מסתמן: מנדלבליט יתנגד למצלמות נסתרות בקלפיות
בבחירות האחרונות היה הליכוד אחראי לצעד שהסעיר את המגזר הערבי: החדרת מצלמות נסתרות לקלפיות. כעת צפוי היועמ"ש אביחי מנדלבליט להתנגד למהלך שכזה, העלול להטות את התוצאות ולהוריד את אחוזי ההצבעה של הערבים. עם זאת, לא יתנגד לשימוש במצלמות בזמן ספירת הקולות
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, צפוי להתנגד להחדרת מצלמות לאולמות ההצבעה כפי שנעשה בבחירות האחרונות מטעם הליכוד בקלפיות במגזר הערבי. עם זאת, מנדלבליט לא יתנגד להפעלת מצלמות במהלך ספירת הקולות, כך מעריכים גורמים משפטיים.
בבחירות לכנסת ה-21 הליכוד היה אחראי לצעד שהלהיט המגזר הערבי. 1,300 חברי ועדות קלפי מטעם המפלגה צוידו במצלמות נסתרות ומכשירי הקלטה על גופם ונשלחו לקלפיות ביישובים הערביים. אחרי שהמצלמות התגלו, פרצו ויכוחים בחלק מהקלפיות והמשטרה נאלצה להתערב.
בלחץ הזמן ובעקבות תלונה שהוגשה בנושא, קבע יו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט חנן מלצר שרק נציגי המשטרה, או ועדת הבחירות, יוכלו לעיין בהסרטות שמטרתם הייתה למנוע מהציבור הערבי לצבור מנדטים בכנסת. "חל איסור לצלם מאחורי הפרגוד - אלא באירוע חריג", קבע מלצר והוסיף כי יהיה מותר לבצע הקלטות אודיו אבל בשום מקרה אסור לצלם ספרי בוחרים או פרוטוקולים. השופט מלצר אף העביר את התלונות ליועץ המשפטי לממשלה ולממלא מקום המפכ"ל כדי שיורו לפתוח בחקירה, וזו עודנה מתנהלת.
יצוין שהמצלמות לא תיעדו עבור מי האדם המצולם הצביע. הן לא הגיעו אל מאחורי הפרגוד אלא תיעדו את זהותו של המצביע המופיע לפני שלושת חברי ועדת הקלפי בעת הגשת תעודת הזהות וקבלת מעטפת ההצבעה. יחד עם זאת, עצם הידיעה על נוכחותן של המצלמות עוררו חשדנות ופחד, גם אם לא צילמו בעת ההצבעה עצמה.
בעקבות סערת המצלמות, צפוי היועמ"ש לאסור על הכנסתן לשטח הקלפי. את עמדתו הוא יגבש לקראת השימוע הפומבי, שיערוך בסוף השבוע השופט מלצר בכנסת. בתום השימוע, ולאחר שישמע את כל הצדדים – יקבל מלצר החלטה.
היועמ"ש, סגנו עו"ד רז נזרי ואנשי מחלקת הבג"צים יגבשו את עמדתם לקראת הדיון בכנסת. על פי המסתמן, כל החלטה על הכנסת מצלמות בעת ספירת הקולות תיעשה רק באמצעות הסדרה, ואולי בהמשך דרך חקיקה. ההסדרה כאמור תגדיר מתי מותר להכניס מצלמות, באילו נסיבות ובאילו יישובים או קלפיות. זאת משום שהזכות לבחור ולהיבחר היא זכות חוקתית וההצבעה בקלפי מוגדרת כחשאית.
בתגובה לתלונות שהוגשו על החדרת המצלמות מטעם הליכוד, הגיש ח"כ דוד ביטן תלונה ובה פירט שורת מעשים פליליים ואי-סדרים אשר בוצעו בקלפיות המגזר הערבי. כך למשל גברים שהצביעו במקום נשותיהם – כלומר הצביעו פעמיים. עוד הוצגו הקלטות המתעדות איומים על בוחרים כיצד עליהם להצביע.
בליכוד מתכננים להחזיר את המצלמות
אחרי המהומה שעוררו המצלמות הנסתרות מטעם הליכוד בקלפיות במגזר הערבי, הודיעו במפלגת השלטון כי בכוונתם להעלות הילוך ולהרחיב את הפעילות בקלפיות אלו בשל החשש מאי-סדרים.
מלבד בקשה שהוגשה לקיום דיון דחוף בוועדת הבחירות סביב הצבת המצלמות, שכרו בליכוד את משרד יחסי הציבור קייזלר ענבר לצורך הכשרת עובדים שיוצבו בקלפיות במגזר הערבי. מדובר באותו משרד יח"צ שבבחירות הקודמות התגאה ב"מבצע" להורדת אחוז ההצבעה בקרב הערבים בטענה למניעת זיופים.
בליכוד אומרים כי המהלך יצא אל הפועל בבחירות הקודמות בשל מידע שהתקבל על אי-סדרים בהיקפים גדולים. בעקבות זאת תיכננו במפלגה שוב להתקין כ-1,500 מצלמות בקלפיות.
בצד השמאלי של המפה הפוליטית תוקפים את המהלך וטוענים כי מדובר בפרויקט שיזם הליכוד במטרה להפחיד את המצביעים הערבים. "הניסיון להטיל אימה על החברה הערבית מסלים ממערכת בחירות אחת לשנייה, בהובלת ראש הממשלה", אמרו במחנה הדמוקרטי.