שתף קטע נבחר

 

מ"אויב מיידי" ל"אויב אפשרי": כך שונו הוראות הירי באוגדת עזה

פעילי ריסון חמושים של חמאס יכולים להסתובב גם בצמוד לגדר, וחדירות פרובוקציה לצד בלוני תבערה ונפץ חוסים תחת המינוח "טרור אפור". על רקע ההתקדמות במו"מ בין ישראל לחמאס, ריסון היתר של הכוחות באוגדת עזה הוביל למציאות כמעט בלתי אפשרית

בצה"ל מתחקרים את נסיבות הפיגוע הלילה (ה') באזור כיסופים, שבו נפצעו קצין גולני באורח בינוני ושני לוחמים נוספים קל מירי של מחבל חמאס שחדר את גדר הגבול וארב לכוח שקפץ לנקודה. כבר עתה ברור שהאירוע הסתיים בצורה רעה, ולא בהכרח בגלל החדירה לשטח הישראלי.

 

לא כל פרש טורקי הוא מבקש עבודה / רון בן ישי

 

הסוללות שבהן אירע פיגוע הירי    (צילום: יואב זיתון)

הסוללות שבהן אירע פיגוע הירי    (צילום: יואב זיתון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המחבל אותר ברצועת שטח של כמה עשרות מטרים בודדים מגדר המערכת הישנה, בין סוללות העפר נגד הפרות הסדר, שעל חלקן כבר גדלה צמחיה עבותה בעקבות הזמן הרב שחלף מאז החלו המהומות במרץ אשתקד.

 

יתר הכוחות של גדוד 12 של גולני, שאחראי כבר כמה שבועות על גזרת כיסופים, הגיבו היטב. הם ניצלו את השדות החקלאיים שנקיים מגידולים גדולים כדי לבודד היטב ולשלוט על המרחב הפתוח שבין זירת הפיגוע לקיבוצים הקרובים, בהם נירים ועין השלושה. חסימות צירים והפעלת אמצעיים אוויריים, לצד עשרות פצצות תאורה, אפשרו לסיים את האירוע לפני עלות השחר, בתוצאות פחות גרועות.

הגנת יישובים במהלך האירוע (צילום: דובר צה
תגבור הכוחות בייישובי האזור, הלילה(צילום: דובר צה"ל)

הסוללות בהן אירעה התקרית (צילום: יואב זיתון)
האזור שבו היה פיגוע הירי, הבוקר(צילום: יואב זיתון)

הסוללות בהן אירעה התקרית (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

הגנת יישובים במהלך האירוע (צילום: דובר צה
צה"ל תגבר כוחות ביישובים סמוכים לגדר(צילום: דובר צה"ל)

עם זאת, מדובר בתקלה מבצעית שנייה של כוחות גולני, מאז עלו לגזרת אוגדת עזה לפני כחודש. כוח מגדוד 13 של החטיבה החומה הרג "בטעות", לפי הגרסה הרשמית של צה"ל, פעיל ריסון חמוש אחר של חמאס בגזרה הצפונית, לאחר שזוהה מתקרב לגדר. התקרית הוגדרה כ"אי הבנה" שכן הפעיל ניסה ככל הנראה להרחיק פלסטינים שהתקרבו לגבול. ישראל חצי התנצלה על האירוע וחמאס הבליג.

 

שתי התקריות הנפיצות, שבקלות יכלו להידרדר להסלמה ולפיצוץ במשא ומתן המתקדם להסכם הסדרה בין ישראל לחמאס, דומות זו לזו, חרף התוצאות ההפוכות שלהן.

 

ההנחיה החדשה: אסור לירות מיד לעבר חמוש שמתקרב לגדר

ברקע, כך מסתבר, הוגדרו לאחרונה מחדש ההנחיות לכוחות הביטחון השוטף באוגדת עזה, באופן שמערפל עוד יותר את הוראות הפתיחה באש. כך למשל, רצועת הפרימטר, השטח שאסור לשהיית פלסטינים במערב הגדר, צומצמה בשנה האחרונה מ-300 מטרים ל-100 מטרים. גם לאלה נוצרו יוצאים מהכלל, באופן שלמעשה ביטל את הרעיון המבצעי שמטרתו היא הגדלת זמן התגובה של הכוחות ונטרול החדירות.

 

הפגנות בגבול הרצועה, ארכיון    (צילום: קובי ריכטר/TPS)

הפגנות בגבול הרצועה, ארכיון    (צילום: קובי ריכטר/TPS)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

ההחרגה הראשונה היא בימי שישי. ההיתר השקט של צה"ל לעזתים להפגין ליד הגדר מגחיך את הפרימט. כוחות צה"ל מרוסנים, בעיקר בשבועות האחרונים, גם כאשר חלק מהמפגינים מגיעים עד לגדר עצמה או משליכים בקבוקי תבערה וגולות ששרפו או פגעו בג'יפים צה"ליים.

 

ההחרגה השנייה היא דרמטית יותר וחסרת תקדים, ייתכן שמאז שחמאס השתלט על הרצועה ב-2007 – ללוחמים אסור לירות מיד על חמוש חמאס שנכנס עם נשקו לפרימטר ומתקרב לגדר. על ירי לעברו, מתוך היגיון בריא, אין בכלל על מה לדבר, כל עוד הוא בעמדת הבט"ש שלו 200-300 מטרים מהגדר.

 

העובדה שצה"ל גינה את לוחמי גולני שירו מבלי להזהיר קודם את החמאסניק החמוש לפני כחודש הופכת את הפרימטר לכר פעולה נוח להוצאת פיגועים ולמקור לבלבול עבור הלוחמים. אירועים כמו "פרש טורקי" (זיהוי פלסטיני מתקרב או חוצה את הגדר, לרוב לידיים של צה"ל בכוונה להיעצר מבלי שהוא מחבל – י.ז.) מתרחשים כמה פעמים בשבוע. הכוחות מונחים לבצע נוהל מעצר מחמיר כלפי חשודים אלה, שלרוב מזוכים מכוונה עוינת.

 

הזרוע הצבאית של חמאס (צילום: רויטרס)
פעילי חמאס. אסור לירות מיד בחמשים שמתקרבים לגדר(צילום: רויטרס)

 

במקרה של הלילה לא ברור מדוע שעת הלילה החריגה לא החשידה מיד את כל הכוחות בגזרה וחידדה אותם לירות לעבר המחבל ללא היסוס או לגשת לזירה כאל הליכה למלכודת. בעבר הלא רחוק, עד לפני שנתיים, פלסטינים חשודים שהתקרבו לגדר באמצע הלילה, בטח אם חצו אותה, היו זוכים לירי מדויק ומידי לעברם.

 

התשובה לכך עשויה להימצא בהגדרות החדשות של אוגדת עזה, שיורדות עד לאחרון הלוחמים. כך למשל, פעיל ריסון של חמאס הפך בשבועות האחרונים באוגדה מ"אויב מידי" ל"אויב אפשרי". אירועים כמו הפרות סדר אלימות על הגדר, הפרחות בלוני נפץ ותבערה, חדירות פרובוקציה לשטח הישראלי וחזרה מהירה לרצועה – קוטלגו באוגדה תחת המושג החדש "טרור אפור".

 

יחידת הבלונים. נחשבים "טרור אפור"

יחידת הבלונים. נחשבים "טרור אפור"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המשמעות היא שאין להתייחס למקרים אלה כפעילות חבלנית עוינת מובהקת שדורשת נטרול מידי, אלא הלוחמים ומפקדיהם בשטח נדרשים להפעיל שיקול דעת, לעתים גם להקפיא מצב עד להגעת קצין בכיר למקום, ולפעול בהתאם להוראות פתיחה באש מחמירות.

 

הרציונל הגיוני. חמאס משתמש באירועים האלה ככלי רך ללחוץ על ישראל, וזו מצידה, במידה רבה של צדק, נאלצת לשחק בשני מגרשים במקביל. לדרוש מהכוחות באוגדת עזה לעמוד במילוי משימתם של הגנה על יישובי העוטף, ובמקביך גם למנוע הרוגים פלסטינים ככל הניתן. לאינטליגנציה המבצעית הזו, שהוכיחה עצמה בעיקר בשבועות האחרונים, אחראים הקצינים שנמצאים לרוב בחזית, בשטח, עם פקודיהם. אלה נדרשים להתמודד עם מורכבויות ודילמות קשות, שהיו זרות להם בעבר בעמידה מול מחבלים.

 

הבעיה היא שלטווח הרחוק יותר זה עלול להיתרגם לשחיקה בהרתעה הישראלית, גם על ידי פעיל חמאס חמוש ו"עצמאי", כפי שהמחבל שפיגע הלילה הוגדר רשמית על ידי דובר צה"ל. אגב, גם אם בשנה שעברה התגאו בצה"ל במאות הרוגים פלסטינים באירועי הגדר, השנה המוזיקה התהפכה לחלוטין.

 

הלווית של הפלסטיני הצעיר שנהרג במהומות ביום שבת (צילום: MCT)
הלוויה של פלסטיני שנהרג מאש צה"ל. פחות נהרגו השנה בגדר המערכת(צילום: MCT)

נתונים שהציג אמש צה"ל הראו גרף שמעיד על ירידה דרמטית בכמות ההרוגים הפלסטינים מאש צה"ל במהומות הגדר מתחילת השנה. כך למשל, בחודש שעבר נהרג רק פלסטיני אחד באירועי הגדר, ביוני לא נהרג איש, במאי שלושה ובאפריל נרשם הרוג אחד. מלבד בדצמבר 2018, ביתר חודשי השנה שעברה (מתחילת האירועים במרץ) נרשם בכל חודש מספר דו ספרתי של הרוגים פלסטיניים בגבול הרצועה.

 

בצה"ל יש מי שמודה ומסביר שפעילות מרוסנת קשה יותר ללוחם ולמפקד מאשר פעילות מבצעית שדלה בהגבלות, אך המציאות הקיימת והמתפתחת ברצועה, וכפועל יוצא של מדיניות הדרג המדיני, מחייבים זאת. הפקודות ללוחמים ברורות, מסבירים בצבא, ומימושן מונע הלוויות בעזה, שבקלות יכולות להוליד פיגועי גבול ומהומות אלימות יותר לאורך הגדר. כוחות צה"ל, מזכירים בצבא, ממשיכים לפעול גם בתוך הפרימטר, עם כלים משוריינים והנדסיים, לחיזוק המכשול בין הצדדים.

 

לא כל פלסטיני חמוש הוא מחבל

בצבא מסבירים כי ההוראות לכוחות מוסדרות ומאפשרות לחיילים בשטח ולתצפיתניות לבצע סדרת פעולות שנותנות מענה מיטבי במקרים רבים. ההוראות האלה, כך סבורים בצה"ל, גרמו לכך שחמאס הקים עמדות ריסון מאוישות לאורך הגדר, שלא שייכות לזרוע הצבאית.

 

עמדה של צבא מצרים. הלוחמים צריכים להבין בין החמושים, כמו שמבחינים בגבולות המדינה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עמדה של צבא מצרים. הלוחמים צריכים להבין בין החמושים, כמו שמבחינים בגבולות המדינה(צילום: EPA)

בדומה לשוטרים הפלסטינים החמושים הרבים ביהודה ושומרון, ולכוחות חמושים רבים אחרים שחיילי צה"ל רואים מולם מדי יום בגבול מצרים ולבנון, נדרשת מהכוחות אבחנה גם בגבול עזה, לפיה לא כל פלסטיני חמוש הוא מחבל.

 

פעילי הריסון של חמאס, שכונו בעבר פעילי מרחב הספר, הוזמנו באופן לא רשמי על ידי ישראל למנוע ירי רקטי, כפי שעשו בעבר, וגם למנוע התקרבות של עזתים לגדר. בצה"ל מצים מהכוח בקצה להפעיל שיקול דעת מתי אותם פעילים הופכים לאויבים.

 

לפי צה"ל, בפיגוע הלילה לא היה מדובר בפעיל ריבון אלא בפעיל שיטור פנים עזתי, למרות שקשה עד בלתי אפשרי להבחין זאת בחשיכה. כך או כך, התחקיר הראשוני העלה שהחיילים שהגיעו ראשונים למקום לא היו בדילמה אם לירות או לא, כי הם לא היה במצב של צפייה בחשוד, שהספיק להקדים אותם ולירות ראשון לכיוונם.

 

בנוסף, התצפיתנית זיהתה סימנים מעידים מחשידים על גוף המחבל וכעת מתחקרים בצה"ל מה הבין מפקד המחלקה, שנפצע באורח בינוני, מהדיווח שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תגבור הכוחות ביישובים באזור במהלך האירוע
צילום: דובר צה"ל
מומלצים