שתף קטע נבחר

סימן לדאגה: זינוק במספר מפוטרי הקיץ השנה

התופעה נפוצה בעיקר בקרב עובדי תאגידים פרטיים המועסקים במערכת החינוך. כדי למנוע רצף זכויות תעסוקתי מפטרים את העובדים ומחדשים עמם את החוזה אחרי חופשת הקיץ

החמרה בתופעת פיטורי הקיץ: פיטורים זמניים של עובדים המועסקים באמצעות חברות שנותנות שירותים. על פי נתוני שירות התעסוקה שנמסרו ל"ידיעות אחרונות" ו-ynet, בין 20 ביוני ל-31 ביולי 2019 התייצבו בלשכות התעסוקה 14,956 מפוטרים שעבודתם הופסקה אבל צפויים לחזור לעבודתם לאחר חופשת הקיץ.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

פוטרתם לכל חופשת הקיץ? תתייצבו בלשכה פעם אחת

מכה נוספת לירוחם: מפעל אמיליה קוסמטיקס בעיר ייסגר

שירות התעסוקה: מספר המפוטרים עלה בכ-4% ב-2018

 

זו עלייה מדאיגה של כ-19% ביחס למספר מפוטרי הקיץ בשנה שעברה, אז עמד מספרם על 12,132, ובזינוק של 36% לעומת קיץ 2017, אז הסתכם מספרם בכ-9,500.

   (צילום: יריב כץ)
זינוק במספר מפוטרי הקיץ השנה(צילום: יריב כץ)
 

הזינוק במספר המפוטרים משתקף היטב במספר דורשי העבודה שתובעים דמי אבטלה, שהסתכם ביולי בכ-111.7 אלף, עלייה של כ-16% בממוצע לעומת שאר חודשי השנה. ביוני הסתכם מספר תובעי דמי אבטלה בכ-95.2 אלף, במאי הוא עמד על כ-95.6 אלף ובאפריל על כ-91 אלף, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אז הסתכם מספר תובעי דמי אבטלה ב-101,833. מדובר בעלייה של 9% בסך המובטלים ביולי האחרון.

   ()
 

 

תופעה נפוצה במערכת החינוך

תופעת פיטורי הקיץ נפוצה בעיקר במערכת החינוך, שמופרטת בהדרגה עם כניסת תאגידים, עמותות וחברות שירותים שזוכות במכרזי משרד החינוך ומעסיקות את אנשי המקצוע כעובדי קבלן בחוזים לתקופה קצובה, בלי שחלים עליהם ההסכמים הקיבוציים של עובדי משרד החינוך, הכוללים קביעות וצבירת זכויות סוציאליות. מדי שנה, כשמגיע הקיץ ואיתו הירידה או ההפסקה בפעילות מקום העבודה, הם מפוטרים, ובתחילת שנת הלימודים החוזה מחודש. כך הם אינם צוברים רצף תעסוקתי וזכויות.

 

הנתונים מלמדים כי התופעה חריפה במיוחד בחינוך לגיל הרך. המספר הגדול ביותר של מפוטרי קיץ נרשם השנה בקרב מטפלות וסייעות, עם כמעט 5,000 דורשות עבודה שהתייצבו בשירות התעסוקה. במקום השני מורים עם כ-3,200 מפוטרים השנה, ובשלישי גננות עם 1,555 מפוטרות.

 

מאבטחים לא נכנסו לעשירייה הראשונה, אבל הם כלולים תחת ההגדרה "אחר", שם נרשמו 1,188 מפוטרים. עוד בולטים ברשימה: כ-1,060 מדריכים, כ-720 עובדי ניקיון, 384 מדריכי ספורט, 329 פקידים, 125 מלווי הסעות, 90 עובדי מטבח ו-92 קופאים המועסקים כנראה בחדרי אוכל, למשל במוסדות חינוך.

 

גם ספורטאים סובלים מהתופעה בשל פגרת הקיץ בענפים השונים. השנה נרשמו בשירות התעסוקה 129 ספורטאים שעבודתם הופסקה זמנית עד לחידוש העונה בתחילת השנה.

 

בשירות התעסוקה מנסים לחסוך טרטור

בשירות התעסוקה נקטו השנה צעדים שנועדו לחסוך טרטורים ממפוטרי הקיץ ולהקל על העומס בלשכות. נוהל חדש מחייב אותם להתייצב בלשכות רק פעם אחת לרישום ראשוני כדי להיות זכאים לדמי אבטלה. כדי לקבל הכרה כמפוטר קיץ יש לחתום על הצהרה שבה מתחייבים דורשי העבודה כי הם צפויים לחזור לעבודה בספטמבר.

 

הנתונים הללו מבטאים את התרחבות אופני ההעסקה הקבלנית במערכת החינוך. רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, אמר כי "תופעת מפוטרי קיץ מדאיגה. מפטרים עובדים ומעסיקים אותם שוב עם כדי לקטוע את הרצף התעסוקתי. כדי להקל עליהם הודענו כי הם יוכלו להתייצב בלשכות התעסוקה רק פעם אחת בתקופה".

 

ד"ר צביקה וינר, מרצה לכלכלה באוניברסיטת חיפה ובאקדמיית גליל מערבי, מסביר כי "התופעה מתגברת עם הגלובליזציה והעלייה בהיקף ההעסקה של עובדים באמצעות קבלנים כאנטיתזה לוועדים הגדולים ולקביעות. אבל גם הקיצוניות השנייה לא טובה, כי ברגע שהגבולות נפרצו זה חילחל לכל המגזרים. זו חרב פיפיות, מכיוון שכפי שהמחויבות המעסיקים כלפי העובדים נמוכה, כך גם להפך. אם המעסיק שלי יפטר אותי בימי שפל, איך אוכל לחיות ולקיים את משפחתי? עובדים פוזלים החוצה, למקומות עבודה טובים יותר. אנשים לא ירצו לפתח קריירה לאורך 40 שנה, כשבמשך חודשיים בכל שנה הם נאלצים לחתום על דמי אבטלה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים