כך מנסים להרחיק מצביעים ערבים מהקלפי
התוכנית להציב מצלמות ביישובים ערביים מתורצת ב"אי-סדרים" הקיימים שם, כאילו אין "אי-סדרים" גם בפריימריז בליכוד. חייבים להתנגד ליוזמה הגזענית
הליכוד, מפלגת השלטון, הודיעה שתשקיע שני מיליון שקל בהצבת מצלמות, פעילי ימין ומאבטחים בקלפיות ביישובים ערביים בבחירות הקרובות בספטמבר. כפי שעשתה בבחירות באפריל, רק ביישובים ערביים. אל תתבלבלו: לא מדובר בשמירה על טוהר הבחירות וההליך הדמוקרטי אלא בדיוק להיפך. הליכוד מבקשת להלך אימים בקלפיות שבהן מצביעים ומצביעות אזרחים ואזרחיות פלסטינים ישראלים בלבד.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
זוהי אפליה אסורה שנועדה להקטין את שיעור ההצבעה שלהם. המהלך הזה פוגע באורח אנוש בזכות לשוויון בכלל ובפרט בזכות לשוויון לבחור ולהיבחר לייצוג פוליטי. כך גם פיזור הצהרות חוזרות ונשנות – דוחות, גזעניות ובלתי מבוססות - על אי-סדרים בקלפיות הערביות, כאילו מדובר בכשל גנטי של כל מי שנולד פלסטיני. כפי שהוכח בעבר, אי-סדרים בקלפיות יש בכל הארץ, בכל עדה ובכל מוצא. גם בפריימריז לליכוד. למה שם לא מיהרו להציב מצלמות, פעילים ומאבטחים?
המשמעות של המהלך היא שמפלגת השלטון, זו שאמורה לייצג את כל אזרחי ישראל, מאותתת באופן ברור לאזרחי ישראל הפלסטינים שהם לא באמת שווים לאזרחים היהודים.
גם ככה הצבעה של פלסטינים ישראלים בבחירות לכנסת היא מורכבת, דבר שידוע לחלוטין לראש הממשלה בנימין נתניהו ומפלגתו, ועל זה הוא גם מנסה לשחק פה. גם ככה קשה לחלק מאזרחי ישראל הפלסטינים לקחת חלק במשחק הפרלמנטרי, שבו הם מרגישים, ובצדק, לא שווים. הרי חדשות לבקרים קוראים לחברי הכנסת הפלסטינים מחבלים, טרוריסטים ובוגדים ומצהירים שבשום פנים ואופן לא ישבו עם המפלגות הערביות, אף שהן מקדמות מדיניות חברתית, כלכלית ופוליטית שדומה לזו של מפלגות רבות אחרות. אבל הם ערבים, אז עד כאן.
מעבר להסתה הגזענית הקבועה, ישנו גם מהלך ברור בשנים האחרונות להגבלת טווח ויכולת הפעולה של חברי וחברות הכנסת מהמפלגות הערביות. אז לכל המורכבות הזו מוסיפים קאדר של פעילי ימין ומצלמות כדי להבהיר להם שוב: "אתם לא חלק מהמשחק הפוליטי. אתם לא אזרחים שווים כמונו. אנחנו נשים עליכם שבע עיניים. אנחנו נעמוד לכם כמו עצם בגרון ונעשה הכול כדי שלא תהיו מסוגלים, רגשית ומנטלית, לצאת מהבית ולבוא להצביע בקלפי".
כמובן שהליכוד ונתניהו, המסית הראשי לגזענות, אינם לבד במערכה. הזכות לשוויון ואיסור אפליה וגזענות מופרים על ידי כל רשויות ישראל מדי יום. בתקופות בחירות אנו פשוט רואים את זה באופן בוטה יותר באמצעות התבטאויות מדירות, מפלות וגזעניות, שמתווספות לחקיקה של ממשלות ישראל כגון חוק הלאום, חוק הנכבה ועוד.
הצעד הראשון הדרוש הוא ביטול גורף של הצבת מצלמות ופעילים בקלפיות ביישובים ערביים. לפי הפרסומים בתקשורת אמור יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר, לקיים דיון בנושא מחר (יום ה') בבוקר. דיון כזה הוא מיותר. יש לפסול את הבקשה על הסף. משמעות דיון מסוג זה היא הנחה המחשידה מראש קבוצה שלמה.
אם הוא יתקיים בכל זאת, הדרך היחידה להתנגד למחטף הבחירות הזה היא הגעה המונית לדיון של פעילים, פעילות, אזרחיות, אזרחים, ח"כים, מועמדים לכנסת ואחרים – שישמיעו את מחאתם באופן חד וברור. אלה חייבים להיות לא רק פלסטינים, אלא כל מי שמתנגדים לגזענות, לאפליה, לרדיפה בלתי חוקית של מצביעים ונבחרי הציבור שלהם
בהקשר הרחב יותר, בפעם הבאה שתשמעו שח"כים פלסטינים הם מחבלים או תומכי טרור, או כשפוליטיקאים יצהירו שלא ישבו עם ערבים ולא יתאחדו איתם, זכרו והזכירו: כולנו אזרחים ואזרחיות של המדינה הזו. יהודים ופלסטינים. לאזרחים הפלסטינים יש אותה הזכות לבחור ולהיבחר, וממשלת ישראל מחויבת לספק להם את הזכות הבסיסית הזו ללא הפרעה או פגיעה.
יו"ר תע"ל, אחמד טיבי, אמר לעיתונאי עמית סגל בפברואר האחרון בוועידת השלטון המקומי: "תאר לך שבבלגיה או בצרפת פוליטיקאי בלגי או צרפתי היה אומר 'לא נשב עם היהודים'. מה היה קורה לו?". נותר רק לתהות מה נעשה אנחנו לפוליטיקאים שמחליפים את המילה "יהודים" ב"ערבים".
- חן בריל אגרי היא קמפיינרית באמנסטי אינטרנשיונל ישראל
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
חן בריל אגרי
מומלצים