תושבי עפולה על סערת ההפרדה: "אנחנו לא קיצונים"
החלטת ביהמ"ש לאסור את קיומו של האירוע החרדי המופרד בעיר כמעט ועלתה לשר סמוטריץ' בתפקידו - אולם נראה שהדעות של תושבי העיר אינן נחרצות כשלו. לדעת התומכים בקיום המופע "גם ככה החילונים לא ישתתפו בו, אז למה לא להניח לדתיים", ואחרים דווקא משוכנעים: "הכול פוליטי"
רבים מהתושבים שאיתם שוחחנו, בעיקר במרכז ההיסטורי של עפולה, סירבו להזדהות בשמם או להצטלם. חלק ניכר מהם - דתיים וחילונים כאחד - חושב שההחלטת בית המשפט הייתה שגויה, ושניתן היה להניח לציבור החרדי בעיר לנהוג באירוע כפי שהיה רוצה.
אורי לוי ממגדל העמק שעובד בעפולה, תכנן להגיע למופע עם ילדיו בני 14 ו-16. לדבריו, הם התאכזבו מאוד מביטולו. "אני לא יודע מה החוק אומר, אבל לא כל אירוע לציבור החרדי צריך להיות בעייתי ולא מקובל", ציין. "אתה רואה את זה בכל יום בתקשורת - גל של שנאה כלפי חרדים. כל מי ששונא חרדים מקבל יותר מנדטים, לצערי זה המצב. יש לי משפחה חילונית, אני עושה אצלם שבתות, אנחנו הולכים לאירועים שלהם, אנחנו לא קיצונים. צריך לקבל את זה באהבה, כמו שאני מקבל את האחר. אז שיעשו לנו אירוע, מה קרה? שגם אנחנו נהנה קצת. אנחנו לא משלמים מיסים? שייתנו לנו ליהנות".
ישי אוחיון, בעל חנות ממתקים במרכז העיר, מאמין גם הוא שהפוליטיקאים הם אלה שבוחשים באירועים בעפולה - וגורפים מנדטים. "הנושאים הללו עולים לפני הבחירות, כמו מכירת הבתים לערבים פה בעפולה. הרבה פוליטיקאים כמו לפיד ואחרים חוגגים על זה. אותנו זה לא מעניין - אותנו מעניין שמגיע לנו תרבות. אני חרדי, יש לי עסק ואני משלם ארנונה ומס כמו כולם. מגיעה לי תרבות כמו שאני רוצה".
לדבריו, "קנינו כרטיסים, ומתסכל מאוד שקובעים לנו איך להתנהג ושתהיה ערבובייה בהופעה. הנשים שלנו דווקא רוצות שיהיה בנפרד. מה שקורה הוא שבאות נשים שבכלל לא מייצגות אותנו והן מחליטות שלא תהיה הפרדה. זו בעיה".
"התנשאות גועלית של שדולת הנשים"
גם תושבת האזור ילנה דמיטרייב מאמינה שהציבור הדתי זכאי להופעה בתנאים שבהם הוא בוחר. "אנחנו לא חייבים ללכת להופעה הזו. אם הם רוצים להשתתף ולצאת סוף סוף מהבית, אז למה לא? אנחנו החילונים לא מגיעים לשם, אז זה לא צריך להפריע לנו. אם ייכפו עליי הפרדה באירוע של הציבור החילוני, בוודאי שזה יפריע, אבל במקרה הזה אני לא חושבת שזה צריך להפריע למישהו או לפגוע בהתנהלות הנורמלית של החיים משני הצדדים".
יועץ התקשורת של עיריית עפולה, אחיקם משה דוד, נכח שלשום בבית המשפט במועד קבלת ההחלטה. אתמול הוא פרסם פוסט שבו כינה את הדיון המשפטי "פרובוקציה" ואת חברות שדולת הנשים "זחוחות ותאבות תקשורת".
לדבריו, "מה שקרה אתמול בבית המשפט זו הדרת הנשים. שדולת הנשים אמרה לאותן נשים חרדיות שהן לא יוכלו לקבוע לעצמן איך לחגוג. אין יותר הדרת נשים והשפלת נשים מזה. זו התנשאות גועלית, הן גרמו צער רב לנשים רבות".
בתוך כך, ראש העיר אבי אלקבץ נפגש מוקדם יותר עם נציגים חרדים מעפולה בניסיון לקיים את האירוע למרות המגבלות שהטיל בית המשפט. "לפי שעה אנחנו לא יודעים אם האירוע יתקיים במתכונתו או לא", אמר היועץ משה דוד, "אבל מה שברור, זה שאף חילוני לא היה מגיע ולא היה שומע על האירוע אלמלא הדיון המשפטי. אנחנו עדיין בשיחות לראות מה אפשר לעשות, כי מגיע לציבור החרדי ליהנות כמו שנהנו הרבה אנשים בעפולה בקיץ האחרון".
גם לדעתו של משה דוד האירוע המדובר זכה לחשיפה גדולה בגלל מערכת הבחירות. "יכול להיות שיש גורמים פוליטיים שמושכים בחוטים. גם הסיפור של הפארק (בית המשפט חייב את העירייה לאפשר כניסה לכל מי שמעונין בכך, ולא רק לתושבי העיר, א.ר) היה מורכב. לצערי גם כאן לא היתה רגישות לרצון של תושבי עפולה ששילמו על הפארק מכיסם הפרטי. אנחנו מקבלים את החלטת בית המשפט ומקווים שבעתיד התקנות יאפשרו לנו לתת עדיפות לתושבי עפולה.
"גם בעניין הפארק גורמים פוליטיים נכנסו באמצע. אין קשר למתיחות בין ערבים ויהודים. זו המצאה פוליטית מוחלטת של גורמים פוליטיים מימין ומשמאל. עפולה עיר מקסימה ומתפתחת וכולם מוזמנים", אמר.
"אפשר לעשות הכל - אבל לא בכספי ציבור"
מי שאחראית במידה רבה לפסיקה היא חברת מועצת עיריית עפולה נגה שרון (יש עתיד). לדבריה, היא פעלה בתחילה בערוצים הרגילים מול ראש העירייה, היועץ המשפטי ומבקרת העירייה, אך לא זכתה להתייחסות. בהמשך לקחה שדולת הנשים את הנושא לטיפולה ופנתה לבית המשפט. לדברי שרון, למרות התחושה שברחוב מתנגדים לצעד, היא מקבלת תגובות תמיכה - כולל מדתיים ודתיות - ומאמינה שפעלה כשורה.
"ההחלטה אומרת שגם אם המגזר רוצה אירוע בהפרדה, החוק גובר על הרצון. אפשר לעשות הכול, אבל לא בכספי ציבור ולא במרחב הציבורי. אם יש חוק, אז אני כאשת חוק לא יכולה לתת לעבור עליו. לראיה, גם ראש העירייה בבית המשפט אמר שיש חוק, והם לא יודעים איך לאכוף אותו, אז השופט נתן להם כלים. החוק אומר שהפרדה לא אפשרית באירוע ציבורי שממומן בכספי ציבור".
לצד הבעת התמיכה בשרון נשמעו גם אמירות אחרות: "מחול השדים התחיל לפני בית המשפט. התחילו קריאות נגדי בפייסבוק, המון תגובות מתלהמות. אני מניחה שחלק גדול מגיע מהמקורבים והסובבים את הקואליציה בעיר, באמת כאלה שכואב להם".
גם שרון מאמינה שרבים מהנושאים שעלו באחרונה לכותרות בעפולה נועדו לעורר עניין לקראת הבחירות שבפתח, וגם לקראת הבחירות המוניציפליות הבאות. "כשאתה נותן לציבור מסוים כספי ציבור, על חשבון החוק, אתה קורץ ואומר שאתה כאן בשבילם, ואתה רוצה שהם יהיו בשבילך עוד תקופה מסוימת. זה לא מאהבת מרדכי, יש כאן הבטחת בחירות ועל כך נבחר ראש העיר. כנראה שיש עניין גם עם משרד הפנים, כי סגן ראש העיר הוא מש"ס - מפלגה שהצטרפה לקואליציה לטובת ציבור מסוים".