שתף קטע נבחר
 

מדריך ניתוחי לייזר בעיניים: השיטות, תופעות הלוואי וכמה זה יעלה

כבר כמעט 3 עשורים חלפו מאז מהפכת ניתוחי הלייזר להסרת משקפיים, ומאות אלפים ברחבי העולם נפרדו מהמסגרת ומעדשות המגע ועברו לראייה חופשית ונקייה. אבל לניתוחי הלייזר יש גם תופעות לוואי, ולעיתים זה אפילו עלול להסתיים בפגיעה קשה לעיניים. כל מה שאתם צריכים לדעת על ניתוחי הלייזר

לאחר שנים רבות מאחורי מסגרת ועדשות עבות (במספר האסטרונומי מינוס 12), עיניים אדומות ואלרגיה תמידית לעדשות המגע שאותן לא עזבתי לרגע, הבהירה לי רופאת העיניים: אתה חייב להיפרד מעדשות המגע ולחזור לחיות מאחורי המסגרת.

 

לא יכולתי לסבול את הכתמים על העדשות, האדים במקלחת ובשתיית הקפה ואת חוסר היכולת לראות את מסלול השחייה בבריכה. הרופאה הסבירה כי הדרך היחידה להיפטר מהן, במצב העיניים שלי שפיתחו כבר יובש קשה מהשימוש הממושך בעדשות המגע - ניתוח לייזר.

 

הניתוח היה אז חדשני למדי, ולמעשה, הייתי בין הנסיינים הראשונים שהעז לקפוץ למים. אבל הרגשתי שהרבה כבר אין לי מה להפסיד: מספר ה"דיופטר" (מספר המשקפיים) שלי היה כה גבוה, עד כדי שללא משקפיים חוויתי טשטוש מוחלט, אולי כמעט עיוורון

 

ניתוח לייזר עין הסרת משקפיים בריאות (צילום: shutterstock)
ניתוח לייזר עין. כי נמאס ממשקפיים(צילום: shutterstock)

 

שיפור באיכות החיים

כאמור, ניתוחי הלייזר היו אז, בשנות התשעים, בראשיתם בארץ ובעולם.  בניתוח עצמו, שנקרא אז PRK, שייפה רופאת העיניים המנתחת חלקים מקרנית העין שלי, במטרה לשנות את קימור הקרנית, ולאפשר לאור להתמקד על הרשתית, ה"מסך" של העין - בלי צורך בעדשות שיכוונו את האור.

 

הימים שאחרי הניתוח היו אכזריים: כאבי תופת שאילצו אותי לחיות כמה ימים על טיפות הרדמה לעיניים ומשככי כאבים במינון גבוה מאוד. אבל הימים הקשים חלפו, ואחריהם הגיע עידן חדש, שבו אני רואה את השמפו במקלחת, צולח בקלילות משמרות לילה בחדר המיון, ואפילו קופץ ראש בבריכת השחייה מבלי לחשוש שאנחת על אחד השוחים.

 

כזכר לתקופה ארוכת השנים בה לא נפרדתי מעדשות המגע, המשכתי לסבול מיובש עז בעיניים, וגם מסנוורים מסוימים בלילה.

 

גם המספר לא ירד לחלוטין, הוא צנח ממינוס 12 ל-מינוס חצי. אבל גם כשאני נזקק למשקפיים דקיקים בעת נהיגה, מדובר בשיפור אדיר באיכות החיים.

   

יחד עם הפרופ' דוד צדוק, לפניכם כל התשובות לכל השאלות על ניתוחי הלייזר לסוגיהם, תופעות הלוואי, התוצאות, ועוד דברים שאתם חייבים לדעת רגע לפני.

 

 

ניתוח בעין אישה עוברת ניתוח הסרת משקפייים בלייזר  (צילום: shutterstock)
ניתוח לייזר. התקדמות טכנולוגית משמעותית(צילום: shutterstock)

 

  ( )

ישנן 3 קבוצות ניתוחי לייזר: שיטה אחת היא PRK, בה מתבצע שיוף הקרנית משכבתו החיצונית ביותר, הבאה במגע עם הדמעות. שיטה שנייה היא LASIK, בה מתבצע שיוף הקרנית בשיטה שונה, ובשיטה השלישית, מתבצע חיתוך פרוסת הקרנית והוצאתה דרך פתח זעיר באמצעות לייזר.

  

  ( )

בעל קוצר ראייה גבוה מאוד (לרוב מעל 10-).

בעל רוחק ראייה גבוה מאוד (לרוב מעבר ל- 5+).

מספר משקפיים לא יציב שהשתנה בשנה האחרונה.

מחלות עיניים שונות (יובש חמור, קרטוקונוס, קטרקט, גלאוקומה, קרנית דקה, פני שטח קרנית לא סדירים).

במקרים מסוימים: מחלות אוטואימוניות (לופוס, פסוריאזיס, מחלות מפרקים).

נשים הרות.

חולי איידס.

מחלת סרטן פעילה עם דיכוי חיסוני.

נטילה כרונית של סטרואידים.

 

  ( )

המטופל שוכב על מיטה, כשראשו מתחת למכשיר הלייזר. תחילה מוזלפות לעיניים טיפות המרדימות את הקרנית. כעת, "פותח" הרופא את העפעפיים ומקבע אותם באמצעות מכשיר מיוחד.

 

בשלב הבא, משתמש הרופא בקרני הלייזר, כדי לשייף את הקרנית וליצור בה עקמומיות חדשה המאפשרת לקרני האור להתמקד על הרשתית, פעולה שעשו עד כה המשקפיים או עדשות המגע. השיוף הזה באמצעות קרן הלייזר הוא מדויק מאוד, בעובי של מיקרונים בודדים והוא אורך מספר שניות.

 

הטיפול מבוצע בשתי העיניים בטיפול אחד. בסיום הטיפול, הרופא יניח עדשת מגע על העין ויהיה צורך בהזלפת טיפות לעיניים למשך כחודש. לאחר מספר ימים מוזמן המטופל לביקורת.

 

  ( )

ייתכן כאב בעיניים בימים הראשונים, זאת משום שבשיטת טיפול זו משאירים הרופאים קרנית עם חוסר שכבת התאים העליונה (אפיתל). לכאבים לרוב ממליצים להשתמש בתרופות לשיכוך כאבים. ואולי תופעת הלוואי העיקרית - היא לכיס שלכם. זול זה לא: טווח המחירים משתנה בין מרכז רפואי למשנהו, ועומד בממוצע על 10 עד 18 אלף שקלים. בחלק מהביטוחים המשלימים קיים החזר של כמה אלפי שקלים.

 

  ( )

זיהום, עכירות בקרנית, תזוזת חלק בקרנית ויובש. עיוורון כתוצאה מטיפול לייזר להסרת משקפיים הוא אירוע נדיר ביותר.

 

  ( )

סיבוכים שיופיעו לאחר זמן רב מטיפול נדירים מאוד. תיתכן תופעה של עלייה בעקמומיות הקרנית, תופעה הדומה למחלת קרטוקונוס, פצע חוזר בקרנית המתבטא בכאב עז בעין המלווה באודם ודמעת וחולף לאחר מספר דקות עד שעה.

 

   ( )

במטופלים קצרי רואי ייתכנו הפרעות ברשתית העלולות לגרום להיפרדות רשתית. לכן, למרות שלאחר ניתוח הלייזר, התחושה היא שהעיניים הן נורמליות, אין כך המצב, שכן העין נשארת עם סיכונים של עין קצרת רואי. לכן חייבים מעקב של רופא עיניים מדי שנה.

 

  ( )

לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים, ניתן לחזור לפעילות שגרתית בהתאם ליכולת הראייה.

 

מומלץ להימנע מרחצה בבריכות, מעיינות או נהרות עד להנחיה אחרת מרופא העיניים, ולהימנע מפעילות ספורטיבית העלולה לגרום לחבלה לאזור הפנים.

 

  ( )

בצעירים סיכוי גבוה שלאחר ניתוח לייזר לא יהיה יותר צורך במשקפיים לרחוק או לקרוב. לעיתים, ייתכן שיישאר מספר משקפיים רק במבוגרים יותר. סביב גיל 40-42 יהיה צורך במשקפי קריאה, גם אם טרם הניתוח לא נזקקו לכאלה.

 

  ( )
 

אם נשאר מספר קטן לאחר טיפול הלייזר, יש אפשרות לתיקון בתלות במבנה הקרנית, בעובי הקרנית ובגובה שארית המספר שנשאר. צלקת שנוצרה לאחר טיפול לייזר ברוב המקרים תתבהר לאורך זמן. במקרה כזה עשוי רופא העיניים להמליץ על טיפול בטיפות סטרואידים, על מנת לזרז תהליך זה.

 

  ( )

יש מספר לא מבוטל של רופאי עיניים ובני משפחה מדרגה ראשונה של רופאי עיניים, שעברו ניתוח לייזר להסרת משקפיים. "רק אצלנו במחלקה יש רופא, בן של רופא ואנשי צוות רבים שעברו ניתוח לייזר להסרת משקפיים", מספר פרופ' צדוק.

 

  ( )

  • דברו עם הרופא על חלופות לניתוח, סיכויים וסיכונים. לא להתפתות להצעות של אנשי מכירות ומודעות המבטיחות אפס סיכונים, כי אז על הרופא להימנע מהחתמת המטופל על טופס הסכמה. אל תתפתו להבטחות של אחריות לכל החיים.

  

  • תמיד הקפידו לקרוא באתרים לא תלויים, כמו אתר רשות התרופות האמריקאית, לגבי מגבלות ניתוחים להסרת משקפיים. אם הרופא לא מפרט בפניכם בעל פה את הסיכונים לפני שאתם חותמים אצלו (ולא אצל המזכירות או כל אדם אחר) - ראו זאת כנורת אזהרה.

 

  • בדקו באתר משרד הבריאות שהרופא אכן מומחה לרפואת עיניים ורשייונו תקף.

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' דוד צדוק, מנהל מחלקת עיניים, המרכז הרפואי שערי צדק

 

וכיצד מטפלים באחת מתופעות הלוואי של ניתוחי הלייזר - יובש בעיניים? צפו:

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח לייזר בעיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים