תיעוד: כך מנסים להטות משחק בכדורגל הישראלי
האזינו להקלטה שהגיעה לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet שבה נשמע קוון מציע לשופט "4,000 שקל כל אחד אם יש מעל שניים וחצי גולים". עורך דינו של החשוד המרכזי: "כל עוד לא ראיתי את חומר החקירה, הלקוח שלי הוא בחזקת חף מפשע"
בתחילת השבוע סיים מפלג ההונאה של מחוז ת"א את חקירת פרשת "זריקת חוץ", והתיק הועבר לפרקליטות עם תשתית ראייתית נגד שלושה חשודים בניסיון הטיית משחקים בליגות הנמוכות: שופט, קוון ואדם נוסף. לידי "ידיעות אחרונות" הגיעה ההקלטה המפלילה לכאורה של החשוד המרכזי בפרשה, הקוון עומרי לזר.
בהקלטה נשמע הקוון מציע לכאורה לשופט להטות את תוצאת המשחק שיועד להתקיים כעבור שלושה ימים, כך שיובקעו בו לפחות שלושה שערים. התמורה: "4,000 שקל כל אחד במזומן ביום ראשון". חשוב לציין שהשופט המרכזי לא שיתף פעולה, ולשתי הקבוצות אין כל קשר למקרה.
כך נשמע ניסיון להטות משחק בכדורגל הישראלי ב־2019: הקוון לשופט: "תקשיב מה רציתי לשאול אותך, אבל שיישאר בינינו. יש לי חבר שבן הדוד שלו מתעסק בבטים בהימורים לא בארץ, בסין, והוא אומר לי שהוא מבטיח לי ולשופט כל אחד 4,000 שקל במזומן ביום ראשון אם במשחק שלנו יש מעל שניים וחצי גולים. אבל הוא צריך מילה שזה בטוח יקרה".
והחשוד המרכזי ממשיך: "אמרתי לו 'אני אדבר עם השופט ואני אגיד לך'. שאלתי אותו אם זה משנה מי מנצח במשחק, מה מו מי, הוא אומר לי 'עומרי, לא מעניין אותי, אני לא צריך שתקבעו תוצאה. אני צריך שיהיו מעל שניים וחצי גולים'. זאת אומרת 0:3, 1:2, 0:4. 1:2 זו תוצאה קלאסית, כן? אבל לא מעניין אותו, רק שיהיו מעל שניים וחצי גולים ואני והשופט – כל אחד מקבל 4,000 שקל במזומן. אתה רוצה? מה אתה אומר?" השופט הראשי, כאמור, לא שיתף פעולה עם הניסיון, ולזר בהקלטה נוספת אומר לו שאם הוא לא בעניין "רק שלא ישרוף אותו".
המידע הראשוני הגיע למנכ"ל איגוד השופטים, יריב טפר, ששמע כי אחד משופטיו קיבל הצעה להטות משחק. הוא הבין מיד שמדובר בחומר רגיש, ומיהר לשתף את בכירי ההתאחדות, ואלה את חברת החקירות "ויצמן יער". תוך זמן קצר כבר הייתה בידי הגורמים התמונה העגומה: הקלטה בזמן אמת של קוון שמציע לשופט המשובץ איתו להטות תוצאה של משחק.
חמישה חוקרים סמויים במשחק
בעקבות הראיות הדרמטיות כינסה התאחדות לכדורגל ישיבה דחופה וחשאית, יום לפני המשחק המדובר, בהשתתפות בכירי איגוד השופטים ונציגי "ויצמן יער", על מנת לדון בדרכי פעולה אפשריות. בין המשתתפים היו יו"ר ההתאחדות דאז שינו זוארץ, המנכ"ל רתם קמר וטפר. לכל הנוכחים בחדר היה ברור מהי משמעות ההחלטה שלהם, ובסופו של דבר הם קיבלו את המלצת משרד החקירות שחייבים ללכת למשטרה עם "בשר". כדי לחזק את הראיות הוחלט לתת לשופטים לשפוט את המשחק כרגיל, תוך שנלקחת בחשבון האפשרות לבטל את התוצאה אם יתברר שהוא לא היה כשר. במקביל, נקבע כי משרד החקירות ימשיך לגבות עדויות משופטים אליהם פנה הקוון, וכי המשחק יהיה תחת פיקוח מוגבר.
לא פחות מחמישה חוקרים סמויים מטעם "ויצמן יער" הגיעו למשחק. למרבה המזל, כל הנוכחים דיווחו כי הכל התנהל כשורה, ולא התקבלה החלטה יוצאת דופן שעוררה מחלוקת או הכריעה את המשחק. כמה ימים לאחר מכן הועבר להתאחדות דוח מסודר של משרד החקירות, ומשם היישר למפלג ההונאה של מחוז ת"א, שלקח את הפיקוד על החקירה. השוטרים עוד ביצעו האזנות סתר, מעקבים והצליחו להגיע, כאמור, לשופט ראשי נוסף שחשוד בניסיון להטות משחקים, ולחשוד אחר שהזמין את המכירה.
התגובות
עו״ד יוסי זילברברג, המייצג את הקוון החשוד עומרי לזר, מסר בתגובה: "עדיין לא הוגש כתב אישום. כל עוד לא ראיתי את חומר החקירה, הלקוח שלי הוא בחזקת חף מפשע. כשנקבל את החומר נגיב בהתאם".
מאיגוד השופטים נמסר: "איגוד השופטים וההתאחדות לכדורגל חרתו על דגלם ערכים של הוגנות, ספורטיביות ושמירה על החוק. אנחנו פועלים במגוון דרכים כדי להבטיח יושרה, אתיקה ואמינות גבוהות ככל הניתן. מהרגע שהגיע אלינו מידע על חשד להתנהלות פלילית, כונסה ישיבה בהובלת ראשי ההתאחדות והאיגוד, וכן יועמ"ש ההתאחדות וחברת החקירות, בה הוחלט כי יש לפנות למשטרת ישראל. ההחלטה התקבלה מתוך הבנה של חומרת הדברים, החובה המוטלת עלינו והאמונה כי משטרת ישראל תדע היטב לטפל בנושא".
"אנו מברכים את המשטרה על החקירה המוצלחת ורואים בה גורם משמעותי בשמירת טוהר הספורט. גאוותנו הגדולה היא על כך שהמקרה הבודד ויוצא הדופן הזה מבליט עוד יותר את אמינותם ויושרתם המוחלטים של שופטי ושופטות הכדורגל בישראל".