ארגון הבריאות העולמי פרסם דו"ח על מגיפת הטבק - ישראל צוינה לרעה
הדו"ח חושף כי עישון מהווה עדיין איום בריאותי חמור בעולם, ולמרות החקיקה הנרחבת, מדינות רבות לא אימצו אף אסטרטגיה לצמצום העישון. רק שתי מדינות, טורקיה וברזיל, אימצו במלואן את כל שש ההמלצות של הארגון, ואילו ישראל זכתה לציון מפוקפק, שנסמך על העובדה כי האמצעים לצמצום העישון בה לא רק שלא שופרו אלא אף צומצמו
מגיפת הטבק רחוקה מלהיות מאחורינו, כך קובע דו"ח חדש שפרסם אמש (ב') ארגון הבריאות העולמי.
הדו"ח בן 120 העמודים חושף שעישון טבק עדיין מהווה איום בריאותי חמור, ושלמרות שבשנים האחרונות מאמצות יותר ויותר מדינות אמצעים וחקיקות לצמצום העישון, עדיין מיליארדי אנשים חיים במדינות שלא אימצו, אפילו אחת מהאסטרטגיות לצמצום העישון המומלצות על ידי הארגון. בהן, שירותים לעזרה בגמילה מעישון, העלאת מיסים על מוצרי טבק, איסור פרסום מוצרי טבק ואזהרות מפני סיכוני העישון.
קיראו עוד על נזקי העישון
בכל יום מתים 22 ישראלים ממחלות הקשורות בעישון
דו"ח: כרבע מהישראלים מעשנים; יותר ממה שמציג משרד בריאות
על פי הדו"ח, 1.1 מיליארד אנשים ברחבי העולם מעשנים כיום. כמחציתם, מעריך ארגון הבריאות העולמי, ימותו כתוצאה מכך. כשבעה מיליון מעשנים מתים מדי שנה כתוצאה משימוש בטבק, וכמיליון איש נוספים שאינם מעשנים מתים כתוצאה מחשיפה פסיבית לעישון.
הדו"ח מציין שרק שתי מדינות, טורקיה וברזיל, אימצו במלואן את כל שש ההמלצות של הארגון. לעומת זאת, 2.6 מיליארד אנשים חיים במדינות שלא אימצו אפילו אחת מההמלצות.
ישראל זכתה בדו"ח לציון מפוקפק, כאחת מהמדינות שבהן מתן שירותים לסיוע לגמילה מעישון - אחד האמצעים החשובים לצמצום העישון שעליו ממליץ ארגון הבריאות העולמי, לא רק שלא שופרו ותוגברו, אלא להיפך - צומצמו, ומדורגים כיום כנמוכים ביותר בעולם. לצד ישראל בקטגוריה הזו נמצאות אסטוניה, מאלטה ואירן.
הקשר בין סיגריות אלקטרוניות להתמכרות לעישון
פרק שלם בדו"ח מוקדש לסיגריות האלקטרוניות, ומצביע על כך ששיעור הצעירים המעשנים סיגריות אלקטרוניות נסק מ-1.5% בשנת 2011 ל-20.8% ב-2018.
יתר על כן, הדו"ח קובע כי הסיגריות האלקטרוניות מהוות שער כניסה לעישון סיגריות רגילות עבור צעירים, לביסוס ההתמכרות ולנרמול העישון, כאשר ראיות מחקרים מראים שעישון סיגריות אלקטרוניות מגדיל בשיעור של לפחות פי 2 את הסיכון להתחיל לעשן.
יש לציין שבמקביל לפרסום הדו"ח, השיק לאחרונה ה-FDA קמפיין ראשון למלחמה בסיגריות האלקטרוניות, שמיועד לצעירים ולבני נוער, ולפני כמה ימים נערך שימוע בקונגרס האמריקני, בתת הוועדה למדיניות צרכנות וכלכלה, שבה הושמעו עדויות כנגד חברת ג'ול, על קידום הסיגריה האלקטרונית שלה ושיווקה לבני נוער.
אף שהדו"ח מציין כי האדים הנפלטים מהסיגריות האלקטרוניות עשויים להיות פחות רעילים מסיגריות רגילות – הוא קובע מאידך גם ש"אין כיום די ראיות כדי לכמת את רמת הסיכון המדויקת הכרוכה בהם", וכי "הסיגריות האלקטרוניות מהוות סיכון הן למשתמשים והן לאלו שנחשפים לעישון הפסיבי שלהן. אין די ראיות לכמת את הסיכון הזה, ואת ההשפעות ארוכות הטווח של החשיפה לפליטות הרעילות שלהן".
עוד עולה מהדו"ח שגם טענות היצרנים שלפיהן הסיגריות האלקטרוניות מסייעות בגמילה מעישון שנויות במחלוקת, וכי הפוטנציאל שלהן לשמש ככלי עזר כזה למעשה אינו ברור.
ארגון הבריאות העולמי גם המליץ למדינות העולם ליישם את המדיניות החלה על סיגריות רגילות, כמו איסור על פרסום, וכן לאסור שיווק סיגריות אלקטרוניות בטעמים שמושכות את הקהל הצעיר, ולשקול להציג מדיניות שתכפה על היצרניות לשווק את המוצרים באריזות שלא יקרצו לאנשים צעירים, במטרה להפחית את הצריכה.
מסקנות הדו"ח עולות בקנה אחד ולמעשה זהות כמעט לאלו המתפרסמות בישראל על ידי האגודה למלחמה בסרטן, שמתריעה מאז דצמבר 2016 מפני הסיגריות האלקטרוניות ומפרסמת את הראיות המדעיות המצטברות בנושא זה.
מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר בתגובה: "אנו מצטרפים לעמדת ארגון הבריאות העולמי ומדגישים כי מחקרים מעודכנים כבר מצאו שסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים העלולים לגרום להתפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב כפי שמודים אף היצרנים בעצמם, אשר לרוב שותפים או בעלים בחברות טבק ותיקות, הממשיכות במקביל לייצר ולשווק סיגריות רגילות וזקוקות למתמכרים חדשים.
"אנו מודאגים מאוד מהגאדג'טים שקוסמים לבני נוער וצעירים ומאפשרים לצרוך בדרך אלקטרונית וחדשה את אותו ניקוטין ממכר שאנחנו מכירים מסיגריות טבק רגילות. רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים והמשתמשים שואפים וסופגים ברצף, ניקוטין, בכמות שלעיתים עולה משמעותית על סיגריות רגילות.
"בניגוד לטענת היצרנים, אין הסכמה שזו חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות, אין מחקר שמוכיח שהן מפחיתות נזק, הטענה הזו לא הוכחה מדעית נכון להיום, מכיוון שפחות חומרים מזיקים, אינם מעידים על הפחתת נזק באותו שיעור, שלא לדבר על הנזקים ארוכי הטווח שעדיין לא ידועים. יש לזכור שנזקי עישון הסיגריות הרגילות, הוכחו רק כ-40 שנה לאחר שהפכו לנפוצות בקרב הציבור.
"רשות בריאות הציבור הבריטית שפרסמה בעבר דו"ח תמיכה בסיגריות אלקטרוניות והציגה אותן כפחות מזיקות, כבר הואשמה בהעלמת עין והתעלמות מראיות מצטברות על ידי אנשי רפואה ובריאות הציבור מובילים באנגליה ובמקומות אחרים. חוות הדעת הזו משמשת כעלה תאנה עבור יצרני הסיגריות האלקטרוניות אשר חוזרים על המסר המטעה.
"מדובר בטענה שנועדה לפתות מעשני סיגריות רגילות לעבור לסיגריות אלקטרוניות, במקרים רבים על חשבון גמילה מוחלטת, והחמור והמדאיג מכל, להכניס צעירים ונוער למעגל העישון. לכן מדובר בהחלפת נזק יותר מאשר בהפחתת נזק. לטעון שסיגריה אלקטרונית פחות מזיקה מסיגריה רגילה, בשלב זה, שקול לטענה שהתקף לב פחות מזיק מסרטן. האגודה למלחמה בסרטן תמשיך ותפעל להגן על הציבור מפני כל סוגי העישון ובמיוחד על הדור הצעיר מלהתמכר אליו, כי עישון הוא עישון הוא עישון וצריך למגר את ההתנהגות הזו ולא לשמר אותה".
האיגוד הישראלי לרפואת ילדים קורא להחמיר את ההתייחסות לסיגריות אלקטרוניות בישראל. בעקבות קביעת האיגוד המקביל בארה"ב וקביעת ה- WHO (ארגון הבריאות העולמי) כי סיגריות אלקטרוניות בטעמים מסכנות באופן ברור את בריאותם של בני נוער וצעירים המשתמשים בהם, אומרים ראשי האיגוד פרופ' שי אשכנזי וד"ר צחי גרוסמן כי מדובר באותה גברת אפילו בלי שינוי האדרת: בעיות ההתמכרות, הנזק הריאתי והמעבר לעישון "רגיל" רק יחריפו. "אם אנחנו חפצים שבני נוער ישאפו לחיים ולא ישאפו סכנה לריאותיהם יש להתנגד לשיווק והפצת סיגריות אלקטרוניות בקרב צעירי ישראל".
צפו בעימות בין דנה פרוסט מהאגודה למלחמה בסרטן ופרופ' יהודה אדלר מפורום יצרני ויבואני מוצרי האיוד: