בדרך למיתון? הכלכלה הבריטית התכווצה לראשונה מאז 2012
המשק התכווץ ברבעון השני של 2019 בשיעור של 0.2%, זאת לעומת עלייה של 0.5% בתוצר ב-3 החודשים הראשונים של השנה. הנתונים גרועים מהתחזיות המוקדמות של האנליסטים
האם הכלכלה הבריטית בדרך למיתון? לפי נתונים שפורסמו היום (ו') המשק התכווץ ברבעון השני של 2019 בשיעור של 0.2%, זאת לעומת עלייה של 0.5% בתוצר בשלושת החודשים הראשונים של השנה.
הירידות בשווקים: 500 האנשים העשירים בעולם הפסידו 117 מיליארד דולר
צרות בשדרה החמישית: רשת היוקרה בארני'ס בדרך לפשיטת רגל
למדו מוונצואלה: איראן מחקה 4 אפסים מהמטבע הקורס
מיתון מוגדר כשני רבעונים רצופים עם שיעור צמיחה שלילי. לפי התחזיות של השוק המשק הבריטי היה אמור להראות קיפאון בצמיחה ברבעון זה.
אובדן המומנטום הפתאומי מגיע לאחר שחברות רבות ביצעו ספירת מלאי לקראת המועד המקורי של עזיבת בריטניה את האיחוד - ה-29 במרץ. המניות של אותן חברות איבדו 4.4 מיליארד פאונד מערכן ופגעו בצמיחה.
הכלכלה נפגעה גם בעקבות הקדמה של הפסקת הייצור במפעלי הרכב לצורך תחזוקה - מחודשי הקיץ לאפריל. זאת בניסיון להימנע מהפרעות בשרשרת האספקה שהיו צפויות סביב תאריך הברקזיט המקורי. מגזר הייצור, שנהנה משיפור ברבעון הראשון, התכווץ ב-2.3% ברבעון השני, השיעור הגבוה ביותר מאז 2009.
מדובר בנתוני התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) הראשונים מאז נכנס ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון, לתפקידו בחודש שעבר, אז התחייב להוציא את בריטניה מהאיחוד האירופי בדדליין החדש - ה-31 באוקטובר, עם או בלי עסקה שתרפד את המכה. בעוד ברבעון השלישי צפויה התאוששות צנועה, קצב הצמיחה הכללי רושם האטה בצל אי הוודאות הגוברת סביב הברקזיט וההאטה בכלכלת העולם, שנראה שצועדת אל עבר המיתון הראשון שלה מזה עשור.
רבעון נוסף של התכווצות יביא את בריטניה אל סיפו של מיתון טכני. ג'ונסון הבטיח לספק תמריץ פיסקלי כדי לעזור לכלכלה להתמודד עם היפרדות מאירופה ללא עסקת ברקזיט, שעלולה להביא לכך שהבנק של אנגליה יחתוך את שיעורי הריבית, ויצטרף למגמה העולמית אל עבר הקלה מוניטרית.