משולש הזהב: הליגה הספרדית חוזרת
לראשונה בהיסטוריה הוציאו קבוצות הלה-ליגה יותר ממיליארד יורו על רכש, וזה עוד לפני החזרה המתקרבת של ניימאר. החל מיום שישי הקרוב: אנטואן גריזמן, אדן הזאר וז'ואו פליקס בתחרות מרתקת, ועשירה, בין ברצלונה, ריאל ואתלטיקו מדריד
האנגליות השתלטו על אירופה בעונה שעברה. תקופה ארוכה שספרד שלטה בגביעים היבשתיים – ליגת האלופות והליגה האירופית – אבל אז הגיעה עונת הנפל שפתחה את הדלת לאחרות. לראשונה זה שש שנים אף אחד מהגביעים לא הגיע לספרד, אפילו גמר לא היה. אבל הקיץ, עם סיום אותה עונה, שוב שייך לספרד. לפחות בכל מה שקשור לגרנדיוזיות הרכש.
שלוש הקבוצות שהוציאו הכי הרבה כסף על שחקנים באירופה הן ספרדיות, ואתם יודעים באיזה שלוש מדובר. ברצלונה, ריאל ואתלטיקו מדריד לבדן הוציאו 800 מיליון יורו, בינתיים, סכום שגבוה בכ-25 אחוזים מהוצאות כל הקבוצות בליגה יחד בעונה שעברה. השחקנים היקרים ביותר בעולם הקיץ – אנטואן גריזמן, אדן הזאר וז'ואו פליקס – הם הכוכבים החדשים של אותן קבוצות, כשגם לוקה יוביץ' ורודריגו, שהצטרפו לריאל, נמצאים בשמינייה הראשונה של שחקני ההתקפה היקרים ביותר בעולם בחלון הנוכחי. ועוד לא דיברנו על ההוא שבדרך לחזור, ניימאר - אבל זה כבר סיפור ליום אחר, לכתבה אחרת.
מיד נתמקד במשולש הספרדי (והחריף) של מאבק האליפות, אבל חשוב לציין שיש התעוררות גם של קבוצות אחרות במדינה. ולנסיה רכשה את השוער יספר סילסן ואת החלוץ האורוגוואי המעולה מקסי גומס. סביליה צירפה שמונה שחקנים במחיר 10 מיליון יורו ומעלה כל אחד, כולל מואנס דאבור והחבר החדש להתקפה לוק דה יונג. סוסיאדד הוסיפה שחקני התקפה צעירים, כולל מרטין אודגור המושאל מריאל מדריד. הפרויקט היפה של בטיס התחדש בנביל פקיר, זה שלפני שנה ליברפול רצתה לשלם עליו 60 מיליון יורו. סלטה ויגו מתהדרת בבנים השבים כמו דניס סוארס וסנטי מינה.
ברור שלא כל הליגה משקיעה, אבל אם לפני שנתיים־שלוש היינו רואים רבע מקבוצות הליגה, אולי יותר, לא מוציאות אפילו אגורה אחת ומצרפות שחקנים רק בהעברות חופשיות והשאלות, אז עכשיו כבר לא. אוסאסונה, שלפני שירדה ליגה הייתה דוגמה טובה לאפס הוצאות, שופכת עכשיו כמה מיליונים נחמדים לכיוונים שונים.
הפרמייר-ליג האנגלית היא עדיין הליגה בה נמצא הכסף הגדול ביותר, ועשרים הקבוצות שבה רכשו שחקנים בשווי קצת יותר גבוה ממיליארד וחצי יורו, אבל הפער כבר לא גדול כמו פעם. הספרדיות שילמו בינתיים, כשנותר עוד מספיק זמן לחלון ההעברות, 1.2 מיליארד. שימו לב לגרף המצורף – עד לפני שנתיים קבוצות הליגה הספרדית מעולם לא עברו את רף ה־600 מיליון, ועכשיו המספר כפול. ביום שישי, עם פתיחת הליגה במשחק בין בילבאו לברצלונה, נראה את הכסף מתורגם לשחקנים על המגרש.
נגענו בכמה קבוצות שהשקיעו יותר מהרגיל במטרה להיאבק על מקום במפעל באירופה, בתקווה אפילו ליגת האלופות, אבל מובן שהעלייה בהוצאות קשורה קודם כל לשלוש הגדולות. וכן, למרות שאיבדה את גריזמן לאחת היריבות הישירות שלה - אתלטיקו עדיין בתמונה. היא, ברצלונה וריאל מדריד צירפו שחקנים (ואולי יצרפו נוספים בשבועיים וחצי הקרובים) להם אמורה להיות השפעה עצומה על הקבוצה.
ברצלונה: MSN בטעם של פעם
בברצלונה כל הכותרות יהיו על ניימאר, שלפי כל הדיווחים יחבור ל־MSN של פעם ממש בקרוב, אבל התקפת בארסה אמורה להיות מורכבת מארבע אותיות, לא שלוש, כיוון שגריזמן הוא שם ענק בעצמו ולדעת רבים שחקן לא פחות טוב מהברזילאי. אין דבר יותר מסקרן בכדורגל העולמי מאשר לראות איך ארנסטו ואלוורדה, מאמן שיש לא מעט אוהדי ברצלונה שלא מרוצים ממנו לגמרי, מצליח לשלב את כל הארבעה יחד.
המהלך ההגיוני ביותר, אם אכן ניימאר יחתום, הוא לשים את הברזילאי בשמאל ואת גריזמן מתחת ללואיס סוארס. לאו מסי, כרגיל, ישורטט על צד ימין של הלוח, אבל יעשה מה שהוא רוצה ויותר טוב מכל אחד אחר. בעונה האחרונה התקפת ברצלונה הייתה תלויה במסי ברמה שלא התרגלה אליה קודם לכן. המטרה תהיה לחלק את התרומה בין יותר שחקנים.
ברצלונה לא הסתפקה בהתקפה. פרנקי דה יונג, שהגיע מאיאקס, נולד, כך נדמה, להיות שחקן בארסה. דה יונג יהיה הבוסקטס הבא, אבל כרגע בוסקטס עדיין כאן. יכול להיות ששניהם יחד, בקו אחד, יספיקו לחפות על רביעייה התקפית מבלי עזרה של שחקן שלישי?
ריאל: התקפה חדשה
גם אצל היריבה הגדולה ריאל מדריד יש שאלות מערכתיות הגדולות עוד יותר מהתאמה של שחקן כזה או אחר. כמה גדולות? זינדין זידאן מתרגל את הקבוצה שלו לשיטת משחק חדשה לגמרי, עם שלושה בלמים, כשאחד מהם יהיה הרכש אדר מיליטאו. ההגנה עדיין מרגישה בעייתית משהו, גם בגלל העזרה, או החוסר שלה, מהקישור. טוני קרוס עבר עונת ירידה, ולוקה מודריץ' יהיה בן 34 בחודש הבא. אף אחד מהשמות שהוזכרו לחזק את הקישור, כמו פול פוגבה וכריסטיאן אריקסן, עדיין לא הגיע.
אבל בהתקפה הגיעו הרבה. לוקה יוביץ', רודריגו וכמובן אדן הזאר. הבלגי הוא אחד השחקנים הטובים ביותר בעולם, אבל לא תמיד שומר על יציבות. יהיה מעניין לראות גם את ההתקדמות של ויניסיוס ובאיזה מקום במגרש היא תהיה, משום שהזאר יכול לשבת על המשבצת שלו.
אתלטיקו: אתגר המחליפים
אתלטיקו היא החידה הגדולה יותר מבין השלוש, כיוון שתמיד התבססה קודם כל על הגנה רצחנית ופתאום כל שחקני ההגנה שלה התחלפו. על הנייר, דייגו סימאונה הביא לכל עוזב מחליף מצוין, אבל כל אלה צריכים לעמוד בדרישות הגדולות של הארגנטינאי ולהתחבר זה לזה. זה יכול לקחת טיפה זמן, כזה שאין במאבק צמרת כה אינטנסיבי.
שנה אחרי שכריסטיאנו רונאלדו שינה כיוון לטורינו ברור שמה שנפגעה יותר מכל היא התחרות, וגם עכשיו ברצלונה פייבוריטית די ברורה, בעיקר כי לא ידוע מה ייצא מערבוב השחקנים החדש והכפול במדריד.
מסי, כמובן, עדיין פה ובטח יישאר תמיד. הזאר הוא אחד השחקנים שמתמודדים על תואר "השחקן השלישי הכי טוב בעולם", ואותו דבר אפשר לומר על גריזמן, שכבר היה בליגה, אבל עבר בין קבוצות. ז'ואו פליקס, המחליף שלו באתלטיקו, הוא הדבר הבא בכדורגל העולמי. שלושת אלה הם הפנים של קיץ נוצץ במיוחד שעבר על הכדורגל הספרדי, ואת בוהק הניצוץ הזה נתחיל לראות כבר ביום שישי.