שתף קטע נבחר

 

5,187 מספרים: אלופת הזיכרון של צפון קוריאה

פאנג און סים משננת את הסדר של חפיסת קלפים ב-17.67 שניות. היא ונבחרת צפון קוריאה חזרו מאליפות העולם לזיכרון עם 19 מדליות – 7 מזהב. ככה זה במדינה חולת משמעת, שבה לומדים כל שנה את נאום הרודן

במשך דקה בוהה פאנג און סים בדממה בקלפים המעורבבים, בוחנת אותם לאטה. כשהיא מסיימת היא מניחה את הערימה בצד, נוטלת חפיסה נוספת ומארגנת את הקלפים לפי סדר. אחר כך שתי חפיסות הקלפים נהפכות. הן תואמות לחלוטין זו את זו.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
"זה לא קשה כמו שאנשים חושבים". פאנג און סים(צילום: AFP)

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
"היינו הרבה יותר טובות ממדינות אחרות". השלל מהונג קונג(צילום: AFP)

מאחורי פאנג ניצבים ארבעה גביעים ושולחן עמוס מדליות, השלל הצפון קוריאני מאליפות העולם בזיכרון שנערכה בדצמבר. זו הייתה הפעם הראשונה שצפון קוריאה השתתפה בתחרות הזו, ואף ששיגרה משלחת בת שלוש נציגות בלבד, שפאנג הייתה בראשה, הצפון קוריאניות גרפו שבע מדליות זהב, שבע מדליות כסף וחמש מדליות ארד.

 

"לא הייתי אומרת שזה קל, אבל כשאת משקיעה בזה זמן ועושה מאמץ – אפשר לזכור", אומרת פאנג בת ה-22. "כשאת נהנית מתהליך השינון זה לא קשה כמו שאנשים חושבים".

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
עם המאמן צ'ה יונג הו. חודשיים של אימונים, שש שעות מיום(צילום: AFP)

באליפות העולם הגיעה פאנג למקום השני הכללי. ההישגים שלה כוללים זכירת 5,187 מספרים לפי הסדר ו-1,772 קלפים בתוך שעה. הזמן המהיר ביותר שבו הצליחה לשנן את הסדר של חפיסת קלפי משחק הוא 17.67 שניות. חברתה למשלחת, רי סונג מי, שהגיעה למקום השביעי הכללי, קבעה שיא עולם כשהצליחה לזכור 302 מילים ב-15 דקות.

 

למארגני האליפות לא היה מושג עד לרגע האחרון שהקבוצה מצפון קוריאה מתכוונת בכלל להשתתף בתחרות, שנערכה בהונג קונג. "הן הגיעו ונרשמו ממש לפני סגירת ההרשמה", סיפר מייסד האירוע, טוני בוזאן. "הן באו משום מקום, כמו מטאור. זה היה מדהים במובן הכי נהדר שיש. בכל אחד מעשרת האירועים שנערכים באליפות הגיעה נציגה מצפון קוריאה לשלישייה הראשונה".

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
"הגיעו ממש לפני סגירת ההרשמה". הצפון קוריאניות עם הגביעים(צילום: AFP)

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
שור ומיטה שנשברת. בנות המשלחת מדגימות(צילום: AFP)

מאמן המשלחת מצפון קוריאה, צ'ה יונג הול, מסביר ששיטות לשינון נלמדות בבתי הספר בארצו כדבר שבשגרה. בכל ינואר, למשל, נדרשים צפון קוריאנים ללמוד את הנאום השנתי שנושא מנהיגם, הדיקטטור קים ג'ונג און, לרגל השנה החדשה.

 

צ'ה עומד בראש המחלקה לחקר הקריאה המהירה באוניברסיטת קים היונג ג'יק לחינוך בפיונגיאנג, שם לומדות כל שלוש חברות המשלחת. פאנג, שהתמחתה במתמטיקה, הצטרפה לפקולטה ממש לאחרונה.

 

משמעת לאומית

רבים מהמשתתפים בתחרויות זיכרון משתמשים בטכניקות כמו "שיטת דומיניק", המחליפה מספרים באותיות ומציגה אותם כתמונות וכפעולות שאותן הם מקשרים זו לזו על-ידי המצאת סיפור. על-ידי כך שהם מספרים לעצמם מחדש את הסיפור – הם מפענחים את הפרטים שעליהם לזכור.

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
אלופת הזיכרון של צפון קוריאה(צילום: AFP)

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
שינון הוא דבר שבשגרה. בית ספר בצפון קוריאה(צילום: AFP)

"למשל, זה שור והדבר הבא זה מיטה", מדגימה פאנג. "השור ישן על המיטה והמיטה רועדת כי שור ישן על המיטה במקום אדם, והמיטה נשברת בסוף. זאת התמונה שאני רואה. אני משתמשת בדמיון שלי".

 

אלא שלדברי המאמן צ'ה, הצפון קוריאנים הרחיבו את השיטה הסטנדרטית והכניסו משתנים נוספים המאפשרים להם לשנן מהר יותר ולזכור מספר גדול יותר של פרטים. "אנחנו משתמשים בכל החושים שלנו כדי לקשר דברים זה לזה – תחושה, טעם, תנועה, דמיון, חריזה, כל מה שאתה יכול לעשות בעזרת המוח שלך". ההשתתפות באליפות העולם, הוא מסביר, נועדה לבחון את השיטה שלהם בזירה הבינלאומית. "היא עובדת טוב מאוד", הוא מסכם.

אלופת הזיכרון של צפון קוריאה (צילום: AFP)
"אין לנו מה לקנא בעולם". שומרים על גאווה לאומית(צילום: AFP)

לפני התחרות התאמנה המשלחת במשך חודשיים – שש שעות ביום. נשיא האליפות ריימונד קיני מעריך שההצלחה של הצפון קוריאניות נובעת מהמשמעת והנחישות הלאומית בארצן.

 

עוד על החיים בצפון קוריאה :

 

צפון קוריאה היא מדינה מסוגרת ומבודדת מבחינה דיפלומטית, ונתונה לסנקציות כבדות ביותר בשל תוכניות הנשק הגרעיני והטילים הבליסטיים שלה. המשטר בפיונגיאנג נוהג לחזק כל העת את הגאווה והאמונה הלאומית במנהיגי המדינה, וכך למשל שיר עממי אחד נקרא "אין לנו מה לקנא בעולם".

 

"כשממש התחרינו, גיליתי שאנחנו, העם הקוריאני, חכמים", אומרת פאנג, שכמו כל בני ארצה עונדת סיכה שעליה מתנוססות דמויותיהם של מייסד צפון קוריאה קים איל סונג ויורשו קים ג'ונג איל, אביו של השליט הנוכחי קים ג'ונג און. "היינו טובים בהרבה מהמתחרים ממדינות אחרות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פאנג, בת 22. נהנית מתהליך השינון
צילום: AFP
מומלצים