שתף קטע נבחר

 

יהדות התורה למנדלבליט: "חשש שפרסום ההמלצות על ליצמן מנוגד לחוק"

יו"ר הסיעה ח"כ יעקב אשר פנה ליועמ"ש בדרישה לבדוק למה פרסמה המשטרה את סיכום חקירת ליצמן, לכאורה בניגוד לחוק ההמלצות שעבר בכנסת בשנת 2017. "נועד למנוע משפטי שדה לנחקרים". במפלגה רמזו: אם הייתה עבירה על החוק - נכניס תיקון שיגביל את הגופים עוד יותר

יעקב ליצמן בכניסה לביתו (צילום: עמית שאבי)
יעקב ליצמן(צילום: עמית שאבי)

יהדות התורה פנתה אמש (יום ד') במכתב דחוף ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בדרישה לבדוק למה פרסמה המשטרה את סיכום חקירת סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, לכאורה בניגוד לחוק ההמלצות שעבר באופן סופי בכנסת בשנת 2017. לטענת המפלגה, החקירה בלהב 433 החלה כבר לאחר אישור החוק, ולכן הוא חל עליה.

 

בפנייה נרמז כי אם יתברר שאכן הייתה עבירה על החוק או אף שימוש לא נכון בו, המפלגה תפעל להכניס בו תיקון נוסף, שיגביל עוד יותר את המשטרה, את היועמ"ש ואת הפרקליטות.

 

במכתב, שנשלח על-ידי יו"ר הסיעה ח"כ יעקב אשר, צוטטה ההודעה הרשמית של המשטרה. אשר העיר כי לפי חוק סדר הדין הפלילי, בתיקי חקירה שנערכו בליווי פרקליט מלווה - על המשטרה להעביר את סיכום החקירה ללא הבעת עמדה, אלא אם התבקשה לכך על-ידי היועץ המשפטי לממשלה או על-ידי פרקליט המדינה.

ח
"לבדוק אם המשטרה עברה על חוק ההמלצות". ח"כ יעקב אשר(צילום: אלי סגל)

"על פי חוק זה חל איסור פלילי על שוטר, חוקר ברשות חוקרת אחרת או פרקליט, למסור את המלצת המשטרה לעניין הגשת כתב אישום או לעניין מכלול התשתית הראייתית לביסוס האשמה נגד חשודים בחקירה למי שאינו מוסמך לקבלה על פי דין", כתב אשר במכתב. "מטרת התיקון לחוק הייתה למנוע מקרים אלו, כמו שנעשה בפרסום הנוכחי, של שימוש בחקירות משטרה למטרות פוליטיות ועריכת 'משפטי שדה' לנחקרים, או פגיעה בשמם הטוב של הנחקרים ובזכותם הבסיסית, מכוח חוק יסוד כבוד האדם וחירותו", ציין עוד.

 

יו"ר סיעתו של ליצמן סייג את דבריו והודה כי אינו יודע אם החקירה עומדת בתנאים המאפשרים למשטרה להגיש המלצות ולפרסמן בציבור. "אולם בוודאי שהפרסום נוגד את הרציונל שנקבע בתיקון לחוק, שאין למשטרה הממונה על שמירת הסדר הציבורי וזכויות האזרח סמכות לעשות את ההפך מכך ולפגוע בשמם הטוב של נחקרים ובזכויותיהם הבסיסיות".

 

ח"כ אשר ביקש ממנדלבליט לערוך בירור בעניין, "לאור העוול הציבורי שנעשה", ולהודיע לו אם המשטרה התבקשה להביע את עמדתה לעניין התשתית הראייתית, האם היא נחוצה לשם קבלת החלטה בתיק וכן האם הפרסום בתקשורת, שלדבריו, "אין חולק שהינו פוגעני ואין בו כדי להועיל להליך המשפטי", נעשה בהתאם לחוק.

 

ליצמן באולפן ynet: "לא מכיר מלכה לייפר"    (צילום: שמוליק דודפור)

ליצמן באולפן ynet: "לא מכיר מלכה לייפר"    (צילום: שמוליק דודפור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
"באם אכן הפרסום קיבל את אישור היועמ"ש, אבקש לקבל את המקור המשפטי והמוסרי של הנחיה זו", כתב אשר, וציין כי המטרה היא "שנוכל לבחון אם יש צורך בתיקון נוסף לחוק, כדי להבהיר את כוונת המחוקק בתיקון שנעשה בחוק במטרה לשמור על זכויותיהם של הנחקרים".
 

שלשום המליצה המשטרה להעמיד לדין את ליצמן. לפי המשטרה, קיימת תשתית ראייתית נגדו בשתי פרשות: בקשת ההסגרה של "המנהלת הפדופילית" מלכה לייפר והצו לסגירת מעדניית "בית ישראל – גולדיס", שבה התגלו חיידקי סלמונלה וליסטריה. עמדת המשטרה היא שניתן להאשים את ליצמן בעבירות מרמה, הפרת אמונים והדחה בעדות בפרשת לייפר, וכן בעבירות מרמה, הפרת אמונים והצעת שוחד ב"פרשת בית העסק לממכר מזון".

  

תיק ליצמן, המכונה תיק 1452, נחקר ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433. הפרשה הראשונה בתיק עסקה בניסיון לכאורה של ליצמן להשפיע באופן פסול על חוות דעתם של פסיכיאטרים עובדי משרד הבריאות, אשר מונו על-ידי בית המשפט המחוזי בירושלים לקבוע את כשירותה הנפשית של לייפר, ששלטונות אוסטרליה ביקשו את הסגרתה בגין עבירות מין בקטינות.

 

הפרשה השנייה עוסקת במעדנייה שנמצאת במרחק רחוב אחד מביתו של ליצמן, ובה יש אף מאכל שנקרא על שמו – "הקיגל של ליצמן". בעקבות דיווחים שאישה הפילה את העובר לאחר שאכלה שם, ערך משרד הבריאות בדיקה וגילה חיידקים מסוכנים במזון. ב-2015 הוצא למעדניית "גולדיס" צו סגירה על-ידי מחלק המזון במשרד הבריאות, אבל ליצמן ביקש להקפיא את הצו, ערך ביקור במקום יחד עם אנשי המשרד, וניסה לשכנעם להימנע מסגירת העסק. כשהם אמרו לו שהמקום מסוכן, כך טענו, ליצמן הציע לשפר את תנאי העסקתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
יעקב ליצמן
צילום: עמית שאבי
מומלצים