התסמינים שצריכים להדליק נורות אדומות בהיריון
תקופת ההיריון היא אמנם תקופה מרגשת ושמחה, אבל יש כמה תסמינים שחשוב לשים לב אליהם מוקדם ככול הניתן כדי למנוע סיבוכים או לטפל בהם בזמן. אלה סימני האזהרה שצריך להבחין בהם בתקופת ההיריון
בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר
בשעה טובה, שני הפסים על המקלון הם בדיוק מה שחיכית לראות. את נרגשת ומאושרת לקראת הפרק החדש בחייך. בחודשים הקרובים, יחד עם ההתרגשות, את עלולה להרגיש גם לחץ ורצון לוודא בכל רגע נתון שהחיים החדשים שנוצרים אצלך בבטן מתפתחים בצורה בריאה ותקינה. אז מתי מדובר בתסמינים נורמליים לחלוטין ואיזה תסמינים צריכים להדליק לך נורה אדומה?
כאב ראש בלתי פוסק
"כאב ראש בלתי פוסק בטרימסטר השלישי עלול לבשר על רעלת הריון", מסבירה ד''ר רקפת יואלי אולמן, סגנית מנהל מחלקת הריון בסיכון בבית החולים שיבא תל השומר. רעלת הריון היא מחלת יתר לחץ דם המאופיינת בעליית לחץ דם ובנוכחות חלבון בשתן ועלולה לסכן את בריאות האם והעובר. לכן, במידה שיש כאב ראש חריג שלא מגיב לאקמול או לאופטלגין, יש ללכת להיבדק. "תסמינים נוספים שעלולים להצביע על רעלת הריון ומלווים את כאב הראש הם טשטוש בראייה או כאבים ברום הבטן. במקרה כזה יש ללכת להיבדק, לבצע מדידה של לחץ דם ובדיקת שתן לחלבון".
במידה שאת חווה כאבי ראש בטרימסטר הראשון והשני, ההתייחסות צריכה להיות דומה לכאב ראש שאינו בהריון. "בטרימסטר הראשון עלולה להיות עלייה בתדירות כאבי הראש למי שסובלת מהם גם באופן רגיל, אך אם משהו מרגיש חריג ושונה- יש לבדוק ממש כמו שהיית עושה אלמלא היית בהריון", מסבירה ד''ר יואלי אולמן. היא מוסיפה שכאב ראש יכול להיות סימן של אנמיה בהריון, בייחוד אם הוא מלווה בעייפות ובחולשה. במקרה כזה יש צורך לגשת לרופא ולעשות בדיקות דם על מנת לבדוק חסר של ברזל או B12.
כאבי בטן
כאבי בטן בטרימסטר ראשון הם מאוד שכיחים, בשל גדילת הרחם, מתיחה של רצועות, יציאת הרחם מהאגן וכדומה. "במידה שיש כאבי בטן חזקים או במידה שהם מלווים בדימום, כדאי להיבדק כדי לוודא את תקינות ההריון ולשלול הריון חוץ רחמי. במידה שיש כאב בטן המלווה בצריבה ותכיפות במתן שתן, כדאי לעשות בדיקה לוודא שאין זיהום בדרכי השתן".
כשמדובר בטרימסטר השלישי, אם הכאבים בבטן התחתונה הם מחזוריים, כאלה שבאים והולכים או כאלה שמזכירים כאבי מחזור, "צריך לחשוד בצירים מוקדמים וללכת לבדיקת רופא שתכלול מוניטור והערכת צוואר הרחם". אם כאבים ברום הבטן מלווים בטשטוש ראייה, כאמור יש חשד לרעלת הריון. יחד עם זאת, חשוב לזכור שפעמים רבות הכאב יכול להיות מתיחה של שריר, נפיחות, עצירות או צרבת. אם מדובר בכאב מוכר המגיב לתרופות, מדובר בגדילה של הרחם או הלחץ של העובר על מערכת העיכול".
דימום
"דימום בטרימסטר הראשון מצד אחד יכול להיות מאוד שכיח בהריון, ומאידך הוא למעשה נקרא הפלה מאיימת ולכן דורש הערכה ואולטרסאונד על מנת לוודא את תקינות ההריון", מסבירה ד''ר יואלי אולמן. "בנוסף, אם הדימום חזק או בעיקר אם הוא מלווה בכאבי בטן תחתונה, יש להיבדק על מנת לשלול הריון חוץ רחמי".
דימום בטרימסטר השלישי יכול להיות ביטוי של שיליית פתח, היפרדות שילייה ואפילו לידה מוקדמת. "לכן, כל דימום מעבר לשבוע 24 דורש בדיקת רופא. במידה והוא מלווה בכאבים, או שינוי פתאומי בתנועות העובר יש לבצע הערכה דחופה".
כאבי אגן
כאבים מרוכזים על פני עצמות האגן ואזור המפשעות יכולים להיות ביטוי לסימפיזיוליזיס: כאבי אגן אופייניים להריון הנובעים מרפיון הרצועות והתרחבות האגן בהריון. יואלי אולמן מבקשת להדגיש - לא מדובר כאן על נורה אדומה, כי אם על תופעה שלמרות הכאב אינה מסכנת את האם או את העובר וחולפת לאחר הלידה.
בצקות
"בצקות הן תלונה מאוד שכיחה בסוף ההריון, אך במידה ויש החמרה פתאומית או צבירה גדולה של משקל, כדאי וצריך לבצע מדידה של לחץ דם ובדיקת חלבון בשתן, מכיוון שזה עלול להיות ביטוי ראשוני של רעלת הריון", מסבירה ד''ר יואלי אולמן.
תנועות עובר
כל אישה בטרימסטר השלישי כבר אמורה להכיר את העובר שלה ואת דפוס תנועותיו ברחם במשך היום. אמנם עם התקדמות ההריון התנועות נעשות עדינות יותר מכיוון שנהיה לעובר "צפוף ברחם", אך אם מדובר בשינוי פתאומי זו למעשה נורה אדומה שצריך ללכת לבדוק. "שינוי פתאומי בתנועות העובר עלול להיות סימן למצוקה ודורש ביקורת עם מוניטור ואולטרסאונד, על מנת לוודא שהעובר מרגיש טוב".
תחושת טרום עלפון או עלפון
אופייניים בעיקר בתחילת ההריון ולעיתים גם עם התקדמותו, בעיקר בשל נפילות של לחץ דם או נטייה ללחץ דם נמוך בהריון. "זה כמובן אינו מסוכן לכשעצמו. במידה ויש עלפון עם אובדן הכרה או נפילה, המצב דורש התייחסות. בנוסף, יש לשלול אנמיה ולטפל בה".
בחילות והקאות
גם בחילות והקאות מאוד נפוצות בטרימסטר הראשון ולפעמים גם אחריו. "אם מדובר בהקאות מרובות עד מצב שבו האישה אינה יכולה לשתות מבלי להקיא, יש צורך לפנות לטיפול על מנת לתת לה נוזלים וטיפול תרופתי שיעזור להפחית את ההקאות ולמנוע מצב של התייבשות שעלול להיות מסוכן", מסבירה ד''ר יואלי אולמן.
חשוב לציין כי במרבית המקרים המצויינים מעלה, הנשים הסובלות מהם ישאו ברחמן הריון תקין. עם זאת, כדאי להיבדק בשביל להיות בטוחים שהאם והעובר בריאים. "במקרים בהם אובחנה רעלת הריון או לידה מוקדמת, נאשפז את האישה במחלקת הריון בסיכון והיא תעבור הערכה מלאה שכוללת מעקב בריאותי לאם ולעובר. יש שלל טיפולים שיכולים להפחית סיכון לסיבוכים לאמא וליילוד ולכן חשוב לאבחן בזמן ולהגיע לטיפול. גם אם התגלתה בעיה, תוך כדי מעקב הדוק ולעיתים גם באשפוז ממושך, ברוב המוחלט של המקרים נגיע ללידה של תינוק בריא לאמא בריאה", אומרת יואלי.
בשיתוף המרכז הרפואי שיבא תל השומר