שתף קטע נבחר
 

האוצר: ירידה חדה בצמיחה ברבעון השני של 2019

הצמיחה ברבעון השני צנחה ל-1%-2%, לעומת 5% ברבעון הראשון. הסיבה: הקדמת היבוא של כלי רכב בשל המס הירוק. בסקירת הכלכלנית הראשית נאמר כי הרבעון הנוכחי דומה, מבחינת הסטת היבוא, לרבעון הראשון של שנת 2017 - בו נרשמה צמיחה של 0.8%

המשק הישראל עדיין צומח, אך קצב הצמיחה צנח בחדות, כאשר ההתפתחויות בכלכלה הגלובלית ובשוק העבודה הישראלית מבשרים על האטה מתמשכת. כך עולה מהסקירה של הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג.

 

כלכלת ישראל צמחה ב-62% משנת 2000

בזמן שבחרתם: קרן המטבע הורידה את תחזית הצמיחה של ישראל

הלמ"ס מעדכנת מעלה את הצמיחה ברבעון הראשון ל-5%

אדום כהה בנעילה בוול סטריט לאחר ההסלמה במלחמת הסחר

 

על פי תחזית האוצר, קצב הצמיחה לרבעון השני יעמוד בטווח של 1%-2% בלבד בקצב שנתי, זאת לעומת צמיחה של 5% בקצב שנתי ברבעון הראשון של 2019.

   ()
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון
 

כפי שהודגש כמה וכמה פעמים - שיעור הצמיחה שיקף בין השאר הקדמת יבוא של כלי רכב על רקע שינוי מיסוי (המס בירוק) שלפי חישוב האוצר, גרעה כ-1.5 נקודות אחוז מהצמיחה ברבעון השני. "הרבעון הנוכחי דומה, מבחינת הסטת היבוא, לרבעון הראשון של שנת 2017 בו נרשמה צמיחה של 0.8%", נכתב בסקירה. צמיחה של 1%-2%, פירושה צמיחה לנפש אפסית שכן הריבוי הטבעי השנתי בישראל עומד על כ-2%.

 

לפיכך, אחרי שכלכלני המשרד שקללו את הנתונים של שני הרבעונים, עולה כי הצמיחה במחצית הראשונה (המנטרלת את הקדמות היבוא) עומדת על כ-3.2%-3.4%.

 

מוטרדים מהשפעות העולם על הכלכלה בישראל

אלא שבאוצר מוטרדים לא פחות מהשפעת האירועים המתרחשים בעולם על הכלכלה הישראלית, שכן מדובר במשק קטן ומאוד פתוח: "הסביבה העולמית אופיינה בהתמתנות מסוימת בקצב הצמיחה. בתוך כך בולטים שני סיכונים להמשך הצמיחה: מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והאפשרות של יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי ללא הסכם סחר באוקטובר הקרוב. גורמים אלה משפיעים גם על הפעילות הכלכלית בישראל" מזהירים באוצר.

 

גרינברג וצוותה מוטרדים גם מהתפתחויות האחרונות בשוק העבודה הישראלי שעדיין מפגין עצמה: "שוק העבודה ממשיך להימצא בתעסוקה מלאה, אך ישנם סימני אזהרה. שיעור ההשתתפות בכח העבודה רשם ירידה קלה ל-63.5% כאשר העלייה בשיעור האבטלה בחודש יוני (4.1%) תואמת את הנתונים החלקיים לגבי יצירת משרות", נכתב בסקירה.

  

באוצר מציינים כי האומדן בנוי על נתונים חלקיים, אשר מתעדכנים בדיעבד ולפיכך תיתכן סטייה משמעותית מקצב הצמיחה המדווח. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולמויסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון
צילום: אלכס קולמויסקי
מומלצים