שתף קטע נבחר
 

סיכול ממוקד: טיפול חדש בסרטן הערמונית

אפשרויות אבחון וטיפול חדשניות, מלבד ניתוח, משמרות את איכות חייהם של גברים המתמודדים עם סרטן הערמונית תוך טיפול ממוקד. "מדובר בבשורה אמיתית עם תופעות לוואי מעטות" אומר אורולוג מומחה ומסביר

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

סרטן הערמונית הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים. אחד מכל שישה עד שבעה גברים צפוי לחלות בו והוא מתגלה בדרך כלל בגברים מעל גיל 60. בשנים האחרונות בשל ריבוי בבדיקות PSA - בדיקת דם לאיתור האנטיגן של הערמונית, חלה עליה משמעותית בגילוי סרטן הערמונית בגברים צעירים יותר.

 

הערמונית (פרוסטטה) היא בלוטת מין משנית, הקיימת אצל הגבר וממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, בבסיס הפין – וקדמית לחלחולת (רקטום). השופכה עוברת דרך בלוטת הערמונית - ודרכה עובר השתן משלפוחית השתן עד קצה הפין. בבלוטת הערמונית נוצר חלק מנוזל הזרע מכאן שהחשיבות של בלוטת הערמונית בגיל הפוריות לגברים המנסים להורות, מאידך ברוב הבעיות של הערמונית אנו נתקלים בגיל מבוגר יותר.

 

הסיבות להיווצרות סרטן הערמונית אינן ידועות וברורות אך יש נטייה גנטית. על פי רוב, המחלה איננה מתבטאת באופן קליני - והחולה לא חש בה עד שלב מאד מתקדם.

 

עוד במדור 60 פלוס:

למניעת נפילות: תרגילים פשוטים לחיזוק

6 דרכים טבעיות ופשוטות להפגת מתח וחרדה

מזון מחזק בגיל מבוגר - המדריך המלא

 

1 מכל 6 גברים צפוי לחלות בסרטן הערמונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
1 מכל 6 גברים צפוי לחלות בסרטן הערמונית(צילום: shutterstock)
 

הקושי באבחון וטיפול מוקדם

מחקר אירופאי רנדומלי נרחב הראה כי בעזרת ביצוע בדיקת דם ל-PSA כבדיקת סקירה, ניתן לאבחן את סרטן הערמונית - ואף למנוע תמותה מהמחלה. עם זאת, צריך לסקור מספר רב של גברים ולטפל במספר גדול, כדי למנוע מקרה אחד של תמותה. הטיפול הנוכחי המקובל מחייב טיפול בכל בלוטת הערמונית וכולל כריתה רדיקלית של הערמונית (בין אם בניתוח פתוח או בניתוח לפרוסקופי רובוטי) או קרינה.

 

אופי האבחון וטיפול בסרטן הערמונית עלה לאחרונה לכותרות לנוכח סיפורו האישי הקשה של אלוף במילואים מר' גיורא איילנד שחלק עם גברים רבים חלק מהדילמות שעברו עליו. מסיפורו של מר' איילנד ניתן ללמוד כי קיימת אי ודאות רבה באבחון מדויק של סרטן הערמונית, וכי קיימת התלבטות לגבי טיפול.

 

פריצת דרך טכנולוגית שמאפשרת אפשרויות חדשות

בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת בדימות ושימוש נרחב של תהודה מגנטית (MRI), לגילוי וזיהוי סרטן הערמונית. בעזרת שימוש במספר פרמטרים של סריקה, ניתן לזהות ולאתר, בחלק גדול מהמקרים, את המוקד הסרטני העיקרי בערמונית. פריצת דרך טכנולוגית זו הובילה לחידושים באבחון וטיפול בסרטן הערמונית.

 

ביופסיית היתוך-פיוז'ן נעשית כאשר יש חשד או עדות היסטולוגית לסרטן הערמונית ובבדיקת MRI (תהודה מגנטית) יש ממצא חשוד. כיום הכלי הטוב ביותר למקם סרטן בתוך הערמונית הוא ה-MRI. מטרת הביופסיה לדגום את הממצא החשוד ב-MRI באמצעות היתוך (Fusion) עם בדיקת ה-אולטראסאונד אותה מבצעים במהלך הפרוצדורה. בנוסף מקובל לדגום את יתר הערמונית לשלול סרטן במקום נוסף.

 

הביופסיה נעשית באמצעות מכשור ייעודי היודע לחבר בין תמונת ה-MRI ותמונת האולטראסאונד, כמו כן המכשור יודע היכן נמצאת מחט הביופסיה במרחב וביחס לממצא החשוד בערמונית.

 

למי מתאימה הביופסיה החדשה

איגוד האורולוגים האירופאי ממליץ לבצע ביופסיית היתוך בכל הגברים אשר עברו ביופסיה קודמת ולא נמצא סרטן הערמונית וקיים ממצא חשוד ב-MRI.

 

בנוסף הוסיף האיגוד האירופאי האורולוגי המלצות עדכניות (אך פחות חזקות מבחינה מדעית) בו מומלץ לבצע MRI גם בגברים ללא ביופסיה קודמת באם קיים חשד לסרטן הערמונית אם בשל ערכי PSA מוגברים או בדיקה של הערמונית באצבע שמחשידה לסרטן, ובאם יש ממצא חשוד ב- MRI לבצע ביופסיית היתוך ובאם אין ממצא חשוד לבצע ביופסיה רגילה.

 

איך מתבצעות הבדיקות ואיפה

הבדיקה מבוצעת לרוב בהרדמה כללית, כאשר הרגליים מורמות בכדי לאפשר גישה טובה יותר לערמונית. את הערמונית דוגמים דרך הפרינאום (חיץ הנקבים בעברית - איזור מתחת לשק האשכים ומעל האנוס/חלחולת), העובדה שהדקירות נעשות דרך הפרינאום ולא דרך החלחולת כפי שהביופסיה הרגילה אשר נעשית ללא היתוך מורידה מאד את הסיכון לזיהום.

 

ביצוע ביופסיית היתוך דורש אמצעים מיוחדים ויכולת מתקדמת בהבנת תהודה מגנטית של הערמונית ומבוצעת במספר מרכזים ציבוריים ופרטיים בארץ.

השירות ניתן בבתי החולים הציבוריים כנגד טופס 17 של ביופסיה של הערמונית.

 

מיעוט תופעות לוואי ודיוק: יתרונות הטיפול הממוקד

חלק מיתרונות ביופסיית ההיתוך הם ירידה משמעותית בכמות הזיהומים כתוצאה מביופסיה, העדר כאב ואי נוחות במהלך הביופסיה וקבלת אינפורמציה מדויקת ומתועדת על מיקום הסרטן בערמונית. היכולת למקם במדויק את הסרטן מאפשר לטפל בצורה ממוקדת בסרטן ולחסוך את הסכנות והסיבוכים של טיפול בכל בלוטת הערמונית.

 

הטיפול בכל בלוטת הערמונית עלול להוביל לתופעות לוואי הכוללות אין אונות, אי נקיטת שתן, דימום, נזקי קרינה לשלפוחית או לחלחולת ועוד. תופעות הלוואי וההשפעה השלילית של טיפול על איכות החיים, יחד עם ההבנה שלא כל מקרה של סרטן הערמונית מחייב טיפול אגרסיבי, הובילו לבחון את היעילות והבטיחות של הטיפול הממוקד/פוקאלי.

 

טיפול ממוקד בסרטן הערמונית הינו טיפול חדשני שמטרתו להרוס את המוקד הסרטני ולהשאיר את שאר רקמת הערמונית ללא נזק. במחקרים רבים נמצא כי הטיפול מאפשר לחולים לחזור לפעילות מלאה ולשגרה, תוך מספר ימים בודדים ובעל פרופיל תופעות לוואי נמוך עם אחוזי ריפוי גבוהים.

 

השיטות לטיפול ממוקד בתאים החולים

טיפול פוקאלי, משמעו טיפול בחלק מהערמונית, הטומן בחובו סרטן בלבד, ולא בכל הערמונית. טיפול משמר איבר, כדוגמת טיפול פוקאלי, שכיח ביותר בתחומים אונקולוגיים שונים, דוגמת כריתה חלקית של השד, כריתה חלקית של הכליה או כריתה בעזרת סנייר (חוט חיתוך חשמלי) לפוליפים ממאירים במערכת העיכול.

 

כיום יש מספר שיטות לטיפול ממוקד: לייזר, קריותרפיה וגלי על קול בעוצמה גבוה (High Intensity Focused Ultrasound). שיטות אלה הורסות את התאים באמצעות שינוי טמפרטורה.

 

בנוסף יש שתי שיטות שלא נסמכות על שינוי טמפרטורה להורס את הסרטן, חשמל שגורם להרס מעטפת התא (נאנונייף) ופיתוח ישראלי המאפשר להזריק תרופה תוך ורידית וכאשר מאירים עליה באור לייזר היא הופכת לפעילה והורסת את כלי הדם של הגידול (טיפול פוטודינאמי מכוון כלי דם).

 

כל אחת מהשיטות נמצאה כאמצעי יעיל להרס סרטן הערמונית ולכולם פרופיל תופעות לוואי הרבה יותר מתון מטיפול רדיקלי.

 

השיטה הוותיקה ביותר, אשר נמצאת בסל התרופות ומאושרת על ידי משרד הבריאות לטיפול בבתי חולים ציבוריים היא קריוטרפיה - הקפאת הסרטן .

 

ההקפאה נעשית ע"י החדרת מחטים דקות, כמו בביופסיית ההיתוך, דרך הפרינאום וקירור לטמפרטורות נמוכות ממינוס ארבעים מעלות צלזיוס באמצעות גז ארגון בלחץ גבוה.

 

הכותב הינו רופא אורולוג, אונקולוג, מנתח וסגן מנהל מחלקה בבי"ח קפלן ברחובות, עמית מחקר במכון ויצמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לטפל רק בתאים החולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים