הריקוד שאמור להקל על יולדות בחדר לידה
בבית החולים הלל יפה החלו להציע ליולדות לרקוד ריקודי בטן בחדר לידה, כאמצעי ויעיל להקלה על כאבים. "מדובר בכלי עזר טבעי, העומד לרשותה של כל יולדת, ויכול להפוך את הלידה לחוויה משחררת ונעימה יותר", אומרת המיילדת האחראית על היוזמה
כל אישה שעברה לידה בבית חולים מכירה את ההתמודדות עם הצירים, כשהיא שוכבת על המיטה ומתרגלת נשימות, צעקות וכל מה שאפשר כדי להקל קצת על הכאב.
כמובן שיש עוד אמצעים להתמודד עם החוויה, כמו כדור פיזיו, מסאז' ומוזיקה מרגיעה, אבל במרכז הרפואי הלל יפה חשבו על דרך נוספת שעשויה לעזור, והחלו להשתמש בריקודי בטן כאמצעי יעיל להקלה על כאבי לידה.
"התנועתיות שבריקוד מפזרת את הכאב הממוקד שבאגן, ובכך מקלה על הנשים בזמן הצירים", אומרת יוזמת הפרויקט, סילבי אקרמן, מיילדת מזה 25 שנה ומעבירה קורסי הכנה ללידה בבית החולים.
רוקדות כל הדרך ללידה:
במסגרת לימודיה לתואר שני בסיעוד באוניברסיטת חיפה, בחרה אקרמן להוביל פרויקט ראשון מסוגו - הטמעת התנועתיות שבריקודי בטן כאמצעי להקלה על כאבי לידה.
בתחילת התהליך היא העבירה הרצאה וסדנאות למידה למספר מיילדות בבית החולים, בהן הסבירה בפירוט על התנועתיות שבריקוד זה והשפעתו על כאבי לידה. המיילדות התנסו במגוון תנועות ריקוד, במטרה שיפנימו את הרעיון ויעודדו נשים הכורעות ללדת להשתמש בתנועות המחול כאמצעי זמין ויעיל להקלה על כאבים.
קראו עוד:
ההורים שבחרו באפס הפרדה אחרי הלידה
אב בחופשת לידה: "הדבר הכי ממלא ומתיש שעברתי בחיים"
"מתוך הסתכלות ממושכת ומעמיקה בחדר לידה, הבנתי כי יולדות המעוניינות בלידה טבעית או כאלה שנמצאות בשלב ראשוני לפני קבלת אפידורל, צריכות משהו מידי בכדי להקל על הכאב", אומרת אקרמן. "רובן לא באמת זוכרות את התנועות והנשימות שלומדות בקורס הכנה ללידה".
למה בחרת דווקא בריקודי בטן?
"אחד התחביבים שלי הוא ריקודי בטן, ורציתי להביא את תחושת ההנאה והשחרור שבריקוד לתוך חדר הלידה. כל אישה, בלי שום ניסיון קודם בריקודי בטן, יכולה לעשות סיבובי אגן ולהתאמן בביתה, לבחור את המוזיקה שהיא אוהבת, שכן ידוע כי מוזיקה בפני עצמה מפחיתה חרדה ותורמת לעלייה במצב הרוח.
"אפשר לעמעם את האורות, וכך ליצור אווירה רגועה יותר. מדובר בכלי עזר טבעי וזמין, העומד לרשותה של כל יולדת ויכול להפוך את הלידה לחוויה משחררת ונעימה יותר".
כיום יש ארבע מיילדות שעברו הכשרה בסיסית לריקודי בטן, וכשמגיעה יולדת הן מציעות לה להתנסות בכך. גם בקורס הכנה ללידה, אקרמן מלמדת את התנועתיות שבריקודי הבטן. היא מוציאה את כל הגברים החוצה מהחדר לכחצי שעה, מפעילה מוזיקה, מלמדת תנועות בסיסיות של ריקודי בטן, ולדבריה, "הנשים עוצמות עיניים ומתמסרות לחוויה".
ולאלו שפחות מתחברות למוזיקה של ריקודי בטן, היא מדגישה כי "מי שלא מתחברת למוזיקה הזו, רשאית לבחור כל סוג מוזיקה שהיא אוהבת".
אילו תגובות מגיעות בדרך כלל כשמציעים ליולדת לשלב ריקודי בטן?
"כיוון שהנושא לא מוכר בקרב יולדות, תחילה הן מעלות חיוך וחושבות שזה בצחוק. לאחר שהן נכנסות לאווירה, עם מוזיקה מרגיעה, עמעום אורות והמיילדת שלצידן, הן מתמסרות לתהליך ומבינות את היתרונות שבריקוד.
"כל יולדת יכולה להתנסות בכך. גם עם אפידורל, אפשר לבצע את התנועות בתנוחת ישיבה או לחילופין, מי שלא לקחה אפידורל, יכולה לעשות זאת בעמידה.
"היולדות מציינות שזו חוויה מדהימה, משמחת ומרגיעה, ששינתה לחלוטין את האווירה המלחיצה אשר אופיינית לחדר לידה, ותרמה להעלאת מצב הרוח, ובתוך כך להקלה על כאבי האגן וקידום הלידה".
לסיכום, מציינת אקרמן, כי "תנועתיות היא אמצעי אפקטיבי ויעיל להתמודדות עם צירי לידה וכל המיילדות מעודדות את השימוש בה. כולי תקווה שבתי חולים נוספים יאמצו את השיטה ויאפשרו ליולדות, בפרט לאלה המעוניינות ללדת בלידה טבעית, להתנסות בכך".