סערת "מחוז ירושלים": חשד להשתלת ראיות נוספות, שימוע לבמאי
אחרי בדיקה ראשונית של השתלת הנשק בביתו של תושב מזרח ירושלים לצורך אחד מפרקי הסדרה, ששודרה בכאן 11, חברת ההפקות מסרה: "מוטיב זהה" נמצא ב-3 סצינות נוספות. "מדובר בטעות בשיקול הדעת, אנו מתנצלים בפני כל מי שנפגע"
בחברת ההפקות קודה תקשורת, שהפיקה את סדרת הטלוויזיה "מחוז ירושלים" עבור ערוץ כאן 11, מצאו שלוש סצינות נוספות שקיים חשד כי הושתלו בהן ראיות עבור צילום הסדרה, העוקבת אחר פעילות המשטרה. בחברה בודקים את כל 145 הסצינות שצולמו עבור הסדרה, ובמסמך מסקנות הביניים שהגיע היום (ד') לידי ynet, עולה כי בשלוש מתוכן היה מה שתואר כ"מוטיב זהה". במסמך מצוין כי הוחלט גם לערוך שימוע לאחד משני הבמאים שביימו את הפרק המדובר - ואשר היו מודעים להשתלת רובה M-16 בביתו של סאמר סלימאן במזרח ירושלים, אחרי שבחיפוש בביתו לא נמצא דבר.
"בנוגע לאירועים הרלוונטיים, בוצעה על-ידי קודה תקשורת בדיקה ראשונית בתוך 48 שעות מהמועד שבו הועלו הדברים לראשונה. בדיקה זו העלתה את הממצאים הבאים אשר לבקשתכם מובאים אליכם", נכתב במסמך שהועבר לתאגיד כאן. "בצילומי הפרק הרלוונטי (פרק מס' 9) נכחו מטעם קודה תקשורת שני במאים, אחד בכיר יותר מהשני. למיטב הבדיקה עתה עולה כי שני הבמאים הנזכרים היו מודעים לבימוי של מציאת הנשק. אחד הבמאים כבר לא מועסק יותר בקודה תקשורת, הבמאי השני נמצא כעת בחו"ל. בכוונת קודה תקשורת לזמן את הבמאי השני לשימוע מיד עם חזרתו".
בחברת ההפקות הוסיפו כי "לאחר בדיקה, מלבד שני הבמאים הנזכרים, אף גורם אחר בקודה תקשורת לא היה מודע לביום הקטע האמור. ככל הנראה, לאור הגילוי הנאות המופיע בסוף התוכנית, כי משולבים בה גם תכנים משוחזרים וכדומה – שני הבמאים הנזכרים לא הבינו כי נפל פגם בעצם ביצוע הבימוי באופן שבוצע, וזאת במיוחד לאור הטשטוש המקיף של הבית ודייריו".
במכתב שנשלח היום לתאגיד השידור הציבורי נכתב, כפי שפורסם ב-ynet, כי "לאור הבימוי כאמור בפרק זה, ביקשה הנהלת קודה תקשורת לבדוק בדחיפות את כל הסצינות את צולמו במסגרת הסדרה". הבדיקה העלתה כאמור, כך לפי החברה, שבסדרה צולמו 145 סצינות - כאשר רוב רובן אותנטיות לחלוטין. "אנו מצויים עתה בבדיקה חוזרת של 3 סצנות מתוך 145 הסצינות הנזכרות, בהן ייתכן שנעשה שימוש במוטיב זהה".
עוד הוסיפו בקודה תקשורת כי "למרות שמדובר בסדרה בז'אנר דוקו-ראליטי – שנערכת על-פי נרטיבים המשקפים מציאות אבל כוללת שחזורים ואילוסטרציות, כפי שאכן נאמר בכל פרק (ואכן בתאגיד הסדרה כפופה למחלקת הבידור ולא למחלקת הדוקו), אנחנו מתייחסים במלוא החומרה לממצאים שעלו. מדובר בטעות בשיקול הדעת. קודה לוקחת אחריות על הצד שלה בטעות הקשה הזאת ואנחנו מתנצלים בפני כל מי שנפגע, מתנצלים בפני הצופים ובפני התאגיד ומבטיחים להסיק הן את המסקנות האישיות וגם את כל המסקנות הנדרשות וקביעת הנהלים הדרושים כדי להבטיח שטעות מסוג זה לא תחזור לעולם".
האירוע שודר בפרק התשיעי בסדרה, שבו מתועד החיפוש עד ל"מציאת" הנשק. בסדרה אף אומר אחד השוטרים כי בית משפחת סלימאן בעיסאוויה "בנוי כמו מנהרה שלא הייתה מביישת את החפירות בעזה". לאחר מכן השוטרים עוזבים את השכונה. מפיקי הסדרה טשטשו את בני המשפחה כדי לא לפגוע בהם, אולם שכניו של סלימאן זיהו אותו וכעת הוא חושש שיחשבו שהוא מסייע לשב"כ ולמשטרה. סלימאן הגיש היום תלונה במח"ש נגד המשטרה, על פגיעה בפרטיותו ובשמו הטוב לכאורה, בשימוש בסמכותה לרעה ובבידוי ראיות.
במשטרה התנצלו על האירוע, אך גורמים במשטרה מציינים כי החיפוש בבית לאיתור אמצעי לחימה נעשה כדין באמצעות צו בית משפט בעקבות מידע מודיעיני ולא נמצא נשק בבית. במשטרה ממשיכים לבדוק את האירועים שקדמו לפשיטה על בית משפחת סלימאן במזרח ירושלים. בין היתר נבדק אם החברה המפיקה את הסדרה היא זו שהציעה למשטרה לשתול את רובה ה-M-16 לאחר שלא נמצא רובה בפשיטה שנערכה באישון ליל. המשטרה פעלה לפי ההמלצה והבדיקה הצביעה עד כה על "טעות בשיקול הדעת של שוטר שהחליט לשים את הנשק בביתו".
מתאגיד כאן נמסר כי "מאז קבלת התלונה הראשונית נגד 'קודה' ונגד המשטרה פתח התאגיד בבירור מעמיק עם חברת ההפקה וייבחנו שיטות הפעולה והעריכה בכל הסדרה. התאגיד רואה בחומרה רבה את הטענות, המנוגדות לחלוטין לכללי האתיקה שעליהם חתמה 'קודה' בחוזה שלה עם התאגיד, ועד לסיום הבירור הוחלט להוריד את כל פרקי הסדרה משידור. מועצת כאן תקיים דיון דחוף בעניין ונפעל בהתאם להחלטות שיתקבלו".
מהמשטרה נמסר: "בעקבות בדיקת הטענות שהועלו בנוגע לסדרה 'מחוז ירושלים' הוחלט על ביצוע תחקיר לבחינת הנושא, לרבות התנהלות של המשטרה מול גורמי חברת ההפקה בשטח ובשלב עריכת התכנים. כפי שציינו אמש, אנו מצרים על כל פגיעה שגרמה הסדרה למאן דהוא. אי לכך ובהתאם לזאת, עד להשלמת התחקיר ובדיקת כלל הטענות לא נתייחס לגופם של אירועים".