סיכוי לחיים, במרחק 31 שנות אור
טלסקופ החלל של נאס"א גילה "סופר כדור הארץ" ב"אזור האפשרי לחיים" של השמש שלו. השאלה הגדולה: האם יתגלו עליו סימני חיים?
נמשך הניסיון לחפש חיים הרחק מכאן, והפעם הוא הביא למציאת "סופר כדור הארץ" במרחק 31 שנות אור מאיתנו: אסטרונומים הודיעו כי גילו כוכב לכת חוץ שמשי, שאם מתקיימים תנאים מסוימים, ייתכן ועשויים להיות בו מים נוזלים ואולי-אולי גם סימני חיים.
מסתו של כוכב הלכת, ששמו GJ 357 d, גדולה פי 6 מכדור הארץ והוא חג כל 55.7 יום סביב GJ 357, שמש מסוג ננס אדום. שמש זו קטנה בהרבה מהשמש שלנו, ואף קרה ממנה. הצוות הבינלאומי של האסטרונומים, שגילה את כוכב הלכת החוץ-שמשי, מסר בהודעה לעיתונות כי יכול להיות שהיו בו "תנאים הדומים לכדור הארץ".
" GJ 357 d נמצא בקצה החיצוני של האזור האפשרי לחיים של השמש שלו, והוא מקבל כמות אנרגיה דומה כמו זו שמקבל מאדים מהשמש", אמרה דיאנה קוסקובסקי ממכון מקס פלנק לאסטרונומיה בגרמניה, אחת מכותבות המחקר, וציינה כי רק מחקרים עתידיים יוכלו לבחון אם יש לו אטמוספירה, ומה העובי שלה.
"אם יש לו אטמוספירה עבה, יכול להיות שכוכב הלכת החוץ-שמשי הזה היה יכול להותיר מים נוזלים על הקרקע שלו, כמו בכדור הארץ, ונוכל לגלות סימני חיים עם טלסקופים שנקבל בקרוב", כתבה החוקרת ליסה קלטנגר והוסיפה, מעט בבדיחות הדעת: "אם יתגלו סימני חיים ב-GJ 357 d הוא יהיה בראש רשימת המסעות של כל אחד, ונוכל לענות על שאלה בת אלף שנה - האם אנחנו לבד בעולם".
לעומת זאת, אם לכוכב לכת זה אין אטמוספירה, לפי נאס"א הטמפרטורה על שטחו תהיה בסביבות 64 מעלות מתחת לאפס. במקרה זה, הוא "יותר קרחוני מאשר ראוי למגורים".
קלטנגר אמרה ל-NBC ניוז כי שני טלסקופים שצפויים לפעול ב-2021 וב-2025 יוכלו לחשוף אם כוכבי לכת שהתגלו הם סלעיים או שיש בהם אוקיינוסים. "זה בהחלט יהיה מהמטרות הטובות ביותר לטלסקופים הללו כי זה כל כך קרוב וכל כך בהיר", אמרה קלטנגר. "המשמעות היא שנוכל לנתח את ההרכב הכימי של האטמוספירה ולבדוק אם אנחנו רואים סימנים למים נוזלים או לחמצן".
בעזרת שימוש בטלסקופ החלל TESS, גילו האסטרונומים בתחילת השנה את כוכב הלכת GJ 357 b, אך במקרה שלו מדובר ב"כדור ארץ חם" – כוכב לכת שקרוב מדי לשמש שלו ואינו נמצא באזור שבו עשויים להיות חיים. לפי ההערכות, הטמפרטורה עליו היא לפחות 254 מעלות. גם GJ 357 c, כוכב הלכת האמצעי, קרוב מאוד לשמש שלו ולכן אינו נמצא באזור שבו עשויים להתפתח תנאי חיים. הוא חג סביב השמש שלו כל 9.1 ימים.