שתף קטע נבחר
 

האלמנים מוחים: "למה אלמנות מקבלות קצבה ואנחנו לא?"

ויקטור להב התאלמן לפני עשר שנים, ולצערו הוא אינו מקבל את אותן הקצבאות שאלמנה במעמדו היתה מקבלת. בנוסף, קצבתו תישלל אם יתחתן בשנית - למרות שאלמנות יקבלו אותה בכל מקרה. ח"כ מירב כהן פנתה לביטוח לאומי בנושא, והסבירה באולפן ynet: "בעבר הגבר היה המפרנס ולכן לא היה צריך לדאוג לו. הגיע הזמן לשים סוף לאפליה"

 

מחאת האלמנים - צפו בריאיון באולפן ynet    (צילום: שמוליק דודפור)

מחאת האלמנים - צפו בריאיון באולפן ynet    (צילום: שמוליק דודפור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"שילמתי כל חיי מיסוי גבוה מאוד לביטוח לאומי, ומגיעה לי קצבת שארים - אז למה האפליה?". ויקטור להב התאלמן מאשתו, ולדבריו הוא אינו מקבל את אותן הקצבאות שאלמנה במצבו היתה מקבלת. בריאיון לאולפן ynet הוא מספר על השוני בקצבאות שניתנות לנשים ולגברים, ביחד עם ח"כ מירב כהן מכחול לבן, שפנתה לביטוח לאומי במטרה לפתור את הסוגיה.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

קצבאות הפנסיה לגברים הקרובים לפרישה ייחתכו בכ-1%

מחקר של הביטוח הלאומי: "הקצבאות בישראל - מהנמוכות בעולם המערבי"

קצבאות הזקנה בדרך למעלה - אבל מאיפה הכסף?

 

"אני אלמן מזה עשר שנים, ועבדתי כל חיי. עבדתי במד"א עד אוקטובר 2018. הואיל ושכרי הוא מעל 5,238 שקל אני לא מקבל קצבת שארים, ואישה אלמנה מקבלת. אז אני שואל - למה האפליה?

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"הדבר השני הוא שמפנסיית השארים של אשתי המנוחה, אני מקבל 40% ואלמנה מקבלת 60%. דבר שלישי, אני לא יכול להיות בזוגיות עם אף אחת, ברגע שאני אהיה בזוגיות או אנשא אני לא אקבל את הפנסיה של אשתי. אז למה האפליות האלה כלפי גבר? אישה מקבלת את כל הדברים האלה".

 

"לפי חוק ביטוח לאומי קיימות שלוש נקודות של אפליה בוטה בין גברים לנשים", טוענת כהן. "בואו נגיד את האמת, אם זה היה הפוך, שנשים לא מקבלות את אותם תנאים, היינו מזדעקים. אני אומרת אם שוויון אז שוויון עד הסוף".

 

מה ההסבר לאפליה?

"בעבר הגבר הוא זה שהיה המפרנס, הוא חזק כלכלית ולכן לא צריך לדאוג לו. בנוסף, יש כאן מבחן הכנסה שאין לנשים - העניין של להתחתן בשנית, שאז לגברים שוללים את הקצבה ולנשים לא. בעולם נהוג לשלול קצבה אם מתחתנים בשנית אבל אין את האפליה שיש פה. וגם הפנסיה, אלמנה תקבל 60 אחוז מהפנסיה של מי שנפטר וגבר רק 40 אחוז".

 

מצד שני יש אפליה בשכר בין נשים לגברים. למה שלא תהיה העדפה מתקנת?

"צריך שוויון גם פה וגם פה", אומרת כהן. "אי אפשר להגיד שאנחנו רוצות שוויון בכל יתר התחומים וכשפוגעים בזכויות של גברים לשבת בשקט, בעיניי זה לא הולך ביחד. אני פניתי לשר הרווחה, ניסיתי להבין מה העלות התקציבית וגם איגדתי את כל האלמנים שפנו אלי. עד כה פנו שישה אנשים, וזה המקום להזמין את כל האלמנים שצופים בנו להצטרף לקבוצה ולהילחם על הזכויות שלכם, אין שום סיבה לאפליה הזו".

 

כהן שלחה מכתב למנכ"ל הביטוח הלאומי, ובו ביקשה לתקן את האפליה המתקיימת כיום בין נשים לגברים. "אנחנו פונים אליכם בבקשה לפעול במהרה למען זכויותיהם של אלמנים מבוטחי הביטוח הלאומי שאיבדו את בנות זוגם", כך נכתב בפנייה. "אנחנו דורשים לתקן את המעוות ולהשוות את זכויותיהם של כלל האלמנים והאלמנות".

ויקטור להב ()
ויקטור להב
  

"זה לא פייר", אומר ויקטור. "תאר לך שנשים היו מופלות? אני הייתי נזעק, הייתי עומד ברחוב עם שלטים. אנחנו מדינה שוויונית, אנחנו נאבקים, כבר יש נשים טייסות. אנחנו מדברים על חוק שנחקק בשנת 1953, ובסעיף רשום אלמנה, אז צריך לתקן אותו".

 

"היה מאבק של נשים על העניין של להתחתן בשנית", מסבירה כהן. "תיקנו את החוק עבור נשים והשאירו את הגברים מאחור. זה תוקן בגלל הסיפור של הצבא, של אלמנות צה"ל. הגיע הזמן שניקח את כולם בחשבון".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"זה הזמן לשים סוף לאפליה"
צילום: shutterstock
מומלצים