30 ק"ג פחות: מסע ההרזיה המדהים של הזמר אושר ביטון
אושר ביטון (21), הזכור מביצועיו הנהדרים ב"כוכב הבא", סבל כילד מעודף משקל. "הייתי הילד שמקוטלג בכיתה כ'שמן' וזה פגע בי מאוד. הייתי מנודה", הוא מודה. בגיל 11 הוא החל בתהליך הרזיה והוריד מאז 30 קילו, אבל ביטון זוכר היטב את העבר. "זה חשוב שהחברה תקבל את האחר ותבין שצריך להתבונן פנימה"
אתם כנראה מכירים אותו מתוכנית הריאליטי "הכוכב הבא", אולי עוקבים אחריו ביוטיוב, בוודאי נהנים משירתו. אבל אושר ביטון, שמתגאה בצדק במיליוני הצפיות בקליפים שלו, היה פעם, ולא כל כך מזמן, נער דחוי. הוא היה ילד מלא, שאיש לא הסכים להכניס למגרש במשחקי הכדורעף בהפסקות כי לא היה יכול להתרומם לכדור, שלא חלם שתהיה נערה שתימשך אליו ותאהב אותו, זה שצחקו עליו כשקיבל סולו בבית הספר והעז לאחוז במיקרופון ולשיר, זה שקראו לו בבוז "השמן".
קיראו עוד:
הדיאטה הצמחונית הגמישה: גם בריאה וגם מרזה
מה כוללת התזונה שהוכחה כהכי בריאה ומאריכת חיים?
רזתה 32 ק"ג ופיתחה שיטת הרזיה חדשה
"כילד, גדלתי עם עודף משקל וסבלתי מזה מאוד", מספר ביטון (21), המתגורר עם משפחתו בבית־שאן. "אני לא מתבייש להודות בזה, כי אין בזה בושה: הייתי הילד שמקוטלג בכיתה כ'שמן' וזה פגע בי מאוד. הבנות כמובן לא התקרבו אליי, ואני, מצידי, בכלל לא חלמתי על זה שתהיה לי בת זוג. לא חשבתי שזה יכול לקרות. רציתי רק להיות בחבר'ה, אבל הייתי מנודה".
"כן, ונראה לי שפעם היה אפילו קל יותר מהיום להחרים מישהו. יש מצב שגם המורים התייחסו אליי כאל הברווזון המכוער. אין מה לעשות, מי שלא נראה טוב הוא מחוץ לחבר'ה. ילד שמן הוא לא מקובל, לא קונה מותגים כמו כולם, לא מתלבש כמו כולם ונשאר בחוץ. היה לי חבר, שהיה גם שכן שלנו, וידעתי, הרגשתי, שלא נוח לו להיות איתי כי אני זה שצוחקים עליו. היום אנחנו חברים טובים ואנחנו מדברים על זה. אני לא כועס. זה לא היה קל אבל זה מה שחישל אותי והביא אותי למקום שבו אני נמצא היום".
כשהיה בן 11 ושקל 74 קילוגרמים, ואחרי שבדיקות דם שעשה הראו שרמת השומנים בדמו גבוהה, החליט ביטון לעשות מעשה, בליווי ובתמיכת הוריו ואחיו. אביו החל לצאת איתו לריצות, אמו בישלה עבורו תבשילים בריאים יותר, אחיו חיכה עם ארוחות השחיתות עד שילך לישון.
"סבלתי, הבנתי שאני חייב לרדת במשקל כדי להיות מקובל בחברה, אז ההורים דירבנו אותי ועזרו לי", מספר ביטון, "הייתה לי מטרה והייתה לי דרך וגם כשהיה קשה, כשכולם מסביב אוכלים גלידה או המבורגר, זכרתי את המטרה והתמדתי. ברור שפה ושם היו חטאים, מחמצוצים ועד ג'אנק פוד, והיו פה ושם עליות קטנות, אבל עם הזמן ירדתי 30 קילו, השירה שלי קירבה אליי אנשים וכשהייתי בן 17 החברים הם אלה ששלחו אותי ל'כוכב הבא'".
מנודה עד כדי חרמות?
ביטון הופיע לראשונה בתוכנית לפני כשנתיים, חזר אליה בעונה האחרונה והתמודד מול קובי מרימי על כרטיס לחצי הגמר. מאז כבר הוציא שני סינגלים, "משתקפת" ו"מעגלים", והוא ממשיך לעבוד קשה על הקריירה (סינגל נוסף בדרך), ועל הלוק. "אני אוכל מסודר, מקפיד על ארבע ארוחות ביום עם מינימום פחמימות, ובמקביל עובד כבר שנתיים עם מאמן כושר כדי להתחטב ולהגדיל את מסת השריר", הוא מספר. "המשקל שלי יציב בין 79 ל־81 קילו ואני מתאמן שלוש-ארבע פעמים בשבוע במכון ופעם נוספת עם המאמן כדי לחדד ולדייק".
לא קשה לשמור על שגרת אכילה בריאה בימים של הופעות?
"ביום של הופעה אני מוריד ארוחה. כשהתחלתי להופיע היה לי חשק לאכול אחרי ההופעות, אבל הבנתי שזה לא טוב לי, אז אימצתי הרגל אחר: אני מסיים הופעה, שם לי מוזיקת קאנטרי באוזניות ועם זה אני נרגע והולך לישון. כשאתה מסגל לעצמך חיים בריאים אתה כבר לא מחפש את האוכל. בואי נגיד שאם היו מודיעים שבוטלו הקלוריות ובורקס ושוקולד זה לא משמין - ברור שהייתי אוכל, אבל זה לא המצב".
ביטון כבר מרשה לעצמו כיום לחרוג מפעם לפעם מהתפריט המהודק, בעיקר כשהוא יוצא לבלות עם "אסתר, אהבת חיי". "פעם בשבוע־שבועיים אני יוצא עם החברָה לאכול ומרשה לעצמי גלידה או ופל בלגי כי אני יודע שלמחרת בתשע בבוקר אני במכון ולא יישאר לזה זכר", הוא אומר בחיוך.
לנערות ולנערים הוא מציע לשמור על הבריאות, לא להתפתות לדיאטות כאסח. "חשוב לאכול בריא ולהזיז את הגוף, אפילו פעם אחת בשבוע, כדי להרגיש טוב. אבל אם יש לך עודף משקל וטוב לך עם עצמך ועם החברים - תהיה שם. העיקר לשמור על הבריאות", הוא ממליץ.
ביטון מסכם: "כיום יש זמרות וזמרים שהמראה שלהם לא משפיע על ההצלחה שלהם, וזה משמח. מי שטוב לו עם עצמו - בכיף. מה שחשוב זה שהחברה תקבל את האחר ותבין שצריך להתבונן פנימה. החיצוניות של האדם לא משנה. אני שמח על הדרך שעשיתי. ההרזיה החזירה לי את הביטחון העצמי. אחרי ההופעה הראשונה שלי בתוכנית קיבלתי הרבה אהבה והודעות. היה לי חשוב להוכיח לעצמי ולחברה מה אני שווה, והרגשתי שהשגתי את המטרה".
לקבל את הילד כמו שהוא
גיל ההתבגרות מתאפיין בגדילה מואצת. לכן, מסבירה הדיאטנית יעל חן־רביע משירותי בריאות כללית, הדרישות התזונתיות גבוהות אצל בני נוער בהשוואה למבוגרים.
לדבריה, חשוב שהתזונה בגיל ההתבגרות תהיה מגוונת ותכלול מזונות מכל קבוצות אבות המזון: הרבה ירקות ופירות, חלבונים מלאים מהחי ומהצומח, פחמימות מורכבות כמו דגנים מלאים, שומן מהצומח (שיש באבוקדו, טחינה ואגוזים), מאכלים עתירי סידן,
(כמו מוצרי חלב, סרדינים, קטניות וברוקולי), ומזונות עתירי ברזל (כמו עוף או הודו, דגנים מלאים, קטניות, ירקות עליים) ועוד. מומלץ להקפיד על ארוחה משפחתית משותפת לפחות פעם ביום, סביב השולחן, ולצמצם ככל האפשר צריכת מזונות מטוגנים.
"חשוב שההורים ישקפו לילדים את החוזקות שלהם ויימנעו מביקורת הרסנית שקשורה למראה הגוף. אם ההורים יאמינו בכך שלכל ילד מבנה גוף משלו ושנועדנו להיות בדיוק כפי שאנחנו - הילד יפנים קבלה עצמית ולא ייטה להגדיר את עצמו לפי סטנדרטים חיצוניים שמוכתבים מכל עבר, בעיקר ברשתות החברתיות. כדאי להקפיד שהאוכל בבית יהיה בריא. ואם הנער או הנערה בוחרים בצמחונות או בטבעונות - חשוב שיקבלו הדרכה מדיאטנים מוסמכים לבניית תפריט מאוזן", מסכמת חן-רביע.