פרסום ראשון: לאומית תפעיל מערך אשפוז בית
קופת החולים לאומית תתחיל להשיק שירות אשפוז ביתי, שמטרתו להקל על המטופלים. בין השירותים המוצעים יהיו בדיקות דם, ייעוץ עם רופא, מוקד הפועל 24 שעות ביממה ואף מימון נסיעות לצורך ביצוע בדיקות הדמיה
בשורה למבוטחים: קופת חולים לאומית תתחיל להפעיל שירות אשפוזי בית, לאחר שפיילוט באשדוד הושלם בהצלחה. הפיילוט נערך בחודש מרץ, ובמסגרתו טופלו 45 חולים באשפוז בית, כשממוצע האשפוז עמד על 2.4 ימי אשפוז ביתי. מרבית האשפוזים נבעו מדלקת ריאות, החמרה במחלת ריאות כרונית והחמרה באי ספיקת לב.
קיראו עוד:
התשובה לצפיפות בבתי"ח: בקרוב - יותר אשפוזי בית
מאושפזים בבית החולים? 17 עצות שיעזרו לכם לצאת בריאים אשפוז בית: מה מציעות הקופות ולמי זה מגיע
השירותים שיינתנו במסגרת אשפוזי הבית של הקופה כוללים: ביקור יומי של רופא ואחות, מוקד 24/7 שמאויש על-ידי אחות ורופא יועץ, ביצוע בדיקות מעבדה בבית, ביצוע בדיקות הדמיה באמצעות הסעות הלוך ושוב מבית המטופל במימון הקופה, מתן תרופות וציוד רפואי. מרבית המאושפזים היו מעל גיל 65 ומחציתם מעל גיל 80, ומתוצאותיו עלה כי החולים הביעו שביעות רצון גבוהה מהצוות הרפואי ומהטיפול. העלות המשוערת לשירות עומדת על כ-1,200 שקלים ליום אשפוז, שתכסה הקופה.
פיתרון לקשישים
חשוב לציין כי לא כל אחד מתאים לחלופת אשפוז ביתי, אלא בהמלצת הרופא ובהתאם למגבלותיו הרפואיות של המטופל. כך למשל חולי שפעת, ברונכיטיס, דלקת ריאות, זיהומי מערכת השתן, החמרה באי ספיקת לב כרונית, החמרה במחלת ריאות כרונית ומחלות נוספות, יתאימו לרוב לאשפוז ביתי.
"במסגרת הפיילוט הנחנו את הרופאים שלנו באשדוד, להפנות מטופלים בעלי פרופיל מתאים לאשפוז בית. הפיתרון מתאים במיוחד לקשישים סיעודיים, שכל יציאה מהבית עבורם מבלבלת אותם ועלולה להגדיל את הסיכון שלהם להתדרדרות במצב הרפואי. יתרון נוסף של האשפוז הביתי הוא הפחתת הסיכון לזיהומים והקלה על העומס במסדרונות המחלקות הפנימיות והמיון בבתי החולים", אומר ניסים אלון, מנכ"ל לאומית.
מקסים גורביץ', בן 84 מאשדוד הוא אחד מאלו שהשתתפו בפיילוט האשפוז הביתי. לאחרונה לקה בדלקת ריאות ובגלל גילו המבוגר, הדבר היווה עבורו סכנה של ממש. בתו, אלה פרומקין, סיפרה: "נתנו לנו את האפשרות להסב את האשפוז בבית החולים לאשפוז ביתי וזה היה פשוט מדהים. הגיע אליו הביתה בכל יום רופא ואח, שנתנו לך תחושה שמטפלים בו באופן אישי, בדאגה ומכל הלב. אבא שלי נמצא גם ככה רוב הזמן בבית ולכן, זה הרבה יותר טוב עבורו. כך הוא גם נשמר מפני חיידקים וזיהומים. בנוסף, קיבלתי מספר טלפון בו יש זמינות 24/7, אם חס וחלילה יש החמרה. זה היה ממש כמו חלום".
מנכ"ל לאומית:"העולם מתקדם לכיוון הזה"
לפני כחודש פרסמנו ב-ynet את מסקנות הועדה לשיפור הטיפול במערך האשפוז הפנימי בישראל, ביניהן נקבע יעד לאסור על אשפוז במסדרונות תוך חמש שנים, ולהגביל את השהייה באשפוז בבתי החולים לשתי מיטות נוספות בחדר. חברי הוועדה אף המליצו לחזק את מערך האשפוז ההמשכי ומתן תמריצים לפתרונות חלופיים נוספים לאשפוז בבתי החולים.
משרד הבריאות מעודד את קופות החולים להקמת מערכי אשפוז ביתי ולדברי מנכ"ל לאומית: "אנו מתוקצבים על ידי המשרד בסכום של עד 1,200 שקלים ליום אשפוז ביתי, עם הגבלה של עד כמיליון שקלים בשנה.
"להערכתי כ-30 אחוזים מהמאושפזים בבתי החולים יכולים לקבל את הטיפול במקום אחר - מסגרת שיקומית, טיפול בקהילה וגם אשפוז ביתי. קיבלתי החלטה לא לחכות עם הפעלת מערך כזה אצלנו מכיוון שהעולם מתקדם לכיוון הזה. שביעות הרצון של המטופלים מהשירות היה גבוה ביותר מהשירות הייתה גבוה ביותר, הלקוח נשאר בסביבתו הביתית ונמנע מזיהומים בבית החולים הגורמים בכל שנה למותם של אלפי מטופלים".
מי מתאים לאשפוז ביתי?
ישנן שלוש קבוצות שונות המתאימות לחלופה בתחום האשפוז הביתי:
- טיפול בית לחולים כרוניים, כמו למשל, למחוברים למכונת הנשמה. בקופת חולים כללית, לדוגמה, נמצאים באשפוז בית 400 מונשמים, חולים במחלות מורכבות, קשישים, חולי אלצהיימר ונזקקי שיקום,אשר כלל קופות החולים מקיימות במיוחד עבורם מערכים של טיפול ומעקב ביתי, כולל ביקורי אחות, פיזיותרפיסטים ורופאים בתדירויות שונות.
- מאושפזי ההוספיס הביתיים. זוהי קטגוריה שגדלה בהדרגה ומיועדת לחולים במחלות סופניות, שרוצים ללכת לעולמם בסביבה הביתית.
- חולים שמיועדים לאשפוזים קצרים, 5־3 ימים, בעיקר במחלקות פנימיות, אבל לא רק. אנשי הצוות הרפואי מגיעים לבית החולה מדי יום וזמינים מסביב לשעון, כולל ביקורים אינטנסיביים לפי הצורך. באשפוז כלולות גם בדיקות דם, א.ק.ג ואולטרסאונד, כשבבית מוצבים מכשירי ניטור שונים.