תוכנית היועמ"ש: הדלפות יטופלו בכלים פליליים, ללא חקיקה
על פי תוכנית מחלקת ייעוץ וחקיקה של היועץ המשפטי לממשלה, יינתנו הנחיות ברורות לטיפול בהדלפות. עיקר החקירה תתמקד באיתור המדליפים. עיתונאים ייחקרו רק במקרים חריגים
הטיפול בהדלפות ייעשה בכלים פליליים, במיוחד במקרים שבהם מדובר בעניינים של פגיעה בביטחון המדינה. בחקירות משטרה ייבדקו ההדלפות במקרים שבהם הן גרמו לשיבוש של החקירה, כך עולה מהדו"ח השנתי של מחלקת ייעוץ וחקיקה שמתפרסם לראשונה.
על פי הדו"ח ותוכנית העבודה של המחלקה, האמצעים יינקטו לרוב נגד המדליפים בלבד והנחקרים ברוב המקרים יהיו רק החשודים בהדלפה. עיתונאים ייחקרו רק במקרים יוצאי דופן, וגם אז יידעו הרשויות לאזן בין החיסיון העיתונאי לבין צורכי החקירה. עיתונאי יזומן לחקירה רק במקרים חריגים, שבהם הפרת צו איסור פרסום. מי שמטפל בנושא ההדלפות הוא רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, שקבע שכל נושא הטיפול בהדלפות ייעשה באמצעות הנחיות, ולא בדרך של חקיקה.
הדו"ח מתפרסם כחלק ממגמה של הגברת השקיפות והנגשת מידע לציבור על אודות פעילותם של גורמים ממשלתיים בכלל, וגורמי הייעוץ המשפטי לממשלה בפרט.
"חשוב שהציבור יכיר ויידע שמוסד היועץ המשפטי לממשלה זה לא רק תיקי נתניהו, חקירות שרים וח"כים", הסביר נזרי. "לייעוץ המשפטי יש תפקיד מרכזי בכלל הפעילות הממשלתית - הרפורמה בעבירות המתה, הרפורמה בסדר הדין האזרחי, חוק חדלות פירעון, הרפורמה ברישוי עסקים, זכויות יוצרים באינטרנט, הגנה על המדינה בהליכים בינלאומיים - כל אלו נושאים שייעוץ וחקיקה קידמה והובילה בשנה האחרונה".
נזרי הוסיף: "משפטים זה לא מתמטיקה שימושית או פיזיקה גרעינית, ולא אחת הכרעות בשאלות משפטיות נעשות באמצעות איזונים בין זכויות ואינטרסים שונים. מטבע הדברים מתעוררות בסיטואציות מעין אלה מחלוקות, גם פנימיות בתוכנו, ויש מנגנוני הכרעה מסודרים בעניינים המשפטיים, כאשר נושאים מגיעים להכרעת המשנים ליועץ, או היועץ המשפטי לממשלה בעצמו".
המשנה ליועמ"ש רז נזרי
צילום: יואב דודקביץ
מומלצים