שתף קטע נבחר

אבן בעברית ומאפיה רוסית: סערת הסרט בירדן

בעקבות זעם ציבורי הורתה הממשלה בעמאן להשעות את הפקת הסרט "ג'אבר", שבמרכזו ילד ירדני שמוצא אבן עם כתובת עברית ונאלץ להימלט מפושעים רוסים ששולחים אליו גורמים בישראל. שחקנים פרשו: "דיבור על היסטוריה יהודית בירדן יוביל לתביעות טריטוריאליות ישראליות"

סרט בדיוני על שוד עתיקות בעיר העתיקה פטרה שבירדן מעורר בימים האחרונים זעם בממלכה, משום שהוא מציג את ישראל והיהודים כמי שיש להם קשר כלשהו לאדמת ירדן. בעקבות הסערה הודיעה הממשלה הירדנית כי היא משעה את הפקת הסרט.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

פטרה ירדן סרט ביקורת יהודים ישראל (צילום: AP)
פטרה, ירדן. "ציוויליזציות רבות עברו כאן"(צילום: AP)

הסרט "ג'אבר" מבוסס על ספר בעל אותו שם, והוא מגולל את סיפורו של ילד ירדני המגלה בעיר פטרה אבן הנושאת כיתוב בעברית. הוא מחליט למכור אותה לכל המרבה במחיר, אבל גורמים בישראל ששומעים על התגלית שולחים אנשים מהפשע המאורגן ברוסיה לרדוף אחר הילד ולהשיג עבורם את האבן בכל דרך.

 

מתנגדי הסרט טוענים שעצם הדיבור על נוכחות יהודית היסטורית בירדן עלול לפתוח פתח לתביעות טריטוריאליות ישראליות על שטחים בממלכה ההאשמית, ומזכירים שגם את תביעת הבעלות שלה על הגדה המערבית ומזרח ירושלים מצדיקה ישראל בקשרים בני אלפי שנים של היהודים למקומות האלה, טיעונים המגובים בממצאים ארכיאולוגיים.

 

תרחיש כזה אמנם לא צפוי להתממש בירדן, אבל הדאגה שהוא מעורר שם ממחישה את העוינות שהירדנים חשים כלפי ישראל גם כעת, 25 שנה אחרי חתימת הסכם השלום בין המדינות.

נשיא ארה"ב קלינטון, חוסיין מלך ירדן וראש ממשלת ישראל יצחק רבין ב-1994 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
נשיא ארה"ב קלינטון, חוסיין מלך ירדן וראש ממשלת ישראל יצחק רבין ב-1994(צילום: יעקב סער, לע"מ)
 

נשות המנהיגים בטקס החתימה על הסכם השלום לפני 25 שנה (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
נשות המנהיגים בטקס החתימה על הסכם השלום לפני 25 שנה(צילום: יעקב סער, לע"מ)

"כל דיבור על היסטוריה יהודית בירדן עלול להוביל לתביעות פוליטיות", אומר עלי אל-עיאן, שאמור היה לגלם בסרט שוטר ירדני אבל ביטל את השתתפותו בגלל התנגדותו לעלילה. "זה מה שקרה בפלסטין".

 

צילום הסרט היה אמור לצאת לדרך החודש, אבל אז החלו שחקנים לבטל את השתתפותם בגלל התסריט ולהביע ביקורת עליו ברשתות החברתיות. בכך עוררו גם את זעם הציבור, וממשלת ירדן דרשה מהבמאי, מוחי א-דין קנדור, לעצור את הצילומים עד שנציג רשמי מטעמה יסיים לבחון את התסריט ויעביר המלצות לגביו. לא ברור כמה זמן יידרש לכך.

 

קנדור אמר לסוכנות הידיעות AP שבסרט אין שום רמיזות פוליטיות ודחה את הטענה שהוא יעודד תביעות טריטוריאליות ישראליות. "לאורך ההיסטוריה עברו ציוויליזציות רבות דרך ירדן", אמר. "הן לא חוזרות לכאן ותובעות חלקים מהמדינה רק כי הן היו כאן פעם בעבר. הטיעון שמשמיעים חלק מהאנשים תמים וילדותי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"זה מה שקרה בפלסטין". פטרה
צילום: AP
מומלצים