ארגון רופאי המדינה: "מתמחי פסיכיאטריה מתפקדים כאחיות וכוח עזר"
מכתב חריף של ארגון רופאי המדינה נשלח למנכ"ל משרד הבריאות ומנהלי בתי החולים הפסיכיאטריים ובו תלונה כי בבתי חולים פסיכיאטריים נוצר מצב שבו מתמחים בפסיכיאטריה, נאלצים למלא תפקידים שאמורים לעשות אחיות, מזכירות רפואיות ואף עובדי ניקיון. יו"ר הארגון: "על הרופאים לעסוק ברפואה, לא יעלה על הדעת שייפלו על כתפיהם משימות נוספות של בית החולים"
האם מתמחים בפסיכיאטריה מתמחים ברפואה? מכתב חריף של ארגון רופאי המדינה נשלח למנכ"ל משרד הבריאות ומנהלי בתי החולים הפסיכיאטריים, ובו תלונות כי המתמחים בתחום, נדרשים למלא תפקידים של כוח עזר סיעודי ואחיות, במקום להתמחות ברפואה.
המכתב נשלח בעקבות מספר אירועים שבהם מתמחים ורופאים נדרשו לעומס עבודה שאינה מתוקף תפקידם בבתי חולים פסיכיאטרים ברחבי הארץ. לאחר שליחתו הנחה הארגון את הרופאים והמתמחים לסרב לבצע את המשימות הללו החל מהאחד בספטמבר, גם אם יידרשו לכך.
קיראו עוד על טיפול פסיכיאטרי בישראל:
פסיכיאטרים בכירים: השירות בקהילה דורש חיזוק מהותי
כך המדינה משחררת חולים פסיכיאטריים מסוכנים לפני הזמן
פסיכולוג או פסיכיאטר ביישובי הפריפריה? חכו לפחות שנה
במכתב נכתב כי "במסגרת ביקורים בבתי החולים הפסיכיאטריים שבה ועלתה תלונה משותפת מצד המתמחים: הם נדרשים לבצע קליטה אדמיניסטרטיבית של המטופלים לרבות הנפקדת מדבקות, פתיחים תיקים וגיליונות רפואיים ומילוי טפסי קבלה".
עוד נכתב כי "הדבר מהווה בזבוז משווע של משאבים רפואיים ואינו חלק מעבודת הרופא והמתמחה בפרט. על משרד הבריאות לפעול ל'סתימת החורים' הללו על ידי קליטת כוח אדם נוסף ולא בדרך של גלגול המטלות על הרופאים".
"סיכון משמעותי למטופלים"
מתמחה בבית חולים פסיכיאטרי במרכז הארץ סיפרה ל-ynet: "בכל מיון כללי יש מזכירות, אחיות ורופאים, אבל במיון הפסיכיאטרי שהוא הרבה יותר נפיץ, יש רק רופא ומאבטח. אין מזכירה רפואית שדואגת לקבלת המטופלים ומדפיסה מדבקות שצריך, אין אח או אחות שייקחו מדדים ויערכו סינון ראשוני כדי להבין מי יותר דחוף ומי פחות. במקום זה, אני נדרשת לעשות הכל".
היא מספרת: "פעם שטפתי את הרצפה כשמטופל הקיא, כי אין כוח אדם לעובדי ניקיון. אני דואגת גם לקבלת המטופלים בכניסה וגם לוקחת להם מדדים. המתמחה והרופא צריך לעשות הכל, ומעבר לזה שזה לא ראוי ולא הולם, יש בזה סיכון משמעותי גם למטופלים וגם לאיש הצוות הרפואי שנמצא במשמרת".
מתמחה נוספת, בת 35 סיפרה: "בלילות אני צריכה לקבל את המטופלים ולהזין את פרטי תעודת הזהות שלהם, אני עושה דברים שהם לא בהגדרת התפקיד שלי וזה בניגוד מוחלט לחוזר מנכ"ל בנושא. קיבלנו הנחיה לעשות רק את העבודה הרפואית שלנו.
היא הוסיפה ואמרה: "התחושה היא שמתייחסים לתחום הפסיכיאטריה כ'חצר האחורית' של מערכת הבריאות. להתנהלות הזו יש השלכות קשות: אני בטוחה שהיו מקרים של אנשים שהגיעו למיון ובגלל שאף אחות לא קיבלה את פניהם, הם הסתובבו והלכו. אם לאדם מסוים יש מחשבות אובדניות – אלו בדיוק המקרים שבהם אנחנו אומרים 'הכתובת הייתה על הקיר'".
במסמך המגדיר את "נהלי אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי" של משרד הבריאות מינואר 2016 הובהר כי: "בחדרי המיון הפסיכיאטריים, מזכירה רפואית היא האחראית לזיהוי המטופל באמצעות תעודה מזהה ורישומו במערכת הרישום הממוחשבת עם כניסתו לחדר המיון, וזאת לפני שאיש צוות רפואי רואה את המטופל ובכפוף למצבו". אלא שבפועל לדברי הארגון, אין מזכירה רפואית למרות שהנוהל מחייב, ומי שמבצע את העבודה אלו הרופאים והמתמחים עצמם.
ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה אמר: "גיליתי בביקורים בבתי החולים הפסיכיאטרים שרופאים נדרשים לבצע תפקידים כגון קליטה ורישום חולים במערכת האדמיניסטרטיבית שאינם חלק מתפקידם, ונועדו לחסוך בהעסקת פקידות בלילות.
"אני דורש שמשרד הבריאות ידאג לאיוש צוות חדרי המיון הפסיכיאטריים במלואו, כמתחייב מהנוהל במשך 24 שעות ביממה. על הרופאים לעסוק ברפואה, והם קורסים מהעומס רק מעיסוק זה. לא יעלה על הדעת שייפלו על כתפיהם משימות נוספות של בית החולים. הדבר עלול לפגוע בשלומם של המטופלים והרופאים".