הפנים והרשימות: אלו המועמדים לכנסת ה-22
הליך הגשת הרשימות לוועדת הבחירות הושלם אמש - ועמו עוצבה המפה הפוליטית שתלווה אותנו עד ליום הבחירות ב-17 בספטמבר. 32 מפלגות יתמודדו: מהימין המאוחד, דרך המחנה הדמוקרטי ועד לרשימה המשותפת
עם סגירת הליך הגשת הרשימות בבחירות לכנסת ה-22 לוועדת הבחירות המרכזית, עוצבה גם סופית התמונה הפוליטית שתלווה אותנו עד ליום הבחירות ב-17 בספטמבר. עד לרגע האחרון נעשו מאמצים כבירים כדי להגיע לאיחוד רחב היקף בימין - שבסוף לא יצא לפועל.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
אלו רשימות המועמדים של המפלגות המרכזיות:
הליכוד
רשימת הליכוד לכנסת ה-22 מכילה בתוכה גם את חברי מפלגת כולנו - שר האוצר משה כחלון, שר הכלכלה אלי כהן, שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא-ביטון וחברת הכנסת לשעבר טלי פלוסקוב, שהתאחדו עם הליכוד. החיבור לא מצא חן בקרב כל חברי הליכוד, אך הוא אושר בסופו של דבר, והגיע לשיאו שלשום עם התפקדותם של חברי כולנו אל מפלגת הליכוד.
לאחר הגשת הרשימה אמרו נציגי הליכוד, השר יריב לוין וח"כ דוד ביטן: "ישראל זקוקה לממשלה יציבה בהנהגת הליכוד. הציבור צריך להיזכר מה קרה כשהצביע לליברמן ולבנט ושקד. יש רק דרך אחת להבטיח ממשלת ימין - הצבעה לליכוד".
כחול לבן
רשימת כחול לבן לכנסת ה-22 נראית כמעט העתק הדבק לרשימה שהתמודדה בבחירות הקודמות. השינוי היחיד הוא קידומה של תהלה פרידמן במקום עליזה לביא, שלא מתמודדת הפעם מטעם המפלגה, והצבתה של הילה שי וזאן במקום ה-40.
לאחר הגשת הרשימה עורר היו"ר בני גנץ סערה לאחר שלא שלל הצטרפות לממשלה בראשות נתניהו. בתשובה לשאלה אם יצטרף לממשלת נתניהו במצב שבו תוגש תוכנית מדינית אמריקנית ענה גנץ: "ישראל לפני הכל, נעשה מה שטוב לישראל". לאחר מכן הוא הבהיר: "האוזן הימנית היא הצד של ה-M-16. אולי לא שמעתי טוב את השאלה. באתי להחליף את נתניהו ולא לשבת איתו".
הימין המאוחד
עד לרגע האחרון לא היה ברור איך יראה האיחוד הגדול במחנה הימין. האיחוד בין הבית היהודי, האיחוד הלאומי והימין החדש התארך שוב ושוב, עד שבתחילת השבוע התקבלה ההסכמה על ריצה משותפת בראשות איילת שקד. המשא ומתן עם עוצמה יהודית נמשך ממש עד לרגע האחרון, אך בסופו של דבר המפלגה של בן גביר תרוץ בנפרד.
לאחר נעילת הרשימות כתבה היו"ר איילת שקד בפייסבוק: "הבחירות האלו הן מהגורליות שידענו כיוון ששלטון הימין נמצא בסכנה ממשית. מול האתגר הזה ידעו הרב רפי, בצלאל, נפתלי ואיתנו אנשים ונשים רבים, לעשות מה שצריך לוותר, להתגמש ולהעמיד את רשימת הימין של ישראל גדולה מגוונת ומאוחדת".
הרשימה המשותפת
עד לתחילת השבוע לא היה ברור אם ארבע המפלגות המרכזיות במגזר הערבי ירוצו יחד או לא. רק אתמול נסגרה הרשימה באופן סופי לאחר שבל"ד הודיעה מי ייצג אותה במקום ה-13.
יו"ר הרשימה ח"כ איימן עודה אמר לאחר הגשת הרשימה: "ניצחנו את מדיניות ההפרד ומשול והתאחדנו. אנחנו חוזרים יותר מאוחדים ויותר חזקים. בפעם שעברה עשינו טעות אבל למדנו לקח".
העבודה-גשר
אחד החיבורים הראשונים שנעשו במערכת הבחירות לכנסת ה-22 היה זה בין מפלגת העבודה למפלגת גשר של אורלי לוי-אבקסיס. החיבור זכה לביקורות קשות במחנה השמאל, בין היתר בגלל שכחלק מההסכם נקבע שלא יהיו חיבורים נוספים - מה שמנע חיבור גדול במחנה.
ישראל ביתנו
רשימת ישראל ביתנו לכנסת ה-22 זהה ברובה לרשימה שהוצגה בבחירות לכנסת ה-21. היא הרשימה הרביעית שהוגשה בסך הכל, והראשונה שהוגשה בקרב המפלגות שנבחרו לכנסת ה-21. את הרשימה מובילים היו"ר ליברמן וחברי הכנסת הנוכחיים של המפלגה.
ח"כ עודד פורר, שהגיש את רשימת המפלגה, אמר: "אף אחד משלושת ראשי המפלגות של הליכוד, כחול-לבן וישראל ביתנו לא פסול בעינינו כראש ממשלה. בכל מקרה לא נמליץ על מי שלא יצהיר שהוא הולך לממשלה של הליכוד-ישראל ביתנו-כחול לבן בלי המפלגות החרדיות".
המחנה הדמוקרטי
הרשימה שהוקמה רק לפני כשבוע הוגשה אמש כשבעשירייה הראשונה יש מספר שווה של מועמדים ומועמדות. את הרשימה הגישו תמר זנדברג, יעל כהן פארן ויפעת ביטון שאמרו: "יש איחוד, והוא לא בימין אלא בשמאל. למדינת ישראל מגיע שמאל חזק, זה היה חסר הרבה שנים במדינת ישראל והצלחנו לעשות את זה".
ש"ס
רשימת ש"ס לכנסת ה-22 הייתה ה-11 שהוגשה אתמול לוועדת הבחירות המרכזית. העשירייה הראשונה של המפלגה נותרה ללא שינוי מהבחירות הקודמות.
יו"ר הסיעה, ח"כ יואב בן-צור, אמר: "הגשנו רשימה מגוונת, הרשימה הזאת טובה והיא תוביל אותנו למקומות הנכונים. אין לנו ספק שיותר מנשחזר את ההישג בבחירות הקודמות, נהיה הרבה יותר חזקים".
יהדות התורה
רשימת יהדות התורה לכנסת ה-22, שהוגשה אמש, נותרה ללא שינוי מהבחירות הקודמות. נציגי המפלגה הסבירו: "זו רשימה טובה ומאוזנת של חברים שמוכרים לציבור בזכות העשייה שלהם. אנחנו מקווים שהשיח המכבד שאנחנו שומרים עליו יימשך, שהמפלגות ידברו על מה שיש להן למכור ולא על מה שאין לאחרות. הרשימה הזו זהה לקודמת וזה רק מוכיח כמה הבחירות האלה מיותרות".
עוצמה יהודית
עד הרגע האחרון היה נראה שעוצמה יהודית לא תרוץ לבד. עד אתמול בשעות אחר הצהריים דובר על ריצה יחד עם מפלגת נעם, אך זה נגמר לאחר שהשותפים סירבו לצרף חילונים או נשים לרשימה. לאחר מכן נמשכו הלחצים הכבדים על איתמר בן גביר וחברי רשימתו להצטרף לרשימת הימין המאוחד, אבל בסופו של דבר זה נגמר בריצה נפרדת של עוצמה יהודית.
איתמר בן גביר האשים את נפתלי בנט בכישלון החיבור עם הימין המאוחד: "יש גורמים שפיצצו את הסיפור הזה מטעמי אגו, אני בעיקר מכוון את החצים הערב הזה לנפתלי בנט. אני שמעתי שיש ברית אחים בינו לבין יאיר לפיד. לא סתם, יאיר לפיד בימים האחרונים מדבר ואומר נגד כניסה של עוצמה יהודית. אני מאוד מאוד מקווה שנפתלי בנט לא יהיה חתום איתו על הקמת ממשלת שמאל".
זהות
מי שהייתה במערכת הבחירות הקודמת ההבטחה הגדולה, הגישה את הרשימה שלה כבר שלשום. המועמדים לא זהים וגם לא נקבעו על ידי הציבור הרחב, דבר שגרר תרעומת רבה בקרב חברי המפלגה. גם הניסיון לאיחוד במסגרת הימין המאוחד לא יצא בסופו של דבר לפועל.
יו"ר המפלגה משה פייגלין אמר לאחר הגשת הרשימה: "כולם היו בטוחים שאנחנו הפתעת הבחירות אז כולם רצו להציל מפלגות אחרות. עכשיו אני חושב שכולנו התבגרנו, כולנו בשלנו, כולנו מבינים שמה שיש בסקרים זה לא מה שקורה בסוף, ומי שרוצה את בשורתה של מפלגת זהות, מבין הפעם שהוא חייב לשים את הפתק של זהות בקלפי ולא יכול לצפות שמישהו אחר יעשה את זה עבורו".
מפלגת נעם
עד אתמול בשעות אחר הצהריים היה נראה שמפלגת נעם, המקושרת לישיבה החרד"לית הר המור, תתמודד בבחירות הקרובות יחד עם עוצמה יהודית של איתמר בן גביר. אבל בסוף הזיווג הזה לא יצא לפועל, בעקבות התעקשות של חברי נעם לא לשלב ברשימה חילונים ונשים.
בראש הרשימה עומד הרב דרור אריה, מפונה מגוש קטיף ותושב חבל לכיש, נשוי לאיילת העוסקת בחינוך, אב ל-11 ילדים ומוסמך לרבנות. בהמשך מוצבים עו"ד מכפר התימנים בירושלים, נווט קרב לשעבר מכפר אדומים, פעיל בתחום הזהות היהודית ואיש היי-טק מירושלים.
הרב אריה אמר לאחר הגשת הרשימה: "ניסו להשתיק אותנו, להוריד לנו שלטים, רצו שלא נגיע ליום הזה - אבל אנחנו פה. כל מי שרוצה שהבן שלו יתחתן עם אישה ושהנכד שלו יהיה יהודי ושהמשפחה שלו תהיה נורמלית - שיצביע לנו".