2 מיליון מוסלמים: החאג' בסעודיה מתחיל
בין עולי הרגל שיקיפו את הכעבה במכה נמצאים השנה גם 200 ניצולים וקרובי נרצחים מטבח המסגדים בניו זילנד. איה, שאחיה נהרג כשהתעמת עם היורה: "הוא ילווה אותי כאן כל הדרך"
אף שהוא נושא על גופו צלקות מתשעה קליעים שירה בו הרוצח ברנטון טרנט באותו בוקר נורא, יש דבר אחד שאיתו מתקשה טמל אטקוקוגו להתמודד הרבה יותר: זיכרון פניו של המחבל. העשן המיתמר מאקדחו. המתפללים הנופלים בעודם מנסים לברוח. אחרי שמצא עצמו קרוב כל כך למוות לפני חמישה חודשים, אטקוקוגו מרגיש כאילו נולד מחדש, והוא מודה על כך לאללה. השבוע הוא מתכוון לתת ביטוי לתחושת ההודיה הזו כשישתתף בחאג', העלייה לרגל השנתית למכה שבסעודיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אטקוקוגו בן ה-44, בעלים של חנות קבאב, הוא אחד מ-200 ניצולים ובני משפחה של קורבנות מטבח המסגדים בכרייסטצ'רץ', ניו-זילנד, שהוזמנו לחאג' בסעודיה כאורחיו של המלך סלמאן. המלך משלם בעצמו על נסיעתם ועל שיכונם – חוויה שעלותה יותר ממיליון דולר.
החאג' הוא אחד מחמשת עמודי האיסלאם, וכל מוסלמי הכשיר לכך בגופו נדרש להשתתף בו לפחות פעם אחת בחייו. במהלך חמשת ימי העלייה לרגל מקיפים מוסלמים את האתר הקדוש ביותר לאיסלאם, הכעבה, ומשתתפים בטקסים שמטרתם לטהר את הנפש, לכפר על חטאי העבר, לקרב אותם אל האל ולקדם ענווה ואחדות. מוסלמים רבים חוסכים כסף במשך שנים כדי לעשות את הדרך הארוכה למכה ולהשתתף באירוע.
לפי הרשויות בסעודיה, השנה הגיעו לחאג', שיחל מחר, יותר מ-1.8 מיליון מוסלמים מהעולם – קרוב ל-970 אלף גברים ו-868 אלף נשים. יחד עם האזרחים הסעודים שמתכוונים להשתתף בטקסים יגיע מספר עולי הרגל ליותר משני מיליון.
שגריר סעודיה בניו זילנד, עבד א-רחמן אל סוחייבאני, הסביר את ההחלטה להביא לחאג' את ניצולי הטבח ויקיריהם של הקורבנות בכך שהמלך הזדעזע ממסע ההרג בשני המסגדים ב-15 במרץ, שבו רצח טרנט, אזרח אוסטרלי גזען המאמין בעליונות האדם הלבן, 51 מוסלמים. הרוצח שירה למוות ביום שבת האחרון ב-22 בני אדם באל-פאסו שבטקסס, ארה"ב, הזכיר את הטבח הזה כאירוע שממנו שאב השראה למעשיו.
בכל שנה מזמין מלך סעודיה כמה מאות בני אדם כאורחיו הפרטיים לחאג', ולעתים קרובות הוא בוחר את מי שנפגעו יותר מכול מטרגדיה בשנה החולפת. לפני שבועיים נסע השגריר הסעודי לכרייסטצ'רץ' כדי לחלק למוזמנים את הבגדים הלבנים שילבשו במעמד העלייה לרגל. זו הייתה נקודת הפתיחה: המסע יצא לדרך.
חוסיין נלחם עד הסוף
"זו הזדמנות פז לאנשים להגיע להתעלות רוחנית", אומר גמאל פודה, האימאם של מסגד א-נור, אחד משני המסגדים שהותקפו באותו בוקר נורא במרץ. פודה, בעצמו ניצול של הטבח, יגיע עם קבוצת המוזמנים כמנהיגה הרוחני. הוא מספר שהמסגד שלו לא חזר לשגרה, ושבמוחם של המאמינים שם, כולם, זיכרון הטבח עדיין טרי. "הדבר החשוב ביותר הוא שכל תושבי ניו זילנד, כולל המוסלמים, עמדו יחד נגד השנאה, ואנחנו עדיין אומרים שהשנאה לא תפלג אותנו. נמשיך לאהוב זה את זה".
הניצול אטקוקוגו מספר שבאותו בוקר, כשראה את הרוצח טרנט נכנס למסגד, חשב תחילה שמדובר בשוטר, משום שלבש מדים. מיד אחר כך החל הגזען לירות לירות. אטקוקוגו מצא עצמו ממש מולו, וטרנט ירה כדור לתוך הפה שלו. הלסת שלו נשברה. "אמרתי לעצמי, אלוהים, אני מת", הוא נזכר, "זו הייתה המחשבה הראשונה".
כשאטקוקוגו נפל על הרצפה, הוטלה ידו השמאלית על גופו כך שהגנה על איבריו החיוניים מהכדורים שהרוצח המשיך לירות בו. כשהיה מאושפז בבית החולים בכרייסטצ'רץ' לא הצליח אטקוקוגו לאכול במשך שבוע, ולעמוד על הרגליים וללכת היה מסוגל רק אחרי כמה שבועות. בהמשך עבר שורה של ניתוחים, וכעת הוא מסוגל לצעוד וידו השמאלית חזרה לתפקוד חלקי. צפויים לו עוד ניתוחים, ובמסע לסעודיה מלווה אותו אחיינו בן ה-21.
עוד חברה במשלחת היא איה אל-עומארי בת ה-33, שאחיה חוסיין בן ה-35 היה בין הנרצחים במסגד א-נור. "הייתה לנו מערכת יחסים מאוד טיפוסית לאחים – אח גדול מעצבן, אחות קטנה מעצבנת, אבל בסופו של דבר אוהבים אחד את השני, גם אם לא אומרים את זה במילים. יודעים אתה זה כמו בטלפתיה". היא מספרת שלפי עדי ראיה והסרטון שצילם הרוצח בזמן הטבח, אחיה התעמת איתו וכך אפשר לאחרים לברוח. "הוא נלחם עד לרגע האחרון. זה היה חוסיין, זה היה הטבע שלו".
אל-עומארי אומרת שכשתבקר במכה היא תתפלל עבור הוריה ועבור עצמה ותבקש מאללה שייתן להם אורך רוח כדי להתמודד עם מותו של חוסיין. היא מתכוונת גם להתפלל עבור משפחות אחרות מהמסגד שלה שאיבדו את יקיריהן. דבר אחד היא ודאי מרגישה: אחיה יהיה איתה בסעודיה. "אשא איתי את נוכחותו לאורך כל השהות שלי במכה. הוא איתנו בכל יום, אבל בדרך הזו ארגיש שהוא מלווה אותי".