שתף קטע נבחר
 

אלו 9 האביזרים שהכי מזדהמים בבית - שחובה להחליפם

הבית שלכם הוא גם אחד המקומות המזוהמים ביותר: מיליארדי מושבות חיידקים ופטריות שורצים על האביזרים האלה, שאתם חייבים להיפטר מהם מיד. הכינו את פח האשפה והתחילו לזרוק

אם אתם והילדים לא מפסיקים לחלות, כנראה שמעגל ההדבקה מתחיל דווקא אצלכם בבית: אביזרי היום יום שלכם מפוצצים בחיידקים, פטריות ואפילו תולעים, גורמים לכם לחלות, ועלולים להיות מסוכנים ביותר גם לחולים כרוניים ונשים בהריון.

 

קיראו גם:

סכנה: מייבשי הידיים החדישים בשירותים מפיצים חיידקים

היגיינה: "חוק ה-5 שניות" אמיתי? 11 עובדות

חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה מתפשטים בישראל

 

הכנו לכם את רשימת החפצים המזוהמים ביותר שכדאי לכם לזרוק כבר עכשיו לפח האשפה או לסל הכביסה:

 

1. סקוצ'ברייט

זה ללא ספק אחד מהאביזרים המזוהמים ביותר בבית, שמכילים גם חיידקים עמידים. מחקרים כבר הראו שכרית הניקוי שאיתה אתם מנקים את כלי המטבח מזוהמת הרבה יותר ממה שחשבתם, ומכילה כמויות עצומות של מושבות חיידקיות שעלולים לגרום לא רק למחלות אלא גם לסירחון במטבח.

 

הסיבה לכך היא כי הן מכילות שיירי מזון ולכלוך, ובמקביל שומרות על סביבה חמה ורטובה. בכך, כריות הניקוי הופכות ל"גן עדן" להתרבותם של חיידקים, וירוסים ופטריות.

 

במחקרים נמצא כי 5 מכל 10 זני חיידקים על כרית הניקוי הם בעלי פוטנציאל לגרום למחלה בבני אדם. בין החיידקים הללו נמצא החיידק אצינטובקטר, שאחד הזנים שלו שכיח ביחידות לטיפול נמרץ והוא עמיד למרבית סוגי האנטיביוטיקה.

 

חיידק נוסף הוא מורקסלה - החיידק שאחראי לריח המסריח הנודף מכלי מטבח ומכרית הניקוי. חיידקים נוספים שנמצאו על כריות הניקוי היו סטאפילוקוק, הגורם לזיהומי עור וזיהומים קשים באיברים פנימיים במקרים קיצוניים, והחיידק סטרפטוקוק, הידוע גם בשמו "החיידק הטורף", שגורם לדלקות גרון, ועלול לפגוע גם במסתמי הלב.

 

הצרה היא שאין ממש דרך אפקטיבית לחטא ולנקות את כריות הניקוי. שיטות שהוצעו בעבר, כמו הכנסת הכריות למיקרוגל או הרתחה הצליחו להסיר רק 60% מכמויות החיידקים שעל כריות הניקוי, שאף אחת מהן לא הפכה סטרילית (כלומר, נקייה מחיידקים).

 

אז איך בכל זאת תוכלו לנקות את הכלים בבטחה? הדרך היחידה היא פשוט להיפטר מכרית הניקוי, מוקדם ככל האפשר, ובמיוחד אם ניקיתם איתה שיירי מזון.

 

שיירי מזון ולכלוך בסביבה לחה ורטובה. מטלית לניקוי כלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיירי מזון ולכלוך בסביבה לחה ורטובה. מטלית לניקוי כלים(צילום: shutterstock)

 

2. מגבת המטבח

רגע לפני שאתם מנגבים את הידיים במגבת המטבח, כדאי שתדעו כי שורצים עליה חיידקים, חלקם אלימים ביותר. באחד המחקרים נמצא כי במגבות נמצאו חיידקי מעיים, חיידק העור סטאפילוקוקוס אאוראוס, ואף החיידק העמיד MRSA.

 

כדי להפחית את הסיכון לזיהום ממגבת המטבח, העדיפו שימוש במגבות מטבח חד פעמיות, הקפידו על אוורור המטבח כדי להפחית את הלחות המסייעת לשגשוג חיידקים ופטריות, השתמשו בחומרי חיטוי ידיים לפני בישול ואחרי ביקור בשרותים, והחליפו את המגבות בתדירות גבוהה של אחת ל-3 ימים.

 

3. קרש החיתוך

ממש כמו כרית הניקוי (סקוצ'ברייט), גם על קרש החיתוך עלולים להימצא חיידקים צואתיים כמו סלמונלה ואי קולי, במיוחד כאשר מופיעות שריטות ושחיקה. כדי להפחית את הסיכון להצטברותם, קרצפו היטב את הקרש ושטפו במים חמים. עדיף להשתמש בקרש נפרד לבשר, לדגים ולשאר המזונות. כשמופיעות שריטות על הקרש או שהוא נשחק, יש להחליפו בחדש.

 

4. מגבת האמבטיה

חיידקים זקוקים לשלושה אלמנטים כדי לשגשג ולהתרבות: לחות, חום ומצע ביולוגי כמו שיירי עור, קשקשים או שיער. כל אלה נמצאים במגבות האמבטיה, ומאפשרים להם להתרבות.

 

חיידקים לרוב מגיעים מכפות הידיים של אלה שניגבו בהם את הידיים לפניכם, שכן מרבית האנשים אינם רוחצים את הידיים בצורה המומלצת – בסבון חיטוי או במשך 20 שניות לפחות כולל קרצוף בין אצבעות הידיים ומתחת לציפורניים.

 

מחקרים רבים שבוצעו בעבר, כבר מצאו שמגבות המטבח, האמבטיה, וגם הספוג במקלחת עתירי מושבות חיידקים, לעיתים אף יותר מכמות החיידקים שבאסלה.

 

כדי להפחית את הסיכון להדבקה, העדיפו להשתמש במגבות ידיים קטנות, שאותן משליכים ישר לכביסה לאחר ניגוב אחד. אם יש אדם חולה בבית, עליו להשתמש במגבת נפרדת. אל תשתמשו באותה מגבת לניגוב הפנים ולניגוב הידיים. במידת האפשר, העבירו מגבת רטובה לייבוש מה שיקשה על החיידקים להתרבות.

 

מגבת (צילום: shutterstock)
יותר חיידקים מאשר באסלה. מגבות אמבטיה(צילום: shutterstock)

  

5. מברשת השיניים

אתם מכניסים אותה לפה פעמיים ביום במטרה לנקות את השיניים מחיידקים. אלא שמברשת השיניים מזוהמת בעצמה, פשוט כי היא נמצאת לא רחוק מהאסלה. רסיסים מהאסלה המזוהמים בחיידקים צואתיים מתעופפים לכל עבר ומוצאים את עצמם גם על שיני המברשת.

 

אבל גם החיידקים מהפה, לאחר צחצוח השיניים, נותרים על המברשת הרטובה וממשיכים לשגשג. בצחצוח הבא, הם חוזרים לחלל הפה, ועלולים לגרום למחלות בחלל הפה, וגם במערכת העיכול.

 

כדי למנוע ממברשת השיניים להזדהם, תצטרכו להרחיק אותה מהאסלה ככל האפשר, דאגו לייבש אותה היטב לאחר הצחצוח. המהדרין יכולים לשטוף את המברשת במי פה המכילים אלכוהול, או לחטא את המברשת במכשיר אחסון המכיל נורת UV המחטאת.

 

6. מברשת ניקוי האסלה

היא ללא ספק אחד האביזרים המזוהמים ביותר בחדר השירותים, אף יותר מהאסלה: מברשת הניקוי נותרת רטובה, ועליה שיירים מהאסלה ובהם חיידקים צואתיים.

 

כדי למנוע הדבקה, מומלץ להשאיר במתקן המחזיק את המברשת חומר ניקוי מחטא. את המברשת עצמה כדאי להחליף אחת ל-3 חודשים לפחות.

 

  (צילום: shutterstock)
כל כמה זמן אתם מחליפים את המצעים? תחליפו יותר(צילום: shutterstock)

 

7. מצעי מיטה

כל כמה זמן אתם מחליפים את המצעים? כדאי שתגבירו את התדירות. חיידקים אוהבים תאי עור מתים הנושרים על המצעים.

 

את כלי המיטה מומלץ לכבס אחת ל-10 ימים לפחות. אם המצעים התלכלכו בנוזלי גוף, שטפו אותם בהקדם. שמיכות יש לשטוף אחת לעונה, ואת כיסוי השמיכה יש לכבס כמו את הסדינים: אחת ל-10 ימים, וכבר למחרת הלילה אם נספגו בנוזלי גוף.

 

8. הכרית

לא, אנחנו לא מדברים על כיסוי הכרית, אלא על הדבר האמיתי – הכרית עצמה. אין ממש כללים ברורים כל כמה זמן יש להחליף כרית, אבל ברור שהציפה שמכסה אותה לא ממש מגינה עליה מזיהומים או מהצטברות קרדית אבק הבית שעלולה לגרום לאלרגיה.

 

מאחר שלכבס כרית כמעט בלתי אפשרי, איגוד השינה האמריקני ממליץ להחליף כרית אחת לשנה שנתיים.

 

9. מתקן אחסון עדשות המגע

עדשות המגע שנראות תמימות ונקיות, עלולות להעביר חיידקים שעלולים לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעיניים, לעיתים עד צורך בהשתלת קרנית. אם אין לכם עדשות חד פעמיות, יש להקפיד על הוראות הניקוי, ולהחליף את מיכל האחסון אחת לחודש.

 

צפו: מצעד הזיהומים בסביבתכם

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מברשת שיניים. חיידקים צואתיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים