שריפות הענק בסיביר: עשן כבד על ערי רוסיה
האש במזרח הרחוק מתפשטת: היא בוערת בשטח של יותר מ-30 אלף קמ"ר, כשטח בלגיה כולה. רוב הדליקות לא יכובו: עלות הטיפול בהן גדולה מהנזק הצפוי. עשן סמיך על קרסנויארסק ונובוסיבירסק, העיר השלישית בגודלה
מאות ערים ועיירות רוסיות מצאו עצמן אתמול (ה') אפופות עשן כבד משריפות הענק המשתוללות זה כמה ימים בסיביר ובמזרח הרחוק של רוסיה. כעת נראה שהדליקות הולכות ומתפשטות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
השירות להגנת היערות של רוסיה הודיע אתמול שיותר מ-30 אלף קמ"ר עולים באש. מדובר בשטח שגודלו כגודל בלגיה כולה. הרוב הגדול של השריפות משתוללות באזורים שקשה להגיע אליהם, אזורים שסביר להניח כי בהם הנזק הפוטנציאלי שהן עלולות לגרום נמוך יותר מהמחיר של ניסיון לכבות אותן. לכן, הכבאים נמנעים מלטפל בשריפות האלה.
עד כה האש אמנם לא הגיעה לאזורים מיושבים, אבל עשן סמיך מהשריפות מורגש בכ-800 יישובים, כולל הערים הגדולות קרסנויארסק, צ'יטה ונובוסיבירסק, העיר השלישית בגדולה ברוסיה, שבה גרים כ-1.6 מיליון תושבים.
בצילומי וידאו ששידרה הטלוויזיה הרוסית נראו מטוסים מטילים מים על לשונות של אש בשטחים מיוערים גדולים. על הקרקע נראו כבאים מזרימים מים מצינורות על שריפות קטנות שנותרו בשטח.
מצב חירום הוכרז בארבעה אזורים. בעיר צ'יטה שבמזרח סיביר, כ-4,700 קילומטרים ממזרח למוסקבה, נצבע מרכז העיר בצבע אפור כבד בשעה שראש הממשלה דמיטרי מדבדב הגיע לביקור. מדבדב קרא להשתמש ביעילות במשאבים המקומיים כדי להילחם בלהבות.
צבא רוסיה הצטרף למאמצי הכיבוי ושלח מטוסי תובלה ומסוקים, אבל פעילים טוענים שהיקף המאמצים שמשקיעה הממשלה בכיבוי אינו קרוב אפילו למספיק. כמה עשרות מפגינים מחו אתמול מול המשרד למשאבי טבע של ממשלת רוסיה.
חזאים צופים שבחלק מהאזורים שבהם בוערת האש יירד בקרוב גשם, אבל לא מספיק כדי לכבות את השריפות. לפי הערכות, חלק מהשריפות ניצתו ממכות ברק. הוועדה החוקרת של רוסיה, גוף החקירות הראשי של המדינה, הודיעה אתמול כי היא שולחת לאזור נציגים כדי לחקור את הגורמים לשריפות.
יערות הענק של רוסיה כבר ידעו שריפות גדולות בחודשי הקיץ בשנים עברו, אבל השנה זוכות השריפות לתשומת לב רבה יותר. חודש יוני האחרון הוא חודש יוני החם ביותר שנמדד בעולם אי פעם. "זו לא הפעם הראשונה שיש אסון כזה במדינה שלנו", אומר מיכאיל קריינדלין, פעיל של ארגון "גרינפיס" במוסקבה. "הסיבה לכך שהפעם מופנית לזה תשומת לב גדולה כל כך היא שהעשן מהשריפות הגיע לערים, ופעילים החלו להעלות את העניין לדיון".