טראמפ, שמאל וצאצאי עבדים: העימות הדמוקרטי השני
סבב עימותים שני בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות: מועמדי המחנה המתון תקפו את מנהיגי השמאל סנדרס ואליזבת וורן ואת תוכנית ביטוח הבריאות שלהם, "שתעזור לרפובליקנים לטעון שאנחנו סוציאליסטים". השניים לא ויתרו: "ביטוח בריאות זו לא פריבילגיה, די לפחד מרעיונות גדולים"
סבב העימותים הטלוויזיוניים השני בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית בארה"ב, שנפתח לפנות בוקר (יום ד'), הדגיש את המתח בתוך המפלגה בין הקריאה לשינוי מהפכני של המדיניות שהדמוקרטים מציעים לציבור האמריקני, לבין הרצון הנואש לנצח את דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ולקונגרס בשנה הבאה. בעימות ניכרה ההתנגשות בין מחנה השמאל הרדיקלי במפלגה לבין המחנה המתון בה, זה שמבקש להשליט עמדות פרגמטיות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ברני סנדרס ואליזבת וורן, מנהיגי מחנה השמאל הנחשב לרדיקלי יותר בתוך המפלגה, מצאו עצמם בעימות הלילה תחת מתקפה מצד המועמדים המתונים יותר, שהגחיכו את תוכנית ביטוח הבריאות Medicare for All שהשניים מבקשים לקדם.
מדובר בתוכנית שתספק ביטוח בריאות אוניברסלי חינם, ותמיכה בה הפכה לצו השעה עבור המועמדים הליברליים, המדגישים את כוונתם לאמץ אותה. הרעיון המרכזי של התוכנית הוא לחולל מהפכה בענף ביטוחי הבריאות בארה"ב, כך ששוק הביטוח הפרטי ייזנח לטובת מערכת ביטוח בריאות במימון משלם המסים שתכלול את כל האמריקנים. המועמדים הנמנים עם המחנה של סנדרס מוכנים לאמץ את התוכנית הזו למרות הסכנות הפוליטיות והפרקטיות הטמונות בה.
הבחירות לנשיאות 2020 – עוד כתבות:
- החייל עם פוסט טראומה שרץ לנשיאות ארה"ב
- כנס בחירות בגיי-בר: המועמד ההומו משנה את אמריקה
- כוכב רוק והסגן של אובמה: הדמוקרטים שרצים לנשיאות
- הסוציאליסט שרץ לנשיאות ארה"ב התגלה כמיליונר
בהתקפותיהם הלילה על תוכנית הביטוח המוצעת הציגו אותה המועמדים המתונים יותר כיקרה מדי, כלא יעילה וכדרך כמעט בטוחה לתת לרפובליקנים את הראיה שהם רוצים לספק לציבור לכך שהדמוקרטים תומכים בסוציאליזם. "יש לנו ברירה", אמר המועמד ג'ון דילייני. "אנחנו יכולים לצעוד בדרך שבה מובילים אותנו הסנאטורים וורן וסנדרס, כלומר עם מדיניות רעה מהסוג של Medicare for All והבטחות בלתי אפשריות, אבל זה ירחיק מאיתנו בוחרים עצמאיים ויגרום לכך שטראמפ ייבחר מחדש".
וורן וסנדרס לא ויתרו. "ביטוח בריאות הוא זכותו של כל אדם, זו לא פריבילגיה", אמר סנדרס. "אני מאמין בזה ואלחם על זה". וורן טענה שלחלק מהדמוקרטים אין עמוד שדרה: "אני לא מבינה למה מישהו נכנס בכלל לכל הבלגן הזה של ריצה לנשיאות ארה"ב רק כדי לומר מה אנחנו לא באמת יכולים לעשות ועל מה אנחנו לא צריכים להילחם". סנדרס הוסיף: "קצת נמאס לי מדמוקרטים שפוחדים מרעיונות גדולים".
הסנאטורית איימי קלובושר, המנסה להשאיר את הקמפיין שלה בחיים, הציגה את עצמה כאשת המחנה הפרגמטי במפלגה כשהתלוננה: "אנחנו דואגים יותר לניצחון בוויכוח מאשר לניצחון בבחירות". מושל מונטנה סטיב בולוק תקף את סנדרס כשאמר כי האנשים העובדים "אינם יכולים לחכות למהפכה, הבעיות שלהם הן כאן ועכשיו".
סנדרס: טראמפ גזען
המועמד פיט בוטיג'ג', שחולם להיות הנשיא ההומו המוצהר הראשון בתולדות ארה"ב, ניסה להפגין מתינות ולהצטייר, למרות גילו הצעיר (37), כמבוגר האחראי. הוא קרא למפלגתו לשים סוף למלחמות הפנימיות: "הגיע הזמן להפסיק לדאוג מהשאלה מה הרפובליקנים יגידו", טען. "צודק מי שטוען שאם נאמץ את האג'נדה של השמאל הקיצוני הם יגידו שאנחנו חבורה של סוציאליסטים משוגעים, אבל אם נאמץ אג'נדה שמרנית, אתם יודעים מה הם יגידו? הם יגידו שאנחנו חבורה של סוציאליסטים משוגעים. אז בואו פשוט נתמוך במדיניות הנכונה, ובואו נצא לשם ונגן עליה".
בעימות הלילה הביע בוטיג'ג' התנגדות לעמדות קיצוניות, ציטט מכתבי הקודש ונמנע מלצעוק על יריביו. הוא גם הדגיש בעדינות את פערי הדורות בינו לבין סנדרס, המבוגר ממנו ב-40 שנה.
ההצבעה בפריימריז הדמוקרטים תחל בעוד כחצי שנה. 20 מועמדים שהכריזו על התמודדותם בפריימריז משתתפים בסבב העימותים הנוכחי, כמו בסבב העימותים הקודם. הסבב מתפרש על פני שני לילות, שבכל אחד מהם לוקחים חלק עשרה. בעימות השני של הסיבוב הזה, שייערך בלילה הקרוב, ישתתפו כמה מועמדים בכירים אחרים, בהם סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שלפי הסקרים מוביל כרגע במרוץ הדמוקרטי, והסנאטורית מקליפורניה קמאלה האריס, שהתחזקה בסקרים אחרי שכיכבה בסבב העימותים הראשון.
עונת הפריימריז המרתונית של הדמוקרטים אמנם תימשך עוד שנה, אבל כבר עכשיו מורגשת מידה רבה של לחץ בקרב מועמדים רבים הנלחמים על חייהם במרוץ. רבים מהמועמדים, אלה שאינם נמנים עם המובילים לפי הסקרים ולפי נתוני גיוס הכספים לקמפיינים שלהם, לא יוזמנו לסבב העימותים הבא, ובכך למעשה יסיימו את דרכם בהתמודדות.
לאורך רוב העימות הלילה התמקדו המועמדים בהתקפות זה נגד זה בכל הנוגע לאופייה העתידי של מדיניות ביטוח הבריאות, ובשעה השנייה שלו עלה לדיון גם נושא הגזע. המועמדים שהשתתפו בעימות, כולם לבנים, הפגינו חזית אחידה נגד טראמפ ותקפו אותו על השימוש שהוא עושה בענייני גזע ככלי מרכזי בקמפיין הבחירות הנוכחי שלו.
סנדרס כינה את טראמפ "גזען", ומועמדים אחרים האשימו את הנשיא ששפתו מעלה זיכרונות מהרגעים הגרועים ביותר בתולדות ארה"ב, כולל העבדות. "מורשת העבדות, ההפרדה הגזעית והדיכוי חיה וקיימת בכל היבט של הכלכלה והמדינה כיום", אמר חבר בית הנבחרים מטקסס בטו אורורק, והצהיר כי הוא תומך בהקמת צוות שיבחן מתן פיצויים לצאצאי העבדים.