חשש משיבושים לקראת 1 בספטמבר: "התלמידים ילמדו בדירות שכורות"
מחסור בכיתות ובתקציבים לחינוך המיוחד - לצד איומי השביתה. 17 ימים לפתיחת שנת הלימודים, במערכת החינוך מתמודדים עם שלושה אתגרים מרכזיים שעלולים לשבש את חזרתם של כ-2.3 מיליון תלמידים למסגרות. ראש העיר בית שמש מזהירה: "חסרות לנו 1,000 כיתות"
17 ימים לפני תחילת שנת הלימודים, הרשויות המקומיות נערכות לחזרתם של כ-2.3 מיליון תלמידים על רקע האיומים בהשבתת הלימודים מצד הסתדרות המורים, המחסור החמור בסייעות בשל השכר הנמוך ומצוקת התקציבים בחינוך המיוחד.
אייל באום, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אמר כי "יש כרגע אי-ודאות גדולה בעניין החינוך המיוחד, אנחנו מוטרדים מהמצב ובכוונתנו לפנות למשרד בקרוב בעניין. התחושה הכללית היא שלא כל התקציבים שהובטחו הועברו. התחושה היא שבנושאים מסוימים אין היערכות מספקת לקראת פתיחת שנת הלימודים".
איומי ההשבתה
בשבועות האחרונים הודיעה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד כי אם לא סוגיית ימי המחלה ותשלומי הפנסיה של עובדי ההוראה לא תיפתר מול משרד האוצר – היא תשבית את הלימודים בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים.
בעוד שבן דויד טענה שהמו"מ מתנהל בעצלתיים, במכתב חריף שנשלח מהאוצר לאחרונה לבן דויד, שפורסם לראשונה ב-ynet, נטען כי דווקא ההסתדרות הייתה זו שביטלה שלוש פעמים ושינתה את עמדתה בעניין רק לאחרונה. עם זאת, בימים הקרובים צפויה להיבחן מידת הרצינות של בן דויד, שכן במידה ולא תכריז על סכסוך עבודה עד תחילת השבוע הבא – המשמעות בפועל היא שהלימודים צפויים להיפתח כסדרם.
המחסור בתקציבי החינוך המיוחד
השנה יחול לראשונה התיקון לחוק החינוך המיוחד במחוז הצפון, לקראת יישום מלא בתחילת השנה הבאה. על התיקון נמתחה ביקורת רבה משום שלמרות מטרתו המוצהרת להביא לשילוב ילדי החינוך המיוחד בחינוך הרגיל – לא הוקצה לכך תקציב בהתאם.
עם זאת, זוהי אינה הבעיה היחידה עימה מתמודדים בימים אלו בחינוך המיוחד. לטענת משרד החינוך, חסרים כחצי מיליארד שקל על מנת להביא לפתיחה סדירה של שנת הלימודים בחינוך המיוחד. "אנחנו כבר חודשים ארוכים בממשלת מעבר ולכן לא מצליחים להסדיר את המשאבים התקציביים הדרושים בשביל פתיחת שנת הלימודים בחינוך המיוחד", אמר ביום ראשון שר החינוך רפי פרץ. "אני סמוך ובטוח שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר כחלון מבינים שיש כאן משבר שצריך להיפתר בהקדם והם יירתמו לעניין".
מנגד, במשרד האוצר רומזים כי הבעיה היא בסדר העדיפויות של משרד החינוך ואומרים כי "תקציב החינוך לשנת 2019 העומד על יותר מ-60 מיליארדי שקלים סוכם בין משרדי החינוך והאוצר ואושר בממשלה ובכנסת. במסגרת התקציב האמור ניתנו גם תוספות ייחודיות שסוכמו בין המשרדים לתוספות משאבים לחינוך המיוחד".
המחסור בסייעות בגני הילדים
בימים האחרונים הודיע מרכז השלטון המקומי על מחסור חמור של סייעות בגני הילדים ברחבי הארץ. מדובר על בעיה שחוזרת על עצמה כמעט מדי שנה, כאשר תנאי ההעסקה והשכר הנמוך מקשים על גיוס עובדים ועובדות לתפקיד, ומאיסוף נתונים שערך המרכז לאחרונה עולה כי במספר יישובים קיים מחסור רציני של סייעות.
בתל אביב-יפו, למשל, חסרות לא פחות מ-70 סייעות, בראשון לציון כ-60 וברעננה 43. במרכז יצאו בימים האחרונים במאמצי גיוס על מנת להביא לפתיחה סדירה בגני הילדים, עם מצבת כוח אדם מלאה.
אין כיתות בבית שמש
בבית שמש מזהירים מפני מצוקה חמורה בכיתות לימוד בעיר בעקבות מחסור של כ-1,000 כיתות בבתי הספר ובגנים. "האתגר המרכזי שרובץ לפתחי כרגע זו סוגיית כיתות הלימוד", סיפרה לאולפן ynet ראש העיר עליזה בלוך.
"בית שמש בשנים האחרונות עברה בנייה מואצת מאוד והפכה לפתרון לבעיית הדיור. מדי שבוע נולדות כאן שתי כיתות. אבל לבנות דירות זה לא מספיק, אני רוצה להגיד למדינה שבניית דירות זה חשוב, אבל בבית שמש חסרות כאלף כיתות גן וכיתות לימוד. לצערי יהיו הרבה מאוד תלמידים שיפתחו את שנת הלימודים במבנים ניידים, בדירות שכורות שמותאמות ללמידה ובמסדרונות שאנחנו סוגרים בקירות גבס", אמרה ראש העיר.
בלוך הוסיפה כי "לא הייתה היערכות מספיק טובה מבחינת בניית הכיתות ותשתיות התחבורה הציבורית. היום אני במירוץ מטורף לצמצם את הפער. נעשה איזשהו מאמץ מבחינת משרד החינוך וקיבלנו קצת כיתות, אבל זה פלסטר".
בנוסף, רמזה בלוך כי גם אופציית השבתת הלימודים בעיר על השולחן. "אם לא תהיה ברירה - לא תהיה ברירה. אני מאוד מקווה שלא נגיע לזה", אמרה.