שתף קטע נבחר

אחרי הודעת הנגיד: הדולר והאירו מחקו את הירידות מול השקל

אמיר ירון פרסם הודעה חריגה כי ריבית בנק ישראל לא תעלה במשך זמן ממושך והצליח לבלום את התחזקות השקל. הדולר נסחר כעת ברמת של 3.49 שקלים והאירו ב-3.89 שקלים

יום סוער בשוק המט"ח המקומי. הבוקר נפתח כאשר שערי הדולר והאירו המשיכו את המגמה של הימים האחרונים - וירדו אל רמה של 3.47 שקלים (ירידה של 0.7%) ול-3.88 שקלים, בהתאמה. אלא שאז פרסם נגיד בנק ישראל הודעה חריגה והצליח לצנן את התחזקות השקל. כעת, הדולר נסחר ברמת של 3.49 שקלים והאירו ב-3.89 שקלים.

 

"במועד החלטת הריבית האחרונה ב-8 ליולי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל העריכה, על פי האינפורמציה שהייתה לנו אז, שיתכן שיווצרו התנאים להעלאת ריבית באחת ההחלטות הבאות", כתב ירון. "עם זאת, הדגשנו שלאור אי הוודאות המשמעותית הקיימת לגבי מספר פרמטרים עיקריים, לא מן הנמנע שיהיה צורך להמשיך לקיים מדיניות מוניטרית מרחיבה למשך זמן יותר ממושך", הוסיף הנגיד בהודעה שהספיקה למתן את הירידות בדולר ובאירו.

 

השקל הישראלי הפך למטבע החזק ביותר בעולם השנה - והתחזק בערכו מול כל המטבעות בעולם. לישראלים, שאוהבים לטוס לחו"ל לא מעט, זה מצוין, שכן החודשים יולי-אוגוסט גדושים בטיסות לחו"ל, שיהיו כעת זולות יותר. אבל ליצואנים הישראלים זה רע מאוד. עד הודעתו של הנגיד נמשכה הקריסה של המטבעות הזרים מול השקל, ואף הושגו שערי שפל חדשים בתקופה האחרונה.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

אירופה הולכת על כל הקופה: חוזרת להדפיס כסף, והרבה

נסיגה קלה בפאונד לאחר מינוי ג'ונסון לראש ממשלת בריטניה

בוריס ג'ונסון נבחר לראש ממשלת בריטניה

 

אילוסטרציה מטבע חוץ (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

התחזקות השקל מוזילה את נסיעות הישראלים לחו"ל במאות שקלים, הן במחיר כרטיס הטיסה המחושב לרוב בדולרים והן בשכירת מכונית, חדרי מלון, בילוי במסעדות ובאתרים וכמובן בקניות בחו"ל.

 

מרוויחים אחרים הם בעלי חובות הצמודים למטבע חוץ, מזמיני מוצרים בחבילות מחו"ל ומי שממירים שקלים למטבע חוץ לצורך ביצוע עסקאות בחו"ל או אף קניית דירות ונכסים בחו"ל. לעומת זאת, הירידה בשער הדולר מקשה מאוד על היצואנים הישראלים, שכן אם אלה קיבלו בשנה שעברה 400 שקלים עבור יצוא של 100 דולר, הם מקבלים כעת רק 350 שקל, כאשר את כל תשלומיהם בארץ, בהם שכר לעובדים, מים, חשמל וכו', הם מבצעים בשקלים.

   ()
 

מלחמת המטבעות מתנהלת בעולם כבר חודשים ארוכים, כאשר הכוכב העיקרי בה הוא נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שפתח במלחמות סחר עם סין, אירופה ומדינות נוספות כמו מקסיקו. הנשיא גם לחץ על הבנק הפדראלי בארה"ב לשנות את גובה הריבית, אף שהפד אמור להיות עצמאי לחלוטין בתחום הזה.

 

הערב: החלטת ריבית בארה"ב

היום בערב (21:00 שעון ישראל) יקבל הבנק המרכזי של ארה"ב החלטה בדבר גובה הריבית במשק האמריקני, וההערכות הן שהריבית, שהגיעה כבר עד ל-2.5%, תרד ברבע אחוז. זאת הייתה גם הסיבה להתחזקות הנוספת של השקל אתמול, שכן פערי הריבית בין ארה"ב לישראל יצטמצמו מחדש, לאחר שהתרחבו מאוד בשנתיים האחרונות, בשל העלאות ריבית רצופות בארה"ב, מול העלאת ריבית בודדת של הריבית הבסיסית של בנק ישראל, בנובמבר אשתקד, מ-0.1% בשנה ל-0.25% בשנה.

 

על פי שערי הריבית של הבנקים המרכזיים נקבעות הריביות האחרות במשק. ריבית הפריים בישראל, שעמדה אשתקד בשער שפל של 1.6% בשנה (ריבית בנק ישראל בתוספת אחוז וחצי), עלתה בנובמבר 2018 ל-1.75%, אך נעצרה שם.

דונלד טראמפ נשיא ארה
הכוכב של מלחמת המטבעות: דונלד טראמפ(צילום: AP)
  

לאחרונה עדיין נשמעו קולות בבנק ישראל בדבר האפשרות שריבית בנק ישראל תעלה עוד השנה ב-0.25% למחצית האחוז ובשנה הבאה יהיו שתי העלאות עד לשיעור של 1% בסוף 2020. כעת מעריכים האנליסטים כי הריבית בישראל רחוקה מלעלות השנה, לאחר שבנק ישראל דיווח מאתמול שברבע השני של השנה השקל התחזק מול הדולר ב-1.8% ומול האירו כמעט במחצית האחוז.

 

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אמר אתמול כי הורדות הריבית המתחדשות בעולם לא יאפשרו לבנק ישראל להעלות את הריבית במשק בחודשים הקרובים. לדבריו, הבנק צפוי לחזור ולהתערב בשוק מטבע החוץ כבר בקרוב.

 

הנגיד הנוכחי, פרופ' אמיר ירון, לא השתמש לאחרונה ב"תחמושת" שיש לו, של קניית מיליארדי דולרים בשוק מטבע החוץ, כדי להעלות את שערי המט"ח באופן מלאכותי. הנגידה היוצאת, ד"ר קרנית פלוג, השתמשה בעבר בנשק הזה לא פעם, ואמנם שער הדולר עלה אז למשך ימים ספורים, אך שב לרדת כאשר התערבות בנק ישראל במסחר במטבע חוץ פסקה.

פורסם לראשונה 31/07/2019 08:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים