העולמי.

 

עם זאת, מודים בתנודע כי "הידע המדעי בנוגע להשלכות בריאותיות של חשיפה קרינה בתחום תדרי הרדיו אינו חד משמעי ואינו מבוסס עדיין", וכי נושא ההשפעות הבריאותיות של הקרינה שלא על ידי חימום מצוי במחלוקת בין החוקרים. מחלוקת זו הביאה, כאמור, את ארגון הבריאות העולמי להכריז על הקרינה בתדרי רדיו כמסרטן אפשרי בבני אדם.

 

במרכז תנודע גם מודים כי טרם הובהרה השפעת המעבר לטכנולוגיה מדור 5 על רמת החשיפה לקרינה ומציינים כי "ההיבטים הבריאותיים של החשיפה לטכנולוגיה ספציפית זו על בריאות האדם טרם נבדקו.

 

"באופן כללי, נציין כי ישנו קושי להעריך את ההשפעות הבריאותיות של החשיפה לקרינה זו מכמה סיבות: ראשית, שאלת הנזק הבריאותי של קרינה בתדרי רדיו טרם הוכרעה, ושנית טכנולוגיה זו עדיין איננה בשימוש ולא מתקיימת חשיפה של הציבור הרחב לקרינה בתדרים אלו. בהתאם לכך, כמעט ולא קיים ידע בנושא השלכות החשיפה של גלים מילימטריים על בריאות האדם ונדרשים מחקרים בתחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:shutterstock
דור 5. האם קרינתו מסכנת?
צילום:shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים