תיעוד מתרגיל ענק: 11 מדינות מסייעות לישראל מהים ברעידת אדמה וצונאמי
התרגיל הבינלאומי, שכלל כוחות מ-11 מדינות שונות, היה הגדול ביותר שחיל הים הוביל. בהתחשב בכך שישראל מוקפת אויבים, עיקר הסיוע הלוגיסטי והרפואי יגיע מהים. "נושאת מטוסים קטנה יכולה להביא מה שמטוס יביא ב-54 גיחות"
תיעוד מהתרגיל הנרחב שהוביל חיל הים (צילום: דובר צה"ל)
"התרגיל הימי הבינלאומי הגדול ביותר שחיל הים הישראלי הוביל עד כה": כך תיאר היום (שני) בצהריים, מפקד בסיס חיפה בחיל הים, תת אלוף גיל אגינסקי, את "נחשולים אדירים", אימון ראשון מסוגו שישראל אירחה והסתיים בסוף השבוע האחרון, בתום שבוע של תרגולות בהשתתפות 11 מדינות.
התרגיל דימה התמודדות הומאניטרית עם תרחיש של רעידת אדמה רבת עוצמה, בהיקף של כשבע דרגות, שתזרע הרס רב בישראל ותגרור עשרות אלפי נפגעים, בהם הרוגים רבים, תוך פגיעה בתשתיות לאומיות ובנכסים אסטרטגיים.
התרגיל כלל גם תרחיש של גל צונאמי ענק, שיפגע במישור החוף, ואחריו כוחות חיל הים יחלו בבדיקה מהירה של הערכות הנזק ובחירת הנמל המועדף להכניס דרכו את העזרה שבדרך, כשער ימי למדינת ישראל.
הציים של יוון, צרפת וארה"ב שלחו לתרגיל שעיקרו התקיים בנמל חיפה, כלי שיט בהם ספינות גדולות ונחתות בעוד יתר המדינות שהשתתפו כצופות, התמקדו בנושא תיאום הסיוע לזמן אמת ומתן מידע מנסיונן, בהן גרמניה, איטליה, קנדה, צ'ילה וקפריסין. מבחינת חיל הים, שייטת ספינות הטילים הייתה המרכזית שהשתתפה בתרגיל, עם ספינת נירית ושתי ספינות סער 5.
לפי הסטטיסטיקה, אחת ל-100 שנים ישנה רעידת אדמה משמעותית באזור, והאחרונה שקרתה בישראל התרחשה ב-1927. מאחר ושתיים מהמדינות שמקיפות את ישראל הן מדינות אויב ומתוך הנחה שגם מצרים וירדן ייפגעו ברעידת אדמה שכזו, ישראל תהיה למעשה אי באירוע קטסטרופלי מסוג זה, ולכן עיקר העזרה הבינלאומית תגיע דרך הים, ומיעוטה מהאוויר.
"נושאת מטוסים קטנה יכולה להביא פעם אחת את מה שמטוס תובלה C17 יביא ב-54 גיחות", הסביר תא"ל אגינסקי, "תרגלנו גם הבאת סיוע מהאוויר, אבל באירוע שכזה נצטרך להביא דברים שאפשר להוביל דרך הים כמו ציוד הנדסי כבד ובתוכו מנופים ודחפורים לפינוי וטיפול באתרי ההרס הרבים".
מתכנני התרגיל לא התחילו מאפס, והוא התבסס על לקחי התחקירים מהאירוע הדומה האחרון שהתרחש ושבסיוע הבינ"ל עבורו השתתפו גם פיקוד העורף וחיל הרפואה מישראל – רעידת האדמה הגדולה בהאיטי, שגבתה את חייהם של כ-200 אלף איש, פגעה בשלושה מיליון איש וזרעה הרס במאות אלפי מבנים.
"גם אז השתמשו בתווך הימי כמוקד עצמאי לסיוע, עם בית חולים ימי שלא תלוי בתשתיות ביבשה", הסבירו בחיל הים, "בכך אנו יוצרים בסיס לוגיסטי בים, ובתרגיל אצלנו תרגלנו גם את המענה לפגיעה בכבישים ישראלים, מחיפה דרומה – נחתות הגיעו לקו החוף והורידו ציוד חילוץ וסיוע ללא תלות בנמל. כשאתה פועל בקואליציה שכזו, השלם גדול מסך חלקיו וזה יכול להיות רלוונטי גם לתרחישים כמו שריפות ענק או טביעת כלי שיט. תרגלנו שיתוף פעולה בין-ארגוני, עם רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון, נמל חיפה, בית חולים רמב"ם, אגף הטכנולוגיה ולוגיסטיקה בצה"ל ומשרד החוץ – כל אחד עם תפקידו ואחריותו".
תיעוד מתוך התרגיל הימי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים