שתף קטע נבחר

 

"ספרטה הקטנה" של המזה"ת מתרחקת מטראמפ

האם תוקפנות איראן במפרץ הפרסי משתלמת? איחוד האמירויות עודדה את טראמפ לנקוט בקו תקיף נגד איראן – אך כעת חוששת מעימות ישיר ומשמיעה טון פייסני כלפי יריבתה. גם נסראללה איים: "אם תפרוץ מלחמה, מה יישאר ממגדלי הזכוכית שלה?"

דונלד טראמפ מכלית מוחמד בן זאיד אאל נהיאן  (צילום: EPA, AP)
טראמפ ויורש העצר של אבו דאבי, הנסיך מוחמד בן זאיד אאל נהיאן(צילום: EPA, AP)

כשארה"ב מנסה לגייס בימים אלו עוד ועוד מדינות לכוח אבטחת השיט במפרץ הפרסי מפני פעולותיה התוקפניות של איראן, מדינה אחת בולטת בהיעדרותה. איחוד האמירויות הערביות, שהתנגדה בחריפות להסכם הגרעין עם איראן ועודדה את הנשיא דונלד טראמפ לפרוש ממנו בשנה שעברה, משמיעה לאחרונה טון פייסני יותר. היא אף שלחה בחודש שעבר משלחת לטהרן, לשיחות בנושא אבטחה משותפת של השיט במפרץ – בניגוד לגישת ממשל טראמפ שקוראת לבידוד משטר האייתוללות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

איחוד האמירויות היא בעלת ברית חשובה של ארה"ב. לפי ה"וושינגטון פוסט" שר ההגנה לשעבר, ג'ים מאטיס, כינה אותה בעבר "ספרטה הקטנה" בשל הסיוע החשוב שהעניקה לצבא האמריקני במאבקו בדאעש וכן במשימותיו במדינות אחרות כמו אפגניסטן. רוב ההפצצות האוויריות נגד דאעש בעיראק ובסוריה, בוצעו על-ידי מטוסי קרב שהמריאו מבסיס א-דפרה ליד אבו דאבי, אחד ממרכזיו החשובים של צבא ארה"ב במזרח התיכון.

 

תקיפה במפרץ: אש במכלית נורבגית ביוני    (צילום: pressTV)

תקיפה במפרץ: אש במכלית נורבגית ביוני    (צילום: pressTV)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ב"וושינגטון פוסט" דיווחו כי באיחוד האמירויות חוששים יותר ויותר ממלחמה שתפרוץ עם איראן ואשר תפגע אנושות בכלכלתה – כלכלה שנשענת רבות על המסחר העובר במצר הורמוז. במדינה חוששים גם כי במקרה של עימות עם איראן, רבים מהזרים בה – שמהווים 90% מהאוכלוסייה ובלעדיהם שירותים בסיסיים כמו אלו שמספקים בתי החולים והמשטרה לא יתפקדו – ינטשו.

 

גורמים אמירתיים, ששוחחו עם העיתון בעילום שם, אמרו כי על-אף שבעבר עודדה איחוד האמירויות את ארה"ב לנקוט בקו תקיף יותר כלפי איראן, היא לא רצתה בעימות החריף שנראה לאחרונה באזור. אחרי פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין, איחוד האמירויות קיוותה לפי הגורמים שאיראן תחזור לשולחן המשא ומתן. במקום זאת, טהרן פתחה בקמפיין תוקפני, שכלל אף תקיפה של כמה מכליות נפט סמוך לאחד מנמלי איחוד האמירויות.

  (צילום: shutterstock)
נמל פוג'יירה באיחוד האמירויות, שלידו הותקפו כמה מכליות. ארה"ב האשימה את האיראנים(צילום: shutterstock)

  ()

"איחוד האמירויות לא רוצה מלחמה. הדבר החשוב ביותר הוא הביטחון והיציבות והבאת שלום לאזור הזה של העולם", אמר לעיתון גורם במדינה, כאמור בעילום שם. בדיווח ציינו כי אחד הדברים שעורר את חששם הרב של פקידי השלטון בה הייתה הצהרתו של טראמפ ולפיה הוא היה במרחק של עשר דקות מתקיפה באיראן בתגובה להפלת המל"ט האמריקני לפני כחודשיים, אך ביטל אותה ברגע האחרון. איחוד האמירויות – נטען בדיווח – לא עודכנה כלל על אפשרות לתקיפה כזו.

 

"האינטרסים של איחוד האמירויות מתרחקים מהיעדים של ארה"ב", אמר לעיתון תיאודור קרסיק ממרכז לחקר מדינות המפרץ שמושבו בוושינגטון. "האם היא החוליה החלשה במדיניות 'הלחץ המקסימלי' של טראמפ? ייתכן שכן".

 

גם נסראללה מאיים

האיום כלפי איחוד האמירויות נשמע לאחרונה גם מפיו של חסן נסראללה, מזכ"ל חיזבאללה, מבעלי הברית החשובים ביותר של טהרן. "מה יישאר ממגדלי הזכוכית של איחוד האמירויות אם תפרוץ מלחמה?", תהה נסראללה בנאום שנשא בחודש לשעבר.

דונלד טראמפ מכלית מוחמד בן זאיד אאל נהיאן  (צילום: AP)
"הרחיק לכת וטעה בחישוביו". אאל נהיאן עם טראמפ בבית הלבן. ארכיון(צילום: AP)

באיחוד האמירויות אף היה מי שהשמיע ביקורת כלפי יורש העצר של אבו דאבי, אחת הנסיכויות שמרכיבות את המדינה, ומי שנחשב למנהיג דה-פקטו שלה. מוחמד בן זאיד אאל נהיאן, כך טען איש עסקים מהאמירויות, שגה בשיקוליו. "נראה שהם הרחיקו לכת, ולא חישבו נכונה את ההשלכות", אמר אותו איש עסקים, ששמר על אנונימיות מחשש שביקורתו תפגע בו.

 

איחוד האמירויות מכחישה כמובן שהיא מתרחקת מהברית עם ארה"ב נגד איראן, וטענה שהמשלחת שהגיעה לאחרונה לטהרן לא עסקה במשבר באזור ודנה בכלל בזכויות הדיג במצר הורמוז. עם זאת, ביטוי נוסף להתרחקות הזו הגיע בצמצום מעורבותה לאחרונה בקואליציה הסעודית שנלחמת בחות'ים בתימן – מיליציה שיעית שבסיוע איראן השתלטה על חלקים נרחבים בצפון תימן, כולל הבירה צנעא. לטענת איחוד האמירויות, מטרת צמצום הכוחות היא לסייע בשיחות השלום שמוביל האו"ם.

 

משבר בקואליציה הסעודית בתימן 

בהתפתחות נוספת בתימן, כוחות אחרים שעד כה היו בעלי בריתה של הקואליציה הסעודית במאבק נגד החות'ים – הבדלנים בדרום תימן שפועלים לעצמאות חלק זה של המדינה – השתלטו על ארמון הנשיאות ועל בסיסי צבא בעיר הנמל עדן. עיר זו הפכה לבירה הזמנית של ממשלתו התימנית של הנשיא עבד רבו מנסור האדי, שבה תומכת הקהילה הבינלאומית, ובכללה ארה"ב.

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: AFP)
לוחמי ארגון הבדלנים של דרום תימן בעיר עדן(צילום: AFP)

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: AP)
(צילום: AP)

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תימן כוחות הבדלנים בדרום המדינה השתלטו על העיר עדן  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מי שמאמן את הכוחות הבדלניים הללו, המכונים "כוח חגורת הביטחון", היא איחוד האמירויות. כך נוצר למעשה מצב מוזר ביותר שבו כוחות הנתמכים על-ידי איחוד האמירויות נאבקים בכוחות הקואליציה הסעודית, שבה חברה איחוד האמירויות.

 

ממשלתו של האדי האשימה את הבדלנים בדרום ואת איחוד האמירויות בתכנון "הפיכה צבאית" נגדה. בארגוני הבדלנים טענו לעומת זאת כי היו חייבים לפעול נגד הממשלה התימנית, שכן זו התכוונה לטענתם לחסל את מנהיגיהם.

מוחמד בן זאיד אאל נהיאן יורש העצר של אבו דאבי נפגש עם מלך סעודיה ב מכה המלך סלמאן (צילום: AFP)
המלך סלמאן (שמאל) ואאל נהיאן במכה, אתמול(צילום: AFP)

מוחמד בן זאיד אאל נהיאן יורש העצר של אבו דאבי נפגש עם מלך סעודיה ב מכה המלך סלמאן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סעודיה מנסה בימים אלו לקדם דיאלוג בין הבדלנים ושותפיהם לשעבר בממשלה התימנית. אתמול (ב') נפגש בעיר מכה יורש העצר של אבו דאבי, מי שכאמור נחשב למנהיג דה-פקטו באמירויות, עם המלך סלמאן, וקרא גם הוא למשא ומתן בין שני הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ ויורש העצר של אבו דאבי
צילום: AP
מומלצים