שתף קטע נבחר
 

גיל המעבר: חשיבות המעקב והטיפול המתאים - למניעת מחלות

עד גיל המעבר, נשים מוגנות הרבה יותר מגברים מפני מחלות בעיקר בזכות ההורמונים השחלתיים. אבל עם כניסתן לגיל המעבר, הגנה זו נפסקת. איך ניתן להתמודד עם התסמינים השונים ולהמשיך לחיות בצורה בריאה?

נשים בישראל חיות בממוצע כ-84 שנים, אך כשליש מחייהן הן נמצאות בסיכון גבוה למחלות שונות לרבות מחלות לב וכלי דם, אוסטיאופורוזיס וסרטן. לעומת גברים, נשים מוגנות לאורך כל תקופת הפוריות שלהן מפני מחלות רבות בזכות הפרשת ההורמונים השחלתיים.

 

סביב גיל 50, עם כניסתן לגיל המעבר, הפרשת ההורמונים נפסקת וללא מערכת ההגנה הזו נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר למחלות שונות כמו מחלות לב וכלי דם, איבוד מסת העצם והתפתחות אוסטאופורוזיס, המובילים לשברים וכן שינויים ברקמות רבות בגוף כמו הפרקים, העור, דרכי המין ודרכי השתן.

 

כדי לתת מענה לתהליכים הטבעיים האלו, על כל אישה לאחר גיל המעבר, לגשת לרופא המשפחה ולרופא הנשים לבדיקות שונות כגון בדיקת לחץ דם, דם סמוי בצואה, כולסטרול, ממוגרפיה, בדיקת צפיפות עצם ובדיקה גניקולוגית מקיפה הכוללת משטח PAP.

 

קיראו עוד על התמודדות עם גיל המעבר:

עלייה במשקל בגיל המעבר: 7 עצות שיעזרו להימנע

המספרים נחשפים: מיליון וחצי נשים בגיל המעבר - רק 40 רופאים מומחים

גיל המעבר: למה הסיכוי למחלות לב בנשים עולה?

 

 

אישה שותה כוס מים (צילום: shutterstock)
גיל המעבר. שיפור באיכות החיים(צילום: shutterstock)

 

טיפולים הורמונליים

האפשרויות הטיפוליות השונות ייבחנו על פי תוצאות הבדיקות, כאשר הגישה הטיפולית הנהוגה היום היא בעיקרה שיפור באיכות החיים באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית והפסקת עישון.

 

טיפולים הורמונליים המחליפים את הפרשת ההורמונים הטבעית שפסקה, הוכחו מחקרית כיעילים ביותר במניעת התופעות הראשונות של גיל המעבר, ובעיקרן תופעות הנקראות תופעות 'ואזו-מוטוריות' ובהן גלי חום, הזעת לילה, הפרעת שינה וירידה בחשק המיני.

 

עבודות רבות הראו כי הטיפול ההורמונלי הוביל למגמת שיפור בתחלואה נוספת לרבות מחלות לב וכלי דם, אוסטאופורוזיס, סוכרת וסרטן המעי הגס. את הטיפול ההורמונלי אפשר ליטול בדרכים שונות, טיפול דרך הפה והעור, יעיל יותר לטיפול בתופעות כלל מערכתיות ואילו הטיפול המקומי, דרך הנרתיק, יעיל לטיפול בתופעות המאפיינות את אברי המין ודרכי השתן.

 

להקפיד על בדיקות שגרתיות. ממוגרפיה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להקפיד על בדיקות שגרתיות. ממוגרפיה(צילום: shutterstock)

 

עלייה בסיכון לחלות בסרטן שד ושחלות

אחרי גיל המעבר הסיכון לסרטן השד והשחלות עולה גם הוא. איתור מוקדם מעלה את הסיכוי לטיפול טוב יותר ולהחלמה, ולכן רצוי לגשת לבדיקות שגרתיות ובהן כאמור ממוגרפיה ובדיקה גניקולוגית, אך גם בדיקת שד אצל כירורג מומחה, ממוגרפיה, בדיקת לב, ריאה ואולטרסאונד גניקולוגי.

 

טיפול הורמונלי שכולל אסטרוגן בלבד, הניתן רק לנשים לאחר כריתת רחם, אינו מעלה הסיכון לסרטן השד. נשים שלא עברו כריתת רחם זקוקות גם לטיפול בפרוגסטרון כטיפול משלים, ואומנם הפרוגסטרון עלול להעלות את הסיכון לסרטן השד, אך בתכשירים הקיימים היום מדובר במינון קל ומסוג שכמעט ואינו מעלה את הסיכון. במקרים שונים, במקום הפרוגסטרון אפשר לטפל בתרופה מקבוצת SERM שאינה מעלה את הסיכון לסרטן השד כלל.

 

מעקב אחר צפיפות העצם

את בדיקת צפיפות עצם לאבחון אוסטאופורוזיס רצוי לבצע עם הכניסה לגיל המעבר, כדי שאפשר יהיה להשוות את תוצאות הבדיקות הבאות למצב ההתחלתי ולקבל תמונה ברורה בנוגע לירידה במסת העצם. יש חשיבות רבה בפעילות גופנית למניעת שברים ובעיקרן הליכה עם משא על הגב כמו תרמיל או בקבוק מים, וכן נטילה של תוספת סידן וויטמין D לשיפור מסת העצם.

 

במקרים בהם חלה ירידה בצפיפות העצם, קיימות תרופות שונות לרבות טיפולים הורמונליים ואחרים הפועלים לעיכוב פירוק העצם וכן טיפול בונה עצם למקרים הקיצוניים. הטיפול באוסטאופורוזיס יעיל במניעת שברים, אך בגלל שהמחלה מתקדמת בשקט, חשוב לבחור בתרופות שהוכיחו יעילות לאורך זמן ומאפשרות התמדה טובה.

 

כיום ישנם מספר טיפולים בוני עצם המאפשרים טיפול אמין ויעיל. מגוון הטיפולים היום מאפשר לאישה לאחר גיל המעבר לשמור על בריאותה ולחיות באיכות חיים טובה, אך הטיפול מוכרח להיות טיפול אישי המותאם לתופעות השונות תוך התאמת הצרכים והציפיות של האישה.

 

פרופ' ברי קפלן, מנהל מחלקת יולדות א' מעייני הישועה, רכז רפואת נשים של מחוז דן פתח תקווה בשירותי בריאות כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גיל המעבר. להצליח לעבור בלי מחלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים