שתף קטע נבחר

 

כאוס בכבישי יו"ש: קושי באכיפה מול הפלסטינים

בקשת חופש המידע מגלה כי חרף תאונות הדרכים הרבות והערות מבקר המדינה, אין צפי להקמת מערך נתוני תעבורה לנהגים פלסטנים. מועצת יש"ע: "סכנת נפשות יומיומית"

למרות הערות חוזרות ונשנות ומספר הרוגים שרק הולך ועולה, נראה שכבישי יהודה ושומרון לא נמצאים בראש סדר העדיפויות של הרשויות. מתוך בקשת חופש המידע שהגיש ארגון לביא יחד עם מועצת יש"ע למשטרת ישראל עולה כי למרות הערותיו של מבקר המדינה אין צפי להקמת מערך נתוני תעבורה של נהגים ישראלים ופלסטינים.

תאונת דרכים בין משאית לרכב פרטי על כביש 60 סמוך לכוכב יעקב (צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז יו
אכיפה שלא קיימת. תאונה בבנימין(צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז יו"ש)

"צה"ל מפתח מערכת חדשה שתכלול את כלל פסקי הדין, ואינו ערוך לפתח ממשקים מהמערכת הישנה הניתנים במסגרת צבאית. הצפי לסיום אפיון הוא סוף 2019, כך שרק בשנת 2020 משטרת ישראל תוכל להתחיל לאפיין מול צה"ל ממשק לקבלת פסקי דין תעבורתיים ופסילות שניתנו כנגד פלסטינים, בכפוף לתעדוף משימות בתוכנית העבודה", נמסר מהמשטרה. המשמעות קשה - יש למשטרה קושי רב לאכוף את חוקי התעבורה על נהגים פלסטינים שנוסעים בכביש יהודה ושומרון.

 

כבר לפני שנה וחצי התריע מבקר המדינה על הליקויים וכתב כי "משנת 2012 ועד 2016 לא הוזנו למערכת המשטרתית הממוחשבת פרטים של יותר מ-8,000 גזרי דין שנפסקו במשפטי תעבורה של נהגים פלסטינים. עקב כך לא התאפשרה הצגתם של גזרי הדין בבית המשפט, ונבצר מבית המשפט לשקול להחמיר בענישה בגין מידע זה במסגרת גזרי הדין שניתנו בתקופה זו במקרים שבהם מדובר היה בעבריין 'חוזר'".

תאונת דרכים בכביש 465 (צילום: מעטרת,דוברות כב
ארכיון(צילום: מעטרת,דוברות כב"ה מחוז יו"ש)

המבקר ציין כי בשל כך נפגעו מלאכת השפיטה ויכולת האכיפה וההרתעה של רשויות אכיפת החוק, ובכלל זה מחוז ש"י, נגד נהגים פלסטינים, לרבות נהגים שרישיונם נשלל. בעקבות זאת הוא כתב כי "משרד מבקר המדינה מעיר בחומרה למשטרת ישראל, לצה"ל ולמנהל האזרחי על התמשכות הטיפול בהסדרת הממשק בין מערכות. פערי המידע הקיימים עלולים לאפשר תנועת כלי רכב פלסטינים בלתי מורשים בכבישי יהודה ושומרון, והמשך נהיגה של נהגים פלסטינים שרישיונם נשלל. מצב דברים זה מסכן את המשתמשים בכבישי יהודה ושומרון ומונע אכיפה יעילה של החוק. על משטרת ישראל בשיתוף המנהל האזרחי וצה"ל, להשלים בהקדם את הסדרת הממשקים בין מערכות המחשוב".

 

בתשובה לשאלה נוספת בבקשת חופש המידע הנוגעת למערך הנתונים המשותף, שבו גם נתוני תעבורה של נהגים פלסטינים, מסרה המשטרה: "נושא מסמכי הרישוי של נהגים פלסטינים נמצא בטיפול ובאחריות מחוז ש"י אל מול צה"ל. כפי הנמסר מיחידת מחשוב תנועה במשטרה - טרם התקבל לידינו מאגר הרכבים והנהגים הפלסטינים מצה"ל. נושא זה מצוי בטיפולו של קצין אגף התנועה במחוז ש"י מול קצין מטה יהודה ושומרון לתיאום העברת המידע. מבחינת מדור טכנולוגיות במשטרה - כבר לפני 3 שנים אפיינו את מבנה הממשק, מסיבות של מידע שגוי בנתונים שהועברו לא היה ניתן לקולטם למערכת". המשמעות היא שאין תאריך יעד לאף מערכת.

 

יו"ר מועצת יש"ע חננאל דורני מסר בתגובה: "המאבק בתאונות הדרכים חשוב מאוד לתושבינו. בעניין זה אנו פועלים בשני מישורים עיקריים – קידום תשתיות חדשות ובטיחותיות כולל כבישים ומוקדי סיכון מחד, וקשר עם המחוז לאכיפה משטרתית כלפי כלל האוכלוסייה מאידך. הפער שהוצג בדו"ח מבקר המדינה חמור בצורה קיצונית ואינו עולה בקנה אחד עם מטרתה של המשטרה להגן על חיי האזרח. מדובר בסכנת נפשות יום יומית במשך שנים רבות שלא נעשתה אכיפה מלאה כלפי עברייני תנועה תושבי הרש"פ.

 

"לפני כחודש נפגשנו עם מפקד המחוז בעניין והעלנו את עניין הפער ביכולות האכיפה כנגד האוכלוסייה הערבית ביהודה, שומרון ובקעת הירדן. במהלך הפגישה דרשנו גם את סנכרון המידע על נהגי הרש''פ מול משטרת ישראל. שמחנו לראות שהנושא נמצא בסדר עדיפות גבוה של המחוז, ואנו מצפים לראות פתרון גם בהעברת המידע על עברייני תנועה תושבי הרש"פ שנוסעים בכבישי יהודה, שומרון ובקעת הירדן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז יו"ש
ארכיון
צילום: דוברות כבאות והצלה מחוז יו"ש
מומלצים