שתף קטע נבחר

 

הטלטלה בארגנטינה: "אנשים חושבים על עזיבה"

קריסת המטבע בעקבות הישגי השמאל בבחירות המקדימות מעוררת חרדה בבואנוס איירס: "האווירה מתוחה, יש כעס ובלבול. אנשים חושבים שעזיבת המדינה יכולה להיות אופציה". מה הסיכוי של ארגנטינה להתמוטט כמו ונצואלה? שאלות ותשובות על המשבר בדרום אמריקה

נמשכת הטלטלה הפוליטית-כלכלית בארגנטינה: בצל החשש של משקיעים כי מועמד האופוזיציה אלברטו פרננדס דוהר לניצחון על הנשיא מאוריסיו מאקרי בבחירות שייערכו באוקטובר, המשיך אתמול (יום ג') המטבע המקומי להיחלש מול הדולר, הפעם ב-4.29%, ודולר אחד שווה כעת 55.9 פסו. שלשום נחלש הפסו ב-30%.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

ארגנטינה טלטלה כלכלית בחירות לנשיאות (צילום: shutterstock)
ישנים בתחנות אוטובוס וליד קניונים. ארגנטינה שוב שוקעת(צילום: shutterstock)

ארגנטינה אלברטו פרננדס מועמד בחירות נשיאות (צילום: AFP)
אלברטו פרננדס. פער מפתיע של 15%(צילום: AFP)

בבחירות המקדימות, שנחשבות בארגנטינה למדד כוח חשוב, רשם שלשום אלברטו פרננדס ניצחון גדול מהצפוי – בפער של 15% – על הנשיא מאקרי, הנחשב לתומך בכלכלת שוק חופשי. שותפתו של אלברטו פרננדס במרוץ היא הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס דה קירשנר, שהמשקיעים חוששים מאוד ממדיניותה. לשניים אין קשר משפחתי.

 

טנגו על סף תהום / הניתוח הכלכלי

 

היחלשות הפסו גרמה אתמול לעליית מחירים על מדפי החנויות בארגנטינה. בבואנוס איירס הפסיקו חלק מהחנויות להצמיד תוויות מחיר למוצרים, וביקשו במקום זאת מהלקוחות לשאול את המוכרים מה מחירו של כל מוצר.

 

הארגנטינאים הורגלו בעשורים האחרונים למעגל שחוזר על עצמו ושבמסגרתו הפסו נחלש וארגנטינה סובלת מאינפלציה, אבל הטלטלה שלשום עוררה חרדה של ממש בקרב חלק מתושבי הבירה, ובבואנוס איירס יש מי שנערכים לתקופה ארוכה של קשיים כלכליים.

מאוריסיו מאקרי נשיא ארגנטינה (צילום: AFP)
הנשיא מאקרי, בן לאחת המשפחות העשירות בארגנטינה(צילום: AFP)

פלורנסיה נאגי, תושבת העיר בת 31, סיפרה: "האווירה כאן מתוחה. יש הרבה כעס ובלבול, אנשים חושבים שעזיבת המדינה יכולה להיות אופציה". חסמין ליה, סטודנטית בת 25 שהצביעה בבחירות המקדימות למאקרי, אמרה: "אם תוצאת הבחירות המקדימות תחזור על עצמה בבחירות באוקטובר המצב של המדינה יהיה גרוע יותר. מה שקורה עם שיעור המטבע וקריסת השוק הוא רק דוגמה למה שיקרה אז".

 

הנה כמה שאלות ותשובות על הטלטלה בארגנטינה.

 

מה הפחיד את השווקים?

כריסטינה פרננדס קירשנר והפופוליזם השמאלני שהיא מייצגת. הנשיאה לשעבר, שהואשמה על-ידי רבים כי ההוצאות הגבוהות, הגבלות הסחר וההתערבות הממשלתית בתקופת כהונתה הולידו שנים של בעיות כלכליות, מתמודדת בבחירות כשותפתו למרוץ של אלברטו פרננדס.

ארגנטינה כריסטינה פרננדס קירשנר נשיאה ל שעבר (צילום: רויטרס)
הנשיאה לשעבר כריסטינה פרננדס. השוואות לאוויטה(צילום: רויטרס)

כריסטינה פרננדס נמצאת במרכזן של שלל חקירות על מעשי שחיתות לכאורה בימי שלטונה, בשנים 2015-2007, אבל היא טוענת כי מדובר בניסיון חיסול פוליטי. בראשית ימיה של פרננדס כנשיאה נהנתה ארגנטינה מתקופה של יציבות כלכלית יחסית ומצמיחה, שמומחים מייחסים לקודמה בתפקיד, בעלה המנוח נסטור קירשנר, אבל בהמשך הידרדר המצב הכלכלי של ארגנטינה והפופולריות של הנשיאה פרננדס פחתה.

 

אם כך, מדוע רשמו אלברטו וכריסטינה פרננדס הצלחה גדולה בבחירות המקדימות?

המשקיעים אולי חוששים מהצמד, אבל לכריסטינה פרננדס יש תומכים נלהבים ששיבחו את הצעדים שנקטה בימיה כנשיאה, כגון שמירה על מחירי חשמל נמוכים בעזרת סובסידיות וחלוקת קצבאות לעניים.

 

חשובה מכך העובדה שהציבור אינו מרוצה מתפקודו של מאקרי. מאקרי, נצר לאחת המשפחות העשירות בארגטינה, רץ ב-2015 לנשיאות כפוליטיקאי ידידותי-לעסקים הנחוש להנהיג משמעת פיסקלית ולהזניק את כלכלת ארגנטינה, הכלכלה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית. הוא ביקש לעשות זאת באמצעות גל של ליברליזציה, אבל הבטחתו לא התגשמה, וארגנטינה נמצאת כעת במיתון.

ארגנטינה תומכי אלברטו פרננדס מועמד בחירות נשיאות (צילום: AP)
תומכי פרננדס. זיכרונות מהקריסה של 2001(צילום: AP)

איכות החיים של רבים מהארגנטינאים לא השתפרה, והם סובלים מהצמיחה הנמוכה, העלייה בשיעור העוני וצעדי הצנע של הממשלה. המשבר המתמשך החריף ב-2018 כשהמטבע הארגנטינאי, הפסו, איבד כמחצית מערכו. ארגנטינה נאלצה לבקש מקרן המטבע הבינלאומית חבילת סיוע בשווי 55 מיליארד דולר.

 

"הפזמון החוזר של ממשל מאקרי היה: 'רק תנו לנו עוד קצת זמן והדברים יסתדרו. אבל בשום שלב הם לא באמת הסתדרו'", מסביר מייקל שיפטר, נשיא מכון המחקר "הדיאלוג הבין-אמריקני", שמושבו בוושינגטון.

 

מה קורה עכשיו?

ארגנטינה נמצאת כעת בדרך לבחירות הכלליות, שייערכו ב-27 באוקטובר. הפער שבו ניצחו ביום ראשון אלברטו וכריסטינה פרננדס מלמד שהם הפייבוריטים לניצחון בעוד שלושה חודשים. מצד שני, יש פרשנים שמעריכים כי כעת, בעקבות ההבנה שסמלי השלטון הקודם לא בהכרח ייתנו תשובה לבעיותיהם, עשויים מצביעים לחזור למחנה מאקרי.

 

"אולי הם יחשבו שוב וישקלו מחדש את האופציות", אומר כריסטופר סבטיני, מרצה בבית הספר ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ניו יורק. לדבריו למאקרי צפויה מלחמה קשה כדי לשכנע את המצביעים לחזור ולתת לו את קולם, ואילו אלברטו פרננדס צריך להציג תוכנית כלכלית מפורטת אם הוא רוצה להרגיע את המשקיעים ולהימנע ממצב שבו יירש ממאקרי כלכלה במצוקה קשה.

 

עד כמה גרוע מצבה הכלכלי של ארגנטינה?

הצרות הכלכליות שלה אינן משתוות למשל לאלה של ונצואלה, מדינה שבה המשבר ההומניטרי כה חמור עד שמיליונים מתושביה ברחו בשנים האחרונות למדינות אחרות; אבל לקראת ההצבעה ביום ראשון השבוע הזהיר מאקרי כי חזרה לממשלה ברוח כריסטינה פרננדס עלולה להציב את ארגנטינה במסלול מסוכן יותר, כזה המזכיר את המצב בוונצואלה.

ארגנטינה אלברטו פרננדס מועמד בחירות נשיאות (צילום: AFP)
פרננדס ושותפיו באירוע הניצחון השבוע. המשקיעים פוחדים(צילום: AFP)

גם אם מצבם של הארגנטינאים אינו דומה לזה של תושבי קראקס, ההרעה באיכות החיים שלהם ניכרת זה זמן מה. ארגנטינאים רבים מתקשים לשלם את חשבונות המים והחשמל, ומשפחות שחיות בחוץ – ליד קניונים, בתחנות אוטובוס ובפארקים – הפכו למראה יותר ויותר שכיח בבואנוס איירס.

 

בבואנוס איירס, האזור העשיר ביותר בארגנטינה, שיעור האזרחים שחיים בעוני קיצוני הוכפל בשלוש השנים האחרונות, ל-6.5% (כ-198 אלף איש), והקריסה בבורסה ובערך המטבע שלשום איימה לגרום לטלטלה נוספת. כל הבנקים ספגו פגיעה קשה, וכך גם חברות העוסקות בבנייה ובתשתיות חיוניות.

 

להיסטוריה יש תפקיד כאן?

כן, העבר ממשיך להטיל את צלו על ארגנטינה. ההסכם של מאקרי עם קרן המטבע הבינלאומית עורר דאגה בקרב רבים המאשימים את הקרן בעידוד המדיניות שהובילה את ארגנטינה למשבר הכלכלי של שנת 2001, המשבר הכלכלי הקשה בתולדותיה. באותה תקופה חמישית מהארגנטינאים היו מובטלים ומיליונים שקעו בעוני.

 

נוסף על כך, כריסטינה פרננדס נחשבת לממשיכה של גל פופוליסטי בפוליטיקה הארגנטינאית המזוהה עם חואן פרון, הנשיא בשנות ה-40 וה-50. בעבר השוו אותה לא פעם לרעייתו השנייה והמפורסמת של פרון, אוויטה. כריסטינה פרננדס היא דמות שנויה במחלוקת שתמכה במדיניות חברתית פרוגרסיבית ונתקלה בהתנגדות של בכירים בעולם העסקים.

 

"לארגנטינה יש מערכת פוליטית וכלכלית דו-קוטבית", אומר המרצה סבטיני. "ההיסטוריה חוזרת על עצמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פי 3 עניים מרודים. ארגנטינה נחלשת
צילום: shutterstock
מומלצים