שתף קטע נבחר
 

הדרת גברים שצריכים לחתל תינוק

פינות החתלה בשירותי נשים בלבד, שילוט שמכוון רק לאמהות והתעלמות מקוממת מאבות. המאבק במרחב הציבורי נושא פרי, אבל יש עדיין המון עבודה

 

רכבת נבון ירושלים החתלה גברים ()
שלט לפינת החתלה בתחנת הרכבת בירושלים. לנשים בלבד

דמיינו שנסעתם עם התינוק ברכבת ישראל, או שהגעתם איתו לקופת חולים או לקניון. התינוק עשה את שלו, ועכשיו צריך להחליף לו. אפשרי? אם מדובר על אימא, לרוב אין בעיה. יש בשירותי הנשים מדף החתלה ויש שילוט מכוון. כאשר מדובר על האבא, ואף שהחוק מחייב התקנת פינת החתלה עבור שני המגדרים בכל מקום ציבורי, גופים רבים טרם נערכו לכך, ואין בנמצא פינת החתלה לאב.

 

 

ברור שזה מצב לא ראוי. אבות לא צריכים לחתל את ילדיהם על ספסל. אם יש פינת החתלה מסודרת רק לאם, או אם זה המסר שעובר מהשילוט, המשמעות היא שלחתל הוא תפקידה הבלעדי של האם, והאב משוחרר ממטלה זו.

 

לפני כחצי שנה הוציא משרד הבריאות – לבקשת עמותת "הורות משותפת = טובת הילד" - הנחיה לטיפות החלב, קופות החולים ובתי החולים, לדאוג לכך שיהיו פינות החתלה גם לאבות, לצד שילוט מתאים ולא מגדרי. לפני כחודש פנינו פעם נוספת למשרד הבריאות. התברר שנוסח "כרטיס בריאות הילד" בטיפת חלב פונה רק לאימהות. אבל אנחנו ב-2019 וגם אבות מגיעים עם הילדים לטיפת חלב ולקופות החולים, ולכן ראוי שהפנייה תהיה להורים. לשמחתנו משרד הבריאות טיפל בנושא באופן מהיר ויעיל, והשיב לנו שבקרוב ייצא כרטיס חדש עם נוסח מתאים.

 

עם רכבת ישראל התהליך היה יותר מורכב. בתחנות רבות, בעיקר הישנות, אין כלל פינות החתלה. בתחנות שבהן יש היא לרוב לאימהות בלבד. התמונה המצורפת צולמה בתחנת "נבון" החדשה והמפוארת בירושלים. השקיעו בה כסף רב ועדיין השילוט לפינת ההחתלה פונה לאימהות בלבד.

גן גורו החתלה גברים (נדב כפיר)
שלט א-מגדרי בגן גורו(נדב כפיר)

בסוף 2018 פנינו לרכבת ישראל בנושא. במילים עדינות אציין שלא התלהבו לשתף עמנו פעולה. הנושא הוסדר רק אחרי פנייה למנכ"לית משרד התחבורה קרן טרנר, ולאחרונה קיבלנו תשובה רשמית שלפיה עד סוף 2019 כל נושא פינות ההחתלה והשילוט יתוקן. נמתין בתקווה.

 

בעקבות תלונות פנינו למקומות רבים אחרים, ציבוריים ופרטיים, ולמרבה השמחה זכינו לשיתוף פעולה מהיר: במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, בבית החולים אסותא, בספרייה העירונית במודיעין, ברשות שדות התעופה, ב"באלגן" (משחקיית ילדים באזור יגור) וב"גן גורו" ומשחקייה לגיל הרך בנתניה. השילוט שהיה בהם, של פינות החתלה לאם בלבד, הוחלף - וכיום הוא לא מגדרי.

הפעילות מול הקניונים יותר מורכבת כי יש רבים כאלה ואין גוף אחד שניתן לפנות אליו בנושא. קבוצת קניוני עופר, קניון הדר בירושלים, שבעת הכוכבים, קניון ראש פינה, גרנד קניון חיפה, ארנה הרצליה, נתנאל בשדרה, מבנה חולון, TLV תל אביב ורבים אחרים שאליהם פנינו הסכימו שאכן ראוי שיהיו פינות החתלה גם בשירותי הגברים או לחילופין פינת החתלה משותפת, ושהשילוט לא יהיה מגדרי.

קניון עזריאלי החתלה גברים (גיא רוה)
קניון עזריאלי. מחכים לשיתוף פעולה(גיא רוה)

בחלקם הנושא כבר טופל, בחלקם מטופל בימים אלו. לצידם יש גם קניונים שלא הסכימו לשתף פעולה: לא השיבו או שבחרו להתחמק. למשל, קבוצת קניוני עזריאלי, דיזנגוף סנטר ורשת יס פלאנט.

 

ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך, פרסם לאחרונה פוסט שבו ציין שהעירייה מקדמת חניות מיוחדות בצבע ורוד לנשים בהריון. החניות ימוקמו ליד טיפות החלב וקופות החולים בעיר, עם שילוט של אם וילד. על פניו, כל עוד אכן מדובר רק על תקופת ההיריון, אין כל בעיה. אלא שהתברר שהכוונה הייתה שהחניות ישמשו את האימהות גם לאחר הלידה.

 

בעקבות התגובות הרבות לפוסט הבין קינסטליך שהעירייה טעתה. הוא הודה, התנצל באופן מעורר כבוד, וכתב שצבע החניות ישונה יחד עם השילוט המגדרי. למדנו שערים נוספות כגון חדרה ושדרות מקדמות רעיון זה, ואנו תקווה שהנושא המגדרי יילקח בחשבון.

החתלה גברים (לאה רודריגז)
רק אמהות דואגות? שלט באתר בנייה בירושלים(לאה רודריגז)

הדבר המשמח בפעילות הוא לראות עוד ועוד אנשים שאכפת להם מהשילוט המגדרי סביבם. אין ספק שהשילוט של חברת הנדל"ן "אביב שבתאי יוסף בע"מ" בירושלים (בתמונה למעלה) בעייתי וצורם. פנינו לחברה שלא התלהבה לשתף פעולה, אך לאחר שעיריית ירושלים התערבה נמסר לנו שהשילוט הוסר.

 

בחופשה רובכם מסתובבים במוזיאונים, קניונים, חנויות, משחקיות לילדים, ספריות, שדות תעופה, טיפות חלב, קופות חולים וכו'. תנו מבט, ואם צריך - צלמו ועדכנו אותנו (guyraveh04@gmail.com). אנחנו ננסה לטפל.

 

  • גיא רוה הוא יו"ר עמותת "הורות משותפת = טובת הילד"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים