"החיים כאן יפים": היהודים שנותרו בסוריה
מתוך 30 אלף יהודי סוריה נשארו כ-15 או 20 בלבד. בכתבה שפורסמה ברשת BBC בשפה הערבית סיפרו על ההחלטה להישאר בלי המשפחה: "הנשיא אמר שמגיע לנו יחס שווה"
רשת BBC בשפה הערבית פרסמה אתמול (חמישי) תיעוד מהשכונה היהודית בבירת סוריה, דמשק, שבה נותרו תושבים בודדים בלבד שהחליטו שלא לעלות לישראל.
לפי הכתבה, בשנות החמישים עמדה הקהילה היהודית בסוריה על כ-30 אלף יהודים, ובעקבות מלחמת העצמאות עלו לישראל כ-5,000 מהם. מרבית בתיהם שנותרו מאחור הפכו לבתי מלון, מסעדות וגלריות אמנות. לפי ההערכות, בכתבה צוין כי כלל לא בטוח שיש 10 גברים שיכולים להשלים מניין לתפילה בבית הכנסת.
יוסף המדני, שכל משפחתו עזבה לישראל בשנות התשעים, החליט להישאר בדמשק למרות הקשיים ולנהל חנות למכירת כלי אוכל מזרחיים בשוק של דמשק. "לא רציתי לעזוב, העבודה שלי פה ויש לי כאן חברים", אמר לכתבת.
אלברט ורחל קמע, בני זוג יהודים שנותרו בבירה הסורית, סיפרו בכתבה על הקשיים וההגבלות שהוטלו על הקהילה היהודית לאחר מלחמת העצמאות. "במשך 25 שנים אסרו עלינו להתרחק יותר מחמישה ק"מ מהבירה, והעסקים נפגעו", סיפר אלברט. לדבריו, השלטונות האשימו את היהודים בסוגיה הפלסטינית וכינו את הקהילה "גיס חמישי", ובעקבות ההתנכלויות הדור הצעיר החליט לעזוב.
אך אלברט סיפר כי היחס כלפי הקהילה השתנה דרמטית בשנות השבעים. "הנשיא אמר שצריך לתת לנו את אותו היחס שנותנים לנוצרים ולמוסלמים".
העלייה העיקרית של יהודי סוריה הייתה לאחר מלחמת ששת הימים, ועד שנות התשעים נותרו כ-4,500 יהודים במדינה. הכתבת דינה וואקף הגיעה לשכונת "אל-אמין" בבירה, שבה מתגוררים היהודים האחרונים, וביקרה בבית הספר "בן מימון".
בתיעוד מהמקום, שעל משקופי הדלתות נותרו עדיין מזוזות והקירות מקושטים בציורי בית המקדש, נראה כי בכיתות עדיין מתקיימת הפרדה מגדרית, אך צוין כי לא רק יהודים למדו במוסד במהלך השנים.