שתף קטע נבחר

מה גורם לילדים להיות מאושרים?

התחלנו לתכנן את שנת הלימודים הקרבה ואיתה החלטה לבניית תוכנית מאושרת יותר - עבורכם ועבור ילדיכם. תשומת לב לפעילוית הפנאי שלהם, שיתוף הילדים במשימות הבית ומתן מקום לרעיונות יצירתיים הם רק חלק מהפעולות שאתם יכולים לעשות - שיקרבו אתכם צעד קדימה אל היעד. פרופ' טל שביט מסביר

החופש הגדול מתחיל להתקרב לקראת סיומו, וכולנו מתחילים לחשוב ולתכנן את שנת הלימודים הבאה. כחלק מהתכנון אנחנו בוחנים מהן מסגרות החינוך המתאימות, פעילות הפנאי, חוגים ועוד. כל אלה אף מקבלים מקום רב יותר בשיח המשפחתי מול ילדינו.

 

אך לפני שאתם מקבלים החלטות עתידיות, נסו לחשוב איך אפשר לדאוג לכך שילדינו יהיו מאושרים יותר.

 

ילד ילדה מאושרים בבית משפחה אושר  (צילום: shutterstock)
אושר משפחתי. תכננו אותו יחד(צילום: shutterstock)

 

קראו עוד בחינוך:

הורים גרושים: כך תתכוננו לקראת שנת הלימודים של ילדכם

"זה משעמם": בילוי משפחתי בלי המתבגר

כך נלמד את הילדים לקחת אחריות אמיתית  

 

סוגיית הפנאי והאינטרנט

מחקרים העוסקים באושר מדברים בעיקר על בעיית הפנאי ה"פסיבי", כלומר ישיבה בבית ללא מעש. תכונה זו, לא רק שלא מוסיפה לאושר - היא פוגעת בו. רק במרץ האחרון פורסם דו"ח האושר הבינלאומי, שקבע כי שימוש היתר במסכים אצל בני נוער, הוא גורם הפוגע באושרם ובא על חשבון פעילויות אחרות הנדרשות מהם. על פי הדו"ח, בני הנוער יוצאים פחות לפעילות מחוץ לבית, ולמעשה הרחיבו בעשור האחרון רק את השימוש במסכים על חשבון פעילות פנאי אקטיבית.

 

בגלל הרשתות החברתיות, יש פחות אינטראקציה בין בני נוער. הרשתות החברתיות מציגות לעיתים קרובות עולם מושלם לעומת המציאות, דבר שמגביר את הדיכאון אצל בני נוער. אין ספק כי אם השימוש במסכים הוא מוגבר ומוגזם, אנו צריכים למנוע זאת כמה שיותר.

 

קבעו כללים ברורים במהלך השנה לזמן ואורך השימוש במסכים השונים, ולשעות ספציפיות בהן מותר לילדים להשתמש בהם. הורים הנותנים לילדיהם טלפון נייד  בפעם הראשונה, צריכים להגדיר מראש את הכללים ולאכוף זאת. ועדי הורים היכולים להשפיע על הנהלת בית הספר, צריכים לדרוש כי בשעות בית הספר, הניידים יופקדו במזכירות בית הספר.

 

רישום לחוגים צריך להיות חלק מהתוכנית לניהול האושר של הילדים. מעבר לרצון להעשיר את הידע, החוגים הם פעילות פנאי אקטיבית, דבר שמוסיף לאושר של הילדים. פנאי אקטיבי בחוגים מייצר מעגלי חברים נוספים, גורם לבני נוער לצאת משגרת לימודים, מחזק מיומנויות כמו דחיית סיפוקים או יחסים בין אישיים, שחשובות לאושר, ואף מחזק את החלק היצירתי אצל הילדים.

 

הקפידו כי במסגרת הזו לפחות חוג אחד יהיה חוג ספורט, גם בשביל הבריאות אך גם בשביל האושר. ממחקר שערכנו לפני מספר שנים, מסתבר שהשתתפות בספורט קבוצתי היא דרך טובה לחנך ילדים לדחיית סיפוקים בעתיד. הבחירה בחוגים צריכה להיות בשיתוף עם הילד ולא בכפייה.

 

 

נייד טלפון סלולרי בני נוער נערים אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
סמארטפון. יש להגביל שימוש בו(צילום: shutterstock)

 

כך תבנו תוכנית לאושר לעתידי

הקפידו וקבעו כללים ברורים לשינה במהלך שנת הלימודים והשתמשו בהמלצות משרד הבריאות לשעות שינה. חוסר בה פוגע במצב הרוח שלנו, ובטווח הארוך יכול לפגוע גם באושר.

 

המליצו לילדים הגדולים יותר לעבוד במהלך השנה. מעבר לתועלת החינוכית, העבודה מייצרת אושר. היא גורמת לבני הנוער להרגיש משמעותיים, עצמאיים ולהרחיב את מעגל החברים שלהם.

 

תנו משימות משותפות לילדים ובקשו את עזרתם באחזקת הבית. התנהלות כזו במהלך השנה, יכולה לסייע לשימור האושר. גם אם הילדים יעזרו בניקיון הבית ואפילו בקיפול כביסה, לא יקרה להם כלום. הפעילות, בעיקר אם תהיה משותפת, תעודד אצלם את האושר ותייצר גיבוש משפחתי, שגם הוא חשוב מאד לאושר שלנו.

 

 

ילד מאושר משפחה מאושרת ילדות הורות בריאות  (צילום:shutterstock)
אושר. גם בניקיון הבית יחד(צילום:shutterstock)

 

הקפידו כי במהלך השנה הילדים יעסקו בפעילות יצירתית, כל ילד על פי ההעדפות שלו. יצירתיות יכולה לבוא לידי ביטוי בחוגים יצירתיים (כמובן על פי החוזקות של הילד), אבל גם בשגרת הבית. שיתוף בני הנוער בניהול טוב יותר של משאבי הבית יכול להיות יצירתי ולתת פתרונות טובים (למשל איך מורידים עלויות מיותרות מכלכלת הבית). מחקרים אותם עשינו בישראל, מצאו כי יצירתיות בעבודה למשל, יכולה לתרום לאושר.

 

היצירתיות היא "מכונה" חשובה לייצור אושר וחשוב לעודד אותה. היא מאפשרת לשבור את השגרה ובעיקר, נותנת לאנשים תחושה כי הם תורמים תרומה ייחודית לארגון או לבית.

 

הקפידו במהלך השנה לייצר לילדים זיכרונות טובים. המחקרים על האושר עוסקים בשנים האחרונות רבות בזיכרון אותו אנו בונים ומצביעים על כך שהזיכרונות הן "מכונה" חשובה לשמירת האושר. חופשות משפחתיות קצרות במהלך השנה, בילויים משותפים ועוד, הם חלק מייצור הזיכרונות החיוביים שלנו. ההשפעה שלנו על האושר של ילדינו היא משמעותית ואנו נדרשים לעזור להם לנהל את האושר.

 

כשאתם יושבים להכין לילדים תוכנית לשנה הבאה, זכרו כי האושר הוא מטרה. עודדו את מכונות האושר שלכם.

 

פרופ' טל שביט, מומחה לכלכלה התנהגותית וכלכלת אושר, דיקאן בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי, המכללה למינהל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אושר בבית. לחיים בריאים יותר
צילום: shutterstock
מומלצים