בקרוב על המדפים: "וודקה צ'רנוביל"
מדענים פיתחו את וודקה "אטומיק" מיבולים שגידלו באזור האסור לחקלאות, ואמרו כי לא זוהתה רדיואקטיביות במשקה. הם מתכוונים למכור אותו לתיירים לצ'רנוביל. ומה הטעם? פירותי משהו
חדש לחובבי האלכוהול: "וודקה צ'רנוביל". חוקרים בריטים סייעו לפתח וודקה לא-רדיואקטיבית מיבולים שגידלו בחווה אזור האתר הגרעיני בצ'רנוביל. את הוודקה הם כינו "אטומיק", ובקרוב הם מקווים למכור אותה לתיירים שנוהרים לאזור בעקבות סדרת המופת של HBO. ההכרזה על הוודקה החדשה נמסרה היום (ה') מאוניברסיטת פורטסמות' שבבריטניה.
צוות המדענים אמנם זיהה רדיואקטיביות מסוימת בדגנים, אבל אמר כי עקב תהליך הזיקוק הרדיואקטיביות היחידה באלכוהול היא איזוטופ פחמן-14 טבעי, "ברמה דומה לזו שניתן למצוא במשקה אלכוהולי רגיל". החוקרים פיתחו את הוודקה מיבולים שגידלו בחווה באזור.
לאחר האסון הגרעיני, פונו כל התושבים שחיו ברדיוס של 30 קילומטרים מהכור. אותו אזור כונה "האזור הסגור של צ'רנוביל" או "אזור 30 הק"מ", אך הקרינה השפיעה על אזור נרחב בהרבה. באזור זה, ובשטחים המקיפים אותו, חקלאות תעשייתית עדיין אסורה.
"לדעתי זהו בקבוק האלכוהול החשוב בעולם כי הוא יכול לסייע לשיקום כלכלי של קהילות שמתגוררות באזורים שננטשו", אמר הפרופ' ג'ים סמית. סמית, שחוקר את הזיהום בצ'רנוביל ב-30 השנים האחרונות, פיתח את המשקה לצד חוקרים מאוקראינה. "זה הבקבוק היחיד הקיים כעת. אני רועד כשאני מרים אותו", אמר.
המדענים אמרו כי הם מקימים חברה בשם "צ'רנוביל ספיריט" למכירת הוודקה ומקווים שהייצור יחל עד סוף השנה. לדבריהם, 75% מהרווחים יועברו לקהילה המקומית ובתחילה קהל היעד יהיה התיירים לצ'רנוביל. "זה לא יותר רדיואקטיבי מוודקה רגילה", הבהיר סמית.
ב-BBC בחנו את הטעם של הוודקה בעזרת ברמן לונדוני. "יש לזה יותר טעמים פירותיים ביחס לוודקה רגילה, אפשר להרגיש את השיפון", הוא אמר והציע "לשלב עם מרטיני או עם שמפניה".
האסון הגרעיני אירע ב-26 באפריל 1986, אז טכנאים בכור מספר 4 ערכו בדיקת מערכות כאשר לפתע הייתה חריגה בזרימת החשמל. הטמפרטורה הגבוהה בליבת הכור הביאה לפיצוץ ענק, שגרם להתכה ופריצה של מעטפת ההגנה של הכור. האש במקום בערה במשך תשעה ימים. על פי ההערכות, האסון בצ'רנוביל שיגר פי 400 יותר חומרים רדיואקטיביים לאוויר מאשר הפצצה בהירושימה ב-1945. מדענים אמרו כי האזור יפסיק להיות רדיואקטיבי בעוד 24 אלף שנים.