שתף קטע נבחר

הנער גורש לפיליפינים: "התחננתי להישאר, אבל זרקו אותנו למטוס"

רוהן פרז בן ה-13, שנולד בישראל ובית הדין אישר כי יגורש עם אמו לארצה, סיפר: "אמרתי להם שאני רוצה להישאר פה, לא עשינו כלום רע". אמו השתוללה שלשום במטוס והגירוש עוכב, אך אמש לקראת חצות הם המריאו לבנגקוק

  

 

רוהן פרז, הנער בן ה-13 שגירושו לפיליפינים ביחד עם אמו רוזמרי אושר והוא הורד ברגע האחרון מהמטוס לאחר שאמו רוזמרי השתוללה, סיפר אתמול (שני) בבכי: "אמרתי להם שאני מתחנן להישאר פה". השניים המריאו לארצם בטיסת אל על שיצאה לבנגקוק בשעה 23:23. מאחר והאם השתוללה במטוס בפעם הראשונה שניסו לגרש אותה ואת בנה, הצמידו להם הפעם שתי פקחיות מטעם רשות האוכלוסין וההגירה בנוהל שנקרא "טיסה בליווי".

 

בשיחת טלפון שקיים בצהריים ממתקן המעצר "יהלום" בנמל התעופה בן גוריון, הוסיף רוהן כי שלשום, לאחר שבית הדין לעררים בתל אביב דחה את הערעור שהגיש ביחד עם אמו על ההחלטה לגרשם, הם הובהלו ממתקן המעצר, שבו שהו מאז שנעצרו בביתם שבדרום תל אביב ביום שלישי שעבר, היישר למטוס.

דיון בבית הדין לעררים בתל אביב על גירוש אם ובנה לפיליפינים (צילום: מוטי קמחי)
רוהן פרז. "אין להם לב, חושבים רק על חוקים" (צילום: מוטי קמחי)

"אתמול הם פשוט זרקו אותנו", סיפר רוהן על הניסיון לגרשם בטיסה שהייתה אמורה להמריא להונג קונג ב-22:35, אך בשל המהומה שנוצרה היא המריאה בלעדיהם רק ב-23:17. "הזיזו אותנו לשדה התעופה בלי כלום. לפני זה ביקשנו להתקשר ולא נתנו לנו. הם פשוט זרקו אותנו למטוס בלי כלום. אמרתי להם - אני רוצה להישאר פה, לא עשינו שום דבר רע".

 

מחר היה אמור להתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב דיון בערעור שהגישו האם והבן באמצעות עורכי דינם כרמל ובעז בן צור. זו הפעם הראשונה שילד לעובדת זרה שלומד בבית ספר גורש במסגרת מבצע הגירוש של כ-100 עובדות זרות, רובן מהפיליפינים, וילדיהן שנולדו וגדלו בישראל.

דיון בבית הדין לעררים בתל אביב על גירוש אם ובנה לפיליפינים (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

רוזמרי ויוהאן פרסא ()

רוזמרי ויוהאן פרס במתקן רשות ההגירה בבית דגן ()
רוזמרי ורוהן במתקן המעצר

אתמול הגיעו כמה מחבריו של רוהן ופעילים נגד הגירוש להפגין מחוץ למתקן שבו הוא עצור ביחד עם אמו. ח"כ עופר כסיף (חד"ש) ניצל את חסינותו הפרלמנטרית וביקר אותם. כסיף סיפר כי רוזמרי אמרה בפגישה שמאיימים עליה שיכפתו אותה באזיקים ויטיסו אותה בכוח. כסיף הוסיף כי רוהן שאל: "אני לא מבין, השופטים הם רובוטים? אין להם רגשות?" ואמר כי הוא רק רוצה שיתנו לו לפגוש את החברים שלו. "אין להם לב, הם רק חושבים על חוקים", אמר רוהן בהתייחס לשופטים. "לא אכפת להם איך אנחנו מרגישים".

 

עובדי המתקן סירבו לבקשתו של כסיף להכניס למתקן אוכל וממתקים עבור השניים. כסיף אמר: "פגשתי ברוזמרי וברוהן, שניהם בוכים ללא הפסקה. המעבר עבורם יהיה אסון. אני קורא לשר הפנים אריה דרעי להתעשת ולעצור את הטרגדיה הזאת". במקביל, הנהגות הורים בבתי ספר בתל אביב שלחו פעם נוספת מכתבים לנשיא המדינה ראובן ריבלין, לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הפנים אריה דרעי, בבקשה לבטל את מבצע הגירוש.

 

לאחר הגירוש אמר כסיף: "זהו ביטוי של רוע טהור מצד מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, פרופ' שלמה מור-יוסף, שר הפנים אריה דרעי 'מגן השקופים' ופקידיהם. בדרך לגירוש בטרם הכרעת שופט, הם דאגו לכלוא אותם, למנוע מהם לקחת מזוודות, לאסור על הילד להיפרד מחבריו, לסכל את ביקורי אצלם לבדוק לשלומם ולבסוף אפילו למנוע הכנסה של קצת שוקולד לילד שהואבס בגלולה המרה ביותר בחייו".

 

 

"היכן הלב הרחום של מדינת ישראל?"

"הילדים שלנו והחברים שלנו עוברים סיוט של החופש הגדול", כתבו. "נדמה לנו שאנחנו חיים בתוך חלום בלהות. מה שהיה אמור להיות חופשת קיץ מהנה הפך לקיץ שחור משחור. אנחנו, כהורים בבתי ספר בתל אביב, המומים וכואבים לגלות שכך נהוג במדינתנו שלנו, מדינת ישראל. רוהן, שגדל והתחנך בתל אביב, לצד הילדים שלנו, הועלה באישון לילה על מטוס למקום שמעולם לא היה בו. ביתו הוא כאן, בתל אביב. בה הוא חוגג את חגי ישראל, לומד לשון, חשבון ותורה".

 

"היכן הלב הרחום של מדינת ישראל?", הוסיפו ההורים. "היכן האמפתיה, קבלת הזולת והאחר? הכיצד מדינתנו שלנו יכולה להמיט על ילדים אלו את גורלם? אלו הם ילדים שלא הפרו שום חוק, הם נולדו לתוך מציאות וכעת נוצרו נסיבות שלא ניתן להתעלם מהן. אנו קוראים לך לפתוח את ליבך ולהעניק לילדים האלה את זבת החלב והדבש עליה כולנו חונכנו".

 

רוזמרי (42) נכנסה לישראל בשנת 2000 כעובדת זרה בתחום הסיעוד. כעבור שבע שנים נפטרה מעסיקתה האחרונה ומאז היא שוהה בישראל שלא כדין. כיום היא עובדת בישראל בניקיון. היא מספרת כי לא יצאה מישראל לאחר סיום העסקתה החוקית משום שרצתה שבנה, שלומד כיום בבית הספר "ביאליק-רוגוזין" בתל אביב, יחיה בישראל, וכי אין לה אף קרוב במדינת מוצאה. האב הוא אזרח טורקיה שחזר למדינת מוצאו.

אופרסינה ומייקל ג'יימס קוואנקה אחרי השחרור ()
אופרסינה ומייקל ג'יימס קוואנקה

מחאה נגד גירוש פיליפינים עובדים זרים  (צילום: מוטי קמחי)
מחאה נגד גירוש הפיליפינים(צילום: מוטי קמחי)

זו המשפחה השלישית שבה יש ילד בגיל בית ספר שנעצרה מאז החל המבצע לגירוש כ-100 עובדות זרות בלתי חוקיות וילדיהן שנולדו וגדלו בישראל, לפני כשלושה שבועות. השתיים האחרות הן אם ובנה - אופרסינה ומייקל ג'יימס (12) קוואנקה, שמחכים להחלטה בערעור על גירושם, ואם ושני ילדיה - ג'רלדין, קיאן (10) וקתרין (5) אסטה, שבית הדין לעררים בתל אביב אישר את גירושם עד לאמצע ספטמבר והם מתכוונים לערער לבית המשפט המחוזי בעיר.

 

בחודשים האחרונים החלו ברשות האוכלוסין וההגירה בגל מעצרים של עובדות זרות לא חוקיות, רובן מהפיליפינים, ותמורת שחרורן בחזרה לילדיהן חייבו אותן לחתום על מסמכים שעל פיהם יעזבו את הארץ ביחד איתם עם תום שנת הלימודים. מדובר בעובדות שחלקן נמצאות שנים רבות בישראל ללא מעמד.

 

ב-2010 הוחלט להשאיר בישראל ילדים מעל גיל חמש שנולדו בארץ, ביחד עם משפחותיהם. הילדים המועמדים לגירוש כעת הם אלה שב-2010 היו בני פחות מחמש, אך היום חלקם כבר בני יותר מ-13.

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר כי "מדובר באזרחיות זרות השוהות בישראל תקופה ארוכה מאוד בניגוד לכל דין וללא כל מעמד מוסדר. בחלק מהמקרים, אם לא ברובם, אבות הילדים ממתינים להם במדינת המוצא לאחר ששבו לשם. העובדות האמורות נעצרו במהלך השנה בגין שהייה בלתי חוקית אך מתוך התחשבות ורצון לבוא לקראתן, התקבלה החלטה עקרונית לאפשר לילדיהן לסיים את שנת הלימודים כראוי ושהאימהות תכבדנה את הסיכום, תצאנה מרצונן יחד עם ילדיהן ותחזורנה לביתם (ללא 'גירוש'). אנו מצרים על הניסיון הבלתי פוסק לנצל לרעה את ההחלטה המתחשבת".


פורסם לראשונה 12/08/2019 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
רוהן פרז בן ה-13
צילום: מוטי קמחי
מומלצים