אלו המחלות שחתולים עלולים להעביר לכם
הם נמצאים בבתים רבים ובדרך-כלל משדרים חמימות וחמידות, אלא שחתולים עלולים גם להכניס לנו לחיים מחלות וזיהומים אחרים. לרגל יום החתול הבינלאומי המצוין היום - רשימת הסכנות המלאה מהחיה שכולנו אוהבים לאהוב
יום החתול הבינלאומי שמצוין ברחבי העולם היום (8.8) מהווה הזדמנות להוקיר את החתולים, חיית המחמד האהובה, המתכרבלת והפרוותית.
במקביל, חשוב לזכור כי ישנן מחלות שעוברות מבעלי חיים, ובעיקר מחתולים לבני אדם וחשוב להכיר אותן, כדי שנוכל ליהנות מגידולם מבלי לחלות ומבלי לפחד מהלא ידוע, מסביר הווטרינר ד"ר דיויד רוזנבלט.
מחלות טפיליות
כמעט כל טפילי חתול הבית יכולים להיטפל גם לבני אדם, אולם זה תמיד בלי כוונה וזה אף פעם לא חמור. הכוונה ל"בלי כוונה" היא, שהטפיל מעדיף את החתול ואם הוא נטפל אלינו, זה בטעות. קבוצה זו כוללת פרעושים, קרציות ותולעים.
ד"ר רוזנבלט מסביר כי ככל שנדאג לטפל בחתול נגד טפילים אלה, הסבירות שגם אנחנו נהיה פונדקאים הולכת וקטנה. הסבירות כי קרציות עלולות להעביר מחלות לבני אדם, היא נמוכה מאוד, ובכל מקרה של מחלת חום ממושכת חשוב להזכיר לרופא המטפל שיש חיות מחמד.
טפילי מעיים חד תאיים
לכל היונקים יש אמבות (ג‘יארדיה, קוקסידיה…) שעלולים להתפתח לרמה של מחלת מעיים. לדברי ד"ר רוזנבלט, האבחון גם אצלנו וגם אצל החתול נעשה בבדיקת צואה, והטיפול על פי רוב פשוט ויעיל.
טפיל חד תאי נוסף, בעל חשיבות רבה, הוא הטוקסופלסמה. לטפיל זה יש פוטנציאל מזיק לעוברים. אבל, למעשה, אין סיבה לדאגה. יש דרכים פשוטות ויעילות להימנע מטפיל זה. מומלץ לנשים בהריון ונשים שמתכננות הריון להתייעץ עם רופא הנשים ועם הווטרינר.
פטריות
ממש כמו בני האדם, חתולים יכולים לחטוף כל מיני פטריות עור, וכן, גם בעליהם יכולים להידבק מהן ולהפך. חתולים יכולים להיות נשאים של פטריות עור ולהדביק אותנו בלי שרואים עליהם דבר.
ד"ר רוזנבלט מסביר כי הפטרייה הנפוצה ביותר מכונה מיקרוספורום והידועה גם כ-ringworm. אצל בני אדם זה מתבטא כטבעת אדומה ומתגרדת. חשוב לבחון האם החתול שלנו נוטה להתגרד באותה הנקודה ולבחון האם מדובר בגירוט טורדני וחוזר.
חיידקים
כמעט כל החיידקים הגורמים למחלות מעיים זיהומיות, כגון סלמונלה, קלוסטרידיום פרפרינגנס, סטפילוקוקוס אאוראוס וחבריהם, יכולים לעבור מחתולים לבני אדם ולהפך. המשמעות היא, שטיפול בחתול משלשל מחייב רחיצת ידיים במים וסבון, לא שונה מהטיפול בילדים משלשלים.
בנוסף לאלה, חתולים מסוגלים להעביר לנו את חיידק הכלמידיה. חיידק זה גורם למחלת הדררת (פסיטקוזיס). היא הרבה יותר נפוצה אצל תוכים, אולם קיימת גם אצל חתולים וגורמת, בין היתר, לדלקות עיניים.
בבני אדם המחלה עלולה להידרדר לדלקת ריאות. הווטרינר יכול לתת לחתול חיסון מרובע, אשר כולל את החיסון המשולש (שהיה נהוג לתת אותו עד כה) והגנה מפני כלמידיה.
מחלה חיידקית נוספת מכונה "מחלת שריטת החתול". המחלה נגרמת מחיידק אשר שוכן בציפורניים ובפה של חלק מהחתולים. סימני המחלה הם סימנים דמויי שפעת קשה עם הגדלה משמעותית של קשרי הלימפה.
אם רופא המשפחה מודע למגע עם חתולים, אין סיבה לדאגה - הטיפול הוא אנטיביוטי. מומלץ, בכל אירוע של שריטה או נשיכה לרחוץ את הפצע היטב במים וסבון.
נגיפים
לחתולים ולבני אדם יש וירוס אחד משותף, והוא משותף גם לכל יתר היונקים - הכלבת. מחלת הכלבת היא מחלה נדירה אך קטלנית. חתולים עלולים להעביר כלבת, למרות השם המטעה. מומלץ (אך לא חובה) לחסן נגד כלבת בגיל שלושה חודשים ואחת לשנה, כל החיים.
בנוסף, ישנה מחלה מאד דומה לאיידס בחתולים המכונה FIV. המחלה לא יכולה לעבור לאף בעל חיים אחר מלבד חתולים, ולכן לא מהווה איום על בני האדם.
ד"ר רוזנבלט מסכם ואומר כי זה לא יהיה נכון לומר שחתולים לא מעבירים מחלות, אולם עם טיפול מונע נכון וקצת ידע כללי, אין כל סיבה לדאגה.